• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • George Chiriță, directorul AFIR: ”Suntem gata pentru a face performanță și în implementarea PNS”

  Roxana Dobre -

  Funcționarii agenției care gestionează fondurile europene pentru fermieri sunt pregătiți pentru provocările pe care le presupun noile regulamente și condiții, impuse din 2023 prin Planul Național Strategic (PNS).

  Șeful Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), George Chiriță, a anunțat pe pagina sa de Facebook că agenția care se ocupă cu fondurile europene pentru fermieri a început deja să lucreze la modificarea și adoptarea cadrului legislativ necesar implementării PNS.

  „Felicitări Ministerului Agriculturii, Felicitări Autorității de Management pentru aprobarea PNS! Este foarte bine atunci când munca este încununată de succes – și s-a muncit!
  AFIR a colaborat permanent și îndeaproape cu Ministerul Agriculturii, în speță cu AMPNDR susținând prin asigurarea suportului tehnic, efort făcut pentru a se înainta în termen Programul spre aprobare Comisiei. Și aici vorbim de exemplu – dar nu numai – de propuneri tehnice înaintate de AFIR pentru intervențiile finanțate din FEADR, în baza experienței și expertizei pe care Agenția o are în implementarea a 3 programe de investiții – luând în calcul și SAPARD-ul. Munca nu s-a terminat, nici pentru MADR, nici pentru AFIR. Lucrăm acum la crearea, modificarea și adoptarea cadrului legislativ necesar implementării PNS”, a anunțat George Chiriță.

  La AFIR s-au demarat deja procedurile pentru noile plăți acordate fermierilor, din 2023 

  Potrivit șefului AFIR, la nivelul agenției s-a demarat deja analiza pentru alinierea la cerințele impuse prin regulamentele și condițiile noi pentru acordarea banilor europeni. ”Suntem în curs de actualizare a procedurilor interne de lucru în conformitate cu noile cerințe din PNS și evident, Regulamentele Europene, astfel încât să putem avea totul funcțional în cel mai scurt timp”, a anunțat directorul AFIR.

  AFIR  a gestionat peste 109.000 de cereri de finanțare, în exercițiul financiar 2014-2023

  George Chiriță a făcut și un bilanț al cererile pe care agenția le-a gestionat, în exercițiul financiar 2014-2023, adică peste 109.000 de cereri care au fost depuse de fermieri și alți beneficiari pentru accesarea fondurilor europene de investiții.

  ”Când am spus expertiza și experiența AFIR, vorbesc despre faptul că, numai pentru PNDR 2014-2023, AFIR a gestionat peste 109.000 de cereri de finanțare– adică solicitări de finanțare conforme depuse de tot atâția fermieri, procesatori sau autorități locale, care au fost verificate cerere cu cerere. Dintre acestea, peste 72.000 de cereri au fost selectate pentru finanțare și au fost ulterior contractate – ceea ce înseamnă tot atâtea afaceri dezvoltate în mediul rural sau servicii publice și infrastructură rurală dezvoltată cu bani europeni. La acestea se adaugă și contractele pentru proiectele depuse în perioada de tranziție 2021-2022”, a mai punctat șeful AFIR.

  Absorbție de 73% a fondurilor europene 

  Potrivit șefului AFIR, în total agenția a plătit în perioada 2014-2023, 9,3 miliarde euro sumă achitată beneficiarilor de investiții din mediul rural – o absorbție a fondurilor de peste 73%.

  ”În acest context, suntem gata pentru a face performanță și în implementarea PNS, susținând astfel efortul pe care MADR l-a făcut (și) în ceea ce privește aprobarea PNS. Felicitări încă o dată Ministerului Agriculturii și Autorității de Management, iar viitorilor beneficiari ai Programului – partenerii noștri în implementarea PNS, le transmitem ca îi așteptam și le stăm la dispoziție și în viitoarea perioada de programare”, a conchis George Chiriță.


  Te-ar mai putea interesa

  Costin Telehuz, MADR, la Agrostrategia (TVR 1): „Planul Național Strategic poate fi schimbat o dată pe an” Anunț AFIR: Beneficiarii publici pot majora cu până la 25% valoarea eligibilă a contractului de finanțare, dar în limitele valorii sprijinului public nerambursabil Fonduri europene pentru fiecare fermier român, prin cel mai eficient proiect de consultanță! Împreună, aducem banii europeni în ferma ta!

  Ultimele știri

  Șeful APIA: Subvenție plătită de astăzi pentru toți fermierii care nu au luat banii Termen urgent la APIA pentru crescătorii de animale: 24 martie, ultima zi pentru cereri Carmen Avram îl confruntă pe comisarul european pentru Agricultură pe tema compensațiilor pentru fermierii români