• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din Ucraina scad suprafețele semănate cu cereale și le cresc pe cele cu oleaginoase

    agrointeligenta.ro -

    Schimbare majoră în planul de culturi din fermele ucrainene. Fermierii din țara vecină intenționează să cultiva mai puține cereale și mai multe plante oleaginoase, potrivit unui raport întocmit de asociația „Clubul Ucrainean al Afacerilor Agrare (UKAB).

    Potrivit estimărilor preliminare, în 2023, în Ucraina, suprafața însămânțată cu cereale va fi redusă cu 45%, iar recolta de cereale va fi cu 60% mai mică față de 2021, adică de dinainte de război. Motivele acestei reduceri sunt reprezentate de ​​o scădere a tuturor suprafețelor cultivate, o modificare a structurii culturilor și o scădere a randamentului culturilor de cereale.

    În decembrie 2022, din cele 28,4 milioane de hectare din toate suprafețele cultivate în 2021 pe întreg teritoriul țării noastre, 24,6 milioane de hectare (86% din întregul teritoriu) sunt situate în teritoriul controlat al Ucrainei, din care alte 3,8 milioane de hectare nu pot fi semănat din cauza apropierii de linia frontului, susțin experții.

    UKAB a subliniat că la finalul campanei de însămânțare a culturilor de iarnă se poate observa o reducere semnificativă a suprafețelor înființate. Au fost semănate 3,8 milioane de hectare de cereale de iarnă, ceea ce este cu 26% mai puțin față de indicatorul de toamnă al anului 2021 în teritoriile controlate și cu 43% mai puțin decât semănatul pe întreg teritoriul Ucrainei. Este de remarcat faptul că regiunile nord-estice și centrale au redus cel mai mult suprafața cu grâu de toamnă.

    „Motivul acestei tendințe este o oportunitate limitată de export, logistica costisitoare și, ca urmare, o diferență semnificativă de prețuri pe regiune. Regiunile situate teritorial aproape de porturile maritime și granițele cu UE au un preț mai mare pentru produsele agricole comparativ cu regiunile din nordul și estul țării noastre. Deci, în Transcarpatia, prețul pentru 1 tonă de porumb cu TVA este de 6.800 UAH (854 lei – n.r.), iar în Regiunea Sumy — 4.900 UAH (615 lei – n.r.). Cu toate acestea, chiar și în regiunile vestice, prețul este neprofitabil. Prin urmare, apropierea de granița cu UE și porturile de lucru determină capacitatea regiunilor respective de a continua producția de cereale”, explică experții.

    Prețul semințelor oleaginoase este de două ori mai mare decât prețul culturilor de cereale pe piața mondială. Așadar, conform estimărilor preliminare, suprafața însămânțată cu cereale în 2023 se va ridica la 8,7 milioane de hectare, ceea ce este cu 22% mai puțin decât indicatorul din 2022 și cu 45% mai puțin decât indicatorul din 2021. În același timp, suprafața însămânțată sub culturi oleaginoase se prognozează la nivelul de 9,7 milioane de hectare, ceea ce este cu 32% mai mare decât cifra pentru 2022 și cu 9% mai mult decât cifra pentru 2021.

    „Este pentru prima dată când suprafața însămânțată cu culturi oleaginoase va fi mai mult decât decât cea cu cereale”, anunță UKAB.

    Ținând cont de o scădere cu 50-60% a aplicării îngrășămintelor, suprafețele semnificative nerecoltate de porumb din câmpuri, lipsa finanțării și nevoia de economii semnificative, randamentul așteptat va scădea cu 10-30%, în funcție de regiune și cultură, comparativ cu randamentul mediu din anii anteriori.

    „Ca urmare, volumul de cereale prognozat în 2023 se poate ridica la 34 de milioane de tone, adică cu 37% mai puțin decât indicatorul din 2022 și cu 60% mai puțin decât indicatorul din 2021. În ceea ce privește culturile oleaginoase, colectarea brută este de 19,3 milioane. se așteaptă tone, ceea ce este cu 13% mai mult decât indicatorul din 2022 și cu 15% mai puțin decât indicatorul din 2021”, notează experții.

    Luând în considerare volumele de producție brută date și nevoile interne ale Ucrainei, potențialul de export al cerealelor și culturilor oleaginoase în 2023/24 va fi de aproximativ 35 de milioane de tone, sau 3 milioane de tone pe lună. Spre comparație: în RM 2021/22, potențialul de export a fost la nivelul de 85 de milioane de tone de cereale și produse petroliere, sau 7 milioane de tone pe lună.


    Te-ar mai putea interesa

    30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști

    Ultimele știri

    Șeful Pisciculturii din Ministerul Agriculturii – acuzat de DNA de fapte de corupție! Ciclonul care a adus ninsori în Europa se îndreaptă spre România. Vremea se schimbă brusc de mâine! Utilaje agricole furate pe bucăți. O nouă modă printre hoții din ferme: dezmembrarea!