Burse şi preţuri

Fermierii români vând cel mai ieftin lapte din UE, iar preţul continuă să scadă

Cât plătiţi pe lapte în Europa?

După lituanieni, fermierii români primesc cel mai mic preţ pentru lapte din Europa, iar preţul continuă să scadă. Potrivit datelor Eurostat, în luna mai, preţul mediu al laptelui materie primă la nivelul UE, a fost de 31,3 eurocenţi/litru, în scădere comparativ cu luna similară din 2011 când nivelul era de 33 eurocenţi/litru. România se află la coada clasamentului cu o medie de 25,5 eurocenţi/litru (1,1 – 1,2 lei), în uşoară scădere faţă de 2011.

Cel mai mare preţ pe lapte la nivel european, respectiv 52,1 eurocenţi/litru este primit de fermierii din Cipru. Preţuri bune obţin şi crescătorii de vaci din Grecia – 44,7 eurocenţi/litru sau din Malta – 44,4 eurocenţi/litru. Preţurile sunt mai mici faţă de 2011 şi în ţările care deţin cele mai mari efective de vaci din Europa. Astfel, în Germania, litrul de lapte este achiziţionat de procesatori cu 30,9 eurocenţi/litru, în Franţa cu – 29,5 eurocenţi/litru, în Polonia cu 27,5 eurocenţi/litru, în Olanda cu 32,8 eurocenţi/litru, iar în Marea Britanie cu 32,6 eurocenţi/litru.

Preţul de achiziţie al laptelui în România constituie un subiect de dispută între fermieri şi procesatori nu doar acum, ci de câţiva ani. Dorin Cojocaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), susţine că datele Eurostat, care au la bază informaţii furnizate de Ministerul Agriculturii, nu sunt “concludente”, iar preţul plătit fermierilor este preţul pieţei, că doar nimeni nu face pe “Crucea Roşie”.

“Ori procesatorii români au o productivitate scăzută, ori nivelul de susţinere a fermierilor din partea Ministerului Agriculturii este foarte scăzut”, spune şi Gheorghe Petrişor, un fost director până în urmă cu câteva luni al departamentului de achiziţii lapte în cadrul unei multinaţionale prezente pe piaţa locală.

Cât priveşte oficialii de la Agricultură, aceştia spun că datele ministerului sunt cât se poate de reale, fiind vorba de preţuri de producător, fără TVA, colectate de la primul “cumpărător”.

În tabăra fermierilor, spiritele sunt destul de aprinse. Crescătorii susţin că se menţin cu greu pe linia de plutire, mai ales că furajele s-au scumpit foarte mult din cauza secetei.

“Preţul la lapte este mai mic decât acum acum trei ani, chiar dacă preţul la furaje s-a dublat”, susţine Gheorghe Dume, un fermier din Călăraşi, care deţine circa 400 de vaci de lapte în prezent.

Afirmaţia lui este susţinută şi de Nicuşor Şerban, un fermier din localitatea Măriuţa, judeţul Călăraşi, care este şi preşedintele cooperativei Romlacta. Nicuşor spune că de vină pentru această situaţie sunt toţi cei implicaţi pe “filiera laptelui”, de la fermieri până la procesatori.

Pentru a avea “o putere mai mare în negocierile cu procesatorii, dar şi pentru a optimiza costurile de producţie”, Nicuşor a înfiinţat alături de mai mulţi fermieri o cooperativă.

Recent, fermierul francez Benoit Devie, care creşte vaci de şase ani în România, a spus că regretă investiţia, din cauza preţului mic plătit de un procesator – la rândul său francez.

CHESTIONAR

În România, un litru de lapte îmbuteliat costă 3-4 lei, adică 0,7-0,9 euro. Deşi are informaţii foarte precise referitor la preţurile la poarta fermei, Eurostat nu colectează date despre cât plătesc cumpărătorii în magazine. Dumneavoastră cât daţi pe litrul de lapte în UE?

Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


73 comentarii

 1. De ce nu e obligatoriu sa se scrie din ce e facut laptele ? Pentru ca laptele praf e asimilat cu laptele natural…in directiva UE specifica…prietenii stiu de ce…
  Cat lapte praf se importa in Romania !?
  De multe ori oamenii beau, de fapt, lapte praf…
  De ce nu se discuta despre asta !?
  PS Banc:
  Cum se produce laptele praf ?
  Se ia o vaca si se arunca din avion…

 2. Bag de seama ca cel mai scump este în Canada. Ala la “galon” 4l este peste 1,50$l. La litru în cutie, nu la punga de 3,5% este între 2,75 si 3$l. Brânza la fel este scumpa si de calitate proasta. Multa facuta din lapte praf. Pâinea la ce pret este? Ca aici are pret de “cozonc”.

 3. In Suedia nu exista lapte.Este ceva pateurizat si mort pe care eu nu il consider lapte.Laptele trebuie sa fie crud,nefiert.Deci nici nu mai conteaza ca platesc 1 euro pe litru pentru ca nu il cumpar.Produsele lactate sunt tot pasteurizate,multe sunt cu tot felul de amestecuri de porcarii vegetale,E-uri,etc.In Vest mancam imitatii,chinezarii. Sigur se gasesc si produse originale dar la un pret pe care numai aia smecheri si le permit si doar din cand in cand.

 4. $2,5 pe 1 l de lapte organic de capra 14 % materie grasa. Altceva nu beu, laptele de vaca nu e atat de gras. Un litru de lapte de vaca neorganic e undeva la aproximatv $1, cel organic 3,25% grasime e $2 litrul.

 5. in madrid cel mai ieftin e in 0.45 centimos euro marca polesa iar cel mai scump e 1.39 euro marca puleva ,ca pret calitate cel mai bun e 0.53 c-tmos marca muuu galicia .oricum intrebarea e c am prost facuta .

 6. Ma umfla rasul cand aud de “bio” sau “eco”.Sunt denumiri date ca sa se creasca pretul.La fel ca si petru alte poduse pe care in fiecare saptamana scrie New! ,dar cu alte caractere,marfa fiind aceeasi,doar pretul diferit.Bineinteles mai mare!Luati de la un supermarket de pe raft un produs asazis “bio” si unul similar de pe alt raft.Vedeti ca nu este nici o diferenta intre ele.Astazi am vazut pe oferta unui hipermarket din Bucuresti sintagma “masline naturale” ,de par’ca ar putea fi comestibile si niscai masline artificiale! Ma rog daca si-ar pune mintea si indemanarea chinezii poate ca ar fi si de acelea.Dar precis nu vor fi bune pentru ulei!

  1. Un raspuns pentru “ca” : domnul meu grasimea nu este o calitate! este importanta igena si siguranta alimentului… iar etichetarea produsului este obligatorie pentru ca omul sa cumpere in cunostinta de cauza! am vazut pe o eticheta , telemea facuta in Bulgaria: ” 97% lapte praf” ..va imaginati ce branza fac bulgarii? Producatorul te informa…, dar iti trbuiau drioptrii de +8 ca sa vezi scrisul!… asta este ” comertul nostru civilizat”!

  1. Fi: lapte finlandez in cutie rosie (3.5% grasime) 95 centi, in cutie albastra (1.5% grasime) 89 centi. La LIDL se gaseste lapte german 1.5% la 69 centi.

  2. In Finlanda laptele de 1.5% grasime (cel mai popular dupa parerea mea) are pretul intre 0.7x-0.9x euro/l. Laptele organic de 1.5% grasime are pretul in jur de 1.5 eur/l.

 7. Depinde de unde si cat cumperi. De asemenea depinde daca e organic sau nu.

  In US cel mai ieftin e sa cumperi la galon (3.78l) de la magazine still depozit (Costco, Sam’s Club). Pretul variază in jurul a $2/USgal deci făcând conversiile de rigoare, undeva la 1.75 RON/l pt laptele de vaca obişnuit.

 8. Cipru: aprox. 1 euro/litru (lapte BIO, nu UHT…). Ciudat, in articol se specifica ca fermierii din cipru primesc pretul cel mai bun pe lapte (51 centi), iar procesatorul principal de lapte este chiar Coca-Cola.

 9. In SUA pentru un lichid cangrigen de culoare alba se plateste in jur de 90 centi litrul (3RON). Pentru lapte crud (raw milk), in statele unde nu este ilegal sa se vanda, litrul costa peste $12, adica peste 50RON.

 10. depinde ce marca&continut grasime,etc, in italia(roma), cel mai ieftin e 55 centi,il vinde carrefour, dar parmalat e 1,50 la fel si multi alti producatori interni.

 11. ha ha ha ha. problema e alta. în ro, asta acum 2 ani, beam lapte, deci plăteam pentru lapte. aici în uk beau altceva. daca asta e lapte eu sunt popă!! lapte de covalact sau de la dozator (da in sf. gheorghe se poate achiziţiona lapte de la un dozator aprovizionat de un mic fermier), da ăla e lapte ce beau aici e lapte 25% lapte praf 75%. acum 1 lună fermierii uk au avut aceeaşi problemă. preţul laptelui la fabrică. subiectul e prea complicat. întrebarea e, scuze, idioată.

 12. Luxembourg, LAPTE BIO 1 litru = 1 EURO !!! In Germania e ceva mai ieftina. Sa le fie rusine la procesatorii romani, gasesti toate mizeriile de lapte “CA ODINIOARA LA BUNICA” si tot felul de minciuni de marketing la 5-6 lei litrul si nu e nici BIO.

  1. Nu mai minti prietene! In Belgia e peste 1 euro litrul de lapte. Sau tu tii vaca in casa si ai calculat cat te costa pe tine sa o mulgi?

  2. “Prietene”, depinde de unde cumperi TU in Belgia.
   Deci: 0,45 EUR/l pana la aproape 1 EUR ptr laptele ne-bio.
   Minim 1,30 EUR/l ptr lapte bio.
   Depinde de magazin, de marca etc.etc.
   Iar in targurile saptamanale, unde vin producatorii (adevarati) eco, bio etc., e peste 1,5 – 2 EUR/l

Scrie un comentariu