• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale: Raportul USDA de decembrie a provocat o nouă scădere a prețurilor

    agrointeligenta.ro -

    USDA a făcut ca prețurile grâului să scadă în SUA și Europa, ceea ce înseamnă că grâul a pierdut aproape 60 de euro pe tonă în ultimele 6 săptămâni. În cazul porumbului, prețurile din SUA au reușit să se mențină seara – dar în Europa au scăzut semnificativ. Prețurile pentru soia și rapița sunt, de asemenea, în scădere, arată o analiză semnată de Olaf Zinke pentru publicația germană Agrarheute.com.

    Vineri seara, contractul de grâu (martie 2023) din Chicago a scăzut cu 13 cenți, la 733 de cenți per bushel. Grâul de primăvară bogat în proteine ​​cultivat în nordul SUA și Canada a pierdut 8 cenți, ajungând la 901 cenți un bushel.

    Prețurile la porumb din SUA au rămas aproape neschimbate. Porumbul din SUA (martie) a fost cotat la 643 de cenți un bushel pe CBOT – în creștere cu 1 cent.

    Prețurile la soia din Chicago Board of Trade au scăzut modest după publicarea raportului. Soia a scăzut cu 2 cenți la 1482 de cenți un bushel. Prețurile de vârf de canola din Canada au scăzut cu 3 dolari la 872 dolari pe tonă.

    Ca întotdeauna, specificațiile de peste mări au avut și un impact asupra prețurilor la cereale europene. Pe Bursa MATIF din Paris, contractul de grâu (decembrie) a scăzut cu 5 euro – la 302 euro pe tonă, iar data ulterioară din martie a fost tranzacționată și la 302 euro.

    Pentru contractul futures de porumb (martie 2023), prețurile (spre deosebire de SUA) au scăzut cu 4 euro – la 287 de euro pe tonă. De asemenea, prețurile la rapiță au scăzut semnificativ. Prima lună a lunii februarie a pierdut între 5,75 euro, ajungânf la 565 de euro pe tonă.

    Recolta excelentă în Australia, producția Rusiei neschimbată?

    Pe piața globală de grâu 2022/23, USDA a redus producția în decembrie, a redus ușor consumul, a crescut exporturile și a redus ușor stocurile.

    Recolta Argentinei a fost redusă cu 3,0 milioane de tone la 12,5 milioane de tone – ca urmare a unei secete dramatice. Aceasta ar fi cea mai scăzută producție de grâu din Argentina din anul agricol 2015/16 și până acum.

    Producția Canadei a fost redusă cu 1,2 milioane de tone, la 33,8 milioane, pe baza ultimei estimări a Statistics Canada. Cu toate acestea, recolta canadiană este a treia ca mărime înregistrată.

    Între timp, producția Australiei a crescut cu 2,1 milioane de tone, până la un record de 36,6 milioane de tone, pe baza ultimelor prognoze ale Biroului Australian pentru Economie Agricolă și Resurselor (ABARES).

    Producția UE a rămas neschimbată la 134,3 milioane de tone (grâu dur și grâu moale). Spre deosebire de marea majoritate a estimărilor globale de peste 100 de milioane de tone în unele cazuri, USDA a lăsat recolta de grâu din Rusia neschimbată în decembrie față de luna anterioară – la doar 91 de milioane de tone.

    Estimarea recoltei pentru Ucraina a rămas la fel ca în luna precedentă, la 20,5 milioane de tone.

    Rusia, Ucraina și UE exportă mai mult grâu

    USDA a crescut comerțul mondial cu grâu cu 2,2 milioane de tone, la 210,9 milioane. Acest lucru se datorează exporturilor mai mari din Australia, Ucraina, UE și Rusia. Exporturile din Argentina, pe de altă parte, au fost reduse.

    Exporturile australiene au fost revizuite cu 1,5 milioane de tone, până la un record de 27,5 milioane de tone. Cu toate acestea, din cauza precipitațiilor abundente din New South Wales, mare parte din recoltă va fi numai grâu furajer.

    Cu toate acestea, USDA se așteaptă ca prețul aprovizionării australiene să prezinte un interes deosebit pentru importatorii din Asia de Est în comparație cu alți furnizori de cereale furajere. Acest lucru duce, probabil, la importuri mai mari din Coreea de Sud și din alte țări din Asia de Sud-Est.

    Exporturile ucrainene au crescut UDDA cu 1,5 milioane de tone la 12,5 milioane de tone. Exporturile UE au crescut cu 1 milion de tone la 36 de milioane de tone. USDA a crescut, de asemenea, exporturile Rusiei cu 1 milion de tone la 42 de milioane de tone.

    Exporturile Argentinei au fost reduse cu 2,5 milioane de tone la 7,5 milioane. Acestea ar fi cele mai scăzute exporturi ale Argentinei din 2014/15.

    USDA a redus consumul global cu 1,6 milioane de tone la 789,5 milioane, în principal din cauza consumului mai scăzut de furaje în UE și Ucraina. Stocurile de închidere au fost reduse cu 0,5 milioane de tone la 267,3 milioane.

    Recolta de porumb din Ucraina este semnificativ mai mică, importurile UE mai mari

    Producția globală de cereale grosiere (porumb, orz și sorg) pentru 2022/23 a fost redusă de USDA cu 5,9 milioane de tone, până la 1.454 milioane de tone. Producția globală de porumb a fost redusă cu aproape 7 milioane de tone la 1.162 milioane de tone. Acest lucru se datorează scăderilor din Ucraina, Rusia, UE și Vietnam.

    La 27 de milioane de tone, producția de porumb din Ucraina este acum semnificativ mai mică decât cele 31,50 milioane de tone preconizate în luna precedentă. Acest lucru se datorează reducerii atât a suprafeței, cât și a randamentului. În plus, ploile au întârziat recoltele în regiuni cheie precum Poltava, Sumy și Cherkasy.

    Producția de porumb din Rusia a fost redusă cu 1 milion de tone la 14 milioane de tone, deoarece întârzierile recoltei reduc așteptările de producție. Producția de orz pentru Australia a crescut pe baza celui mai recent raport de recoltă de la ABARES.

    Producția de orz argentinian a fost redusă din cauza secetei prelungite. Exporturile de porumb ale Ucrainei au crescut în ciuda recoltei mai mici. Cu toate acestea, prognozele de export de porumb au fost reduse pentru Statele Unite, Rusia și UE.

    Exporturile de orz au crescut pentru Australia, dar au scăzut pentru Argentina. Pentru 2022/23, importurile de porumb pentru UE au fost, de asemenea, majorate cu 1 milion de tone la 21 de milioane de tone. Pe de altă parte, importurile au fost reduse pentru Canada, Iran, Coreea de Sud, Mexic, Vietnam, Filipine și Turcia.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români