• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Directorul APIA a anunțat subvențiile care au intrat în conturile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Sumele care au intrat în conturile fermierilor români și ale crescătorilor de animale pentru subvențiile pe suprafață și cap de animal. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a făcut un anunț important pentru fermierii care sunt beneficiari de subvenții pentru campania 2022.

    Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat pentru fermieri că suma care a intrat în conturile acestora, în avans, pentru intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie, este de 1,3 miliarde de euro. Agenția mai are de achitat fermierilor diferența până la 1,9 miliarde, suma totală alocată fermierilor pentru plata subvențiilor.

    ”În ceea ce privește cererea anului 2022, România are alocat 1,9 miliarde euro pentru Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și în această perioadă am reușit să autorizăm la plată undeva 695.000 de fermieri cu suma de 1,3 miliarde de euro, achitate. Aceste sume de bani au intrat în conturile fermierilor, astfel încât în data de 7 decembrie a fost și transmisă declarația de cheltuieli către Comisia Europeană, care va fi rambursată statului român la începutul lunii ianuarie în prima zi lucrătoare. Iar această sumă de bani asta știu fermierii, dar o repet în prima dată vin de la bugetul de stat, prin Guvernul României, prin bugetul Ministerului Agriculturii a asigurat aceste fonduri și la depunerea declarației de cheltuieli se va plăti statului român, se va face această rambursare. cum spuneam, la începutul lunii ianuarie”, a anunțat Adrian Pintea pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 12 decembrie.

    Care este situația fermierilor care nu au încasat niciun ban din partea din avans

    Șeful APIA a subliniat că sunt și fermieri care au rămas fără plata în avans chiar dacă aveau acest drept din cauză că timpul în care s-au făcut autorizările pentru subvenții nu a permis ”fizic” includerea tuturor producătorilor agricoli pe listele de plățile.

    ”Cu siguranță sunt fermieri cărora li se cuvenea să ia avansul din subvenții, dar probabil că nu a fost fizic efectiv timp, pentru că zilnic se autorizau undeva în jur la 40.000-50.000 de fermieri. Fizic atât s-a putut! Din cei 790.000 de fermieri, undeva anual pică intră în sancțiuni undeva în jur la 5.000-6.000 de fermieri, în sensul în care fie au erori sau diminuări de suprafață, în urma controalelor sau animalele n-au fost găsite toate la fața locului, adică neconcordanță și neconformități. Iar acești fermieri începând cu data 5 decembrie au intrat la plata finală”, a mai explicat Adrian Pintea pentru emisiunea Agrostrategia.

    Fermierii care au luat avans sunt verificați din nou în sistem, și pentru plata finală

    Directorul general al APIA a atras atenția că agenția face noi verificări și pentru tranșa a doua de subvenții, chiar dacă fermierii au intrat în primă fază la pla avansului.

    ”Acum la plata finală toți fermierii care au primit plata în avans au fost cumva întorși, în termenii APIA, în control administrativ, se mai face o reverificare și vor primi diferența dacă vorbim de plată directă de la 70 % deci diferența de 30 % iar cei care au avut Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală din FEADR, care aveau 85 % în avans diferența de 15 %. Iar cei care nu au primit deloc bani în avans, iau 100 % acum plata integrală, plata integrală pentru întreaga cerere a anului, 2022.  Avem banii asigurați de către minister în cont”, a anunțat directorul general al APIA.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!