• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primarul-fermier care și-a luat comuna pe persoană fizică! Refuză contractele de arendă dacă fermierii nu aduc și proprietarii la Primărie

    Angelica Lefter -

    Un primar dintr-o comună ilfoveană face legea funciară în localitate, punând bețe în roate fermierilor și obligându-i să aducă la Primărie toți proprietarii de terenuri agricole cu care au încheiat contracte de arendă. Legislația stipulează clar care sunt condițiile de înregistrare legală a unui contract de arendă, iar acțiunea primarului Ion Samoilă din Gruiu depășește litera legii.

    Arendașii dintr-o comună ilfoveană nu pot să-și înregistreze contractele la Primărie decât dacă merg însoțiți de arendatori, ceea ce contravine Codului Civil, care prevede că arendașul este cel care merge cu contractul la Primărie pentru a fi înregistrat de autorități.

    Într-o postare pe pagina de  Facebook a Primăriei Gruiu, din județul Ilfov, fermierii care au luat pământ în arendă sunt anunțați că din data de 11 noiembrie 2022 nu își pot înregistra contractele de arendare decât dacă sunt însoțiți direct de moștenitorii terenurilor sau dacă aduc procură notarială.

    ”Bună ziua! Vă aducem la cunoștință că începând cu data de azi, 11.11.2022, niciun contract de arendă al terenurilor agricole nu va mai fi înregistrat decât cu prezența proprietarului sau a unei persoane împuternicită prin procură notarială, asta deoarece am avut foarte multe sesizări privind lipsa semnăturilor persoanelor îndreptățite pe aceste contracte. Cu respect, Primar Samoilă Ion”, se arată în postarea de pe pagina ”Primăria Comunei Gruiu”

    Întreaga situație a fost semnalată la redacția Agrointeligența-AGROINTEL.RO de către fermierul Daniel Radu, prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor. Acesta a atras atenția că decizia comunicată pe Facebook de Primăria comunei Gruiu, din județul Ilfov încalcă legislația în vigoare.

    ”Am văzut pe Facebook comunicatul pus pe pagina Primăriei Gruiu și semnat de Primarul comunei, care spune că nu mai înregistrează niciun contract decât dacă proprietarii vor fi prezenți sau printr-o procură notarială. Acesta a fost primul lucru. După aceea, chiar ieri am fost la Primărie și am întrebat agentul agricol care este situația cu înregistrarea contractelor de arendă, pentru că am noi contracte de arendare care trebuie înregistrate și mi-a spus așa, agentul agricol: ai văzut ce scrie pe Facebook? I-am spus că da și a spus că nu pot înregistra decât în condițiile care au fost spuse pe Facebook, ceea ce contravine flagrant Codului civil, care spune că arendașul, cel care lucrează terenul, trebuie să meargă cu un contract de arendare în termen de 15 zile de la semnare. Să meargă la Primărie, iar Primăria are obligația de a-l înregistra”, a menționat fermierul ilfovean.

    Citiți și: CONTRACTUL DE ARENDĂ: Ce trebuie să conțină, CUM SE ÎNREGISTREAZĂ și cine încasează SUBVENȚIA DE LA APIA

    Primarul-fermier ar fi preluat chiar el sarcina înregistrării contractelor de arendă

    Pe de altă parte fermierul Daniel Radu, spune că mai sunt și alte nereguli care se petrec, primarul fiind cel care cere să vadă contractele și să le ștampileze, nu secretarul Primăriei, cum ar fi normal.

    ”Nu mai spun că a Primăria Gruiu, lucrurile se desfășoară anapoda și că în cazul contractului de arendare după ce a fost verificat trebuie să meargă la secretar pentru că el trebuie să înregistreze, să pună ștampila primăriei și să semneze secretarul, aici toate contractele merg la primarul comunei Gruiu, care se uită cu atenție ca să vadă ce tarlale sunt, pentru că și el este un mic cultivator de terenuri, și să le semneze el, lucru care nu este în logica legii. În concluzie, din punctul meu de vedere este un abuz pentru că eu am undeva la 800 de contracte, adică aproximativ 700 de persoane cu care eu trebuie să mă prezint la Primăria Gruiu în termen de 15 zile. Plus că sunt foarte mulți care sunt plecați în toată lumea. A semnat omul contractul și mai vine peste nu știu cât timp, cum fac, fac procuri, chem omul din Canada, din Australia pentru că a venit primarul peste noapte cu o idee stranie?”, s-a întrebat retoric fermierul Daniel Radu.

    Primarul comunei Gruiu, Ion Samoilă: Arendașii vin cu contracte semnate în fals, nu vreau să le fac rău să-i dau pe mâna Poliției

    Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au vrut să obțină și poziția primarului comunei ilfovene Gruiu, Ion Samoilă. Acesta a explicat că a luat această decizie pentru că a descoperit persoane care vin cu contracte semnate în fals, însă spune că nu vrea să le dea pe mâna legii.  Tot din această cauză, verifică personal contractele de arendare, a explicat edilul.

    ”S-au făcut o grămadă de contracte unde nu erau succesiuni, cu persoane care erau moarte, eu nu am dat drumul mai departe, am zis că nu vreau să fac rău. A venit cineva cu contract semnat de o vecină de-a mea care este moartă de 10 ani. A venit arendașul să-i semnez contractul. Vă întreb, unde sunt 6-7 moștenitori, cum procedez? Dacă arendatorul nu ia semnături de la 7 persoane și vine semnat doar de unul, intru în culpă eu? Ar trebui să-i dăm pe mâna legii pe acești oameni, dar n-am făcut chestia asta și nici nu fac chestia asta, să-i dau pe mâna poliției. Eu nu mai semnez niciun contract din acesta, o să pun agentul agricol să semneze! Mă duc eu la necaz să semnez un contract din acesta?”, a specificat edilul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Potrivit articolului 1.838 din Codul Civil, ”arendașul este cel care trebuie să depună un exemplar al contractului la Consiliul Local în a cărui rază teritorială se află bunurile agricole arendate, pentru a fi înregistrate într-un registru special ținut de secretarul consiliului local”, se arată în legislația în vigoare, unde nu este precizat nicidecum că arendașul trebuie să vină la Primărie pentru înregistrarea contractului cu cel care arendează terenul sau cu procură din partea acestuia.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare