• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Metavers – ce este și va schimba agricultura

    agrointeligenta.ro -

    Agricultura în metavers – ce este metaversul și ce impact poate avea asupra agriculturii, culturilor și creșterii animalelor. Un concept nou vine să revoluționeze viața fiecărui fermier, tot ce știm despre relațiile interumane, învățare, muncă și relaxare.

    Întreaga lume vorbește despre metavers, un concept de care și fermierii ar trebui să fie interesați întrucât ar putea schimba în curând modul de a interacționa, în special în zona de bunuri și de servicii pe care la achiziționează pentru fermă.

    Metavers ar trebui să fie următorul nivel al internetului, un mediu informațional care prelucrează și conectează datele tridimensional, de lungă durată și în timp real. Scopul este de a crea o lume paralelă care să fie conectată la lumea reală și care să se poată influența reciproc. Acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat recomandări de acțiune în timp real, care ar trebui să contribuie la optimizarea randamentelor și a proceselor operaționale. Sună ca de pe altă planetă, doar că acest concept al viitorului este mai apropiat decât credem.

    Prezentat ca fiind succesorul internetului, metaversul se referă la un tărâm virtual tridimensional, comun, în care oamenii interacționează cu obiectele, cu mediul înconjurător și între ei prin intermediul unor reprezentări digitale ale lor sau avataruri. Element principal al romanelor științifico-fantastice de zeci de ani, metaversul nu este un concept nou; există deja versiuni timpurii funcţionale, în special în industria jocurilor video. Cu toate acestea, odată cu pandemia, care a accelerat convergența dintre fizic și digital, împreună cu evoluția tehnologiilor complementare și emergente, metaversul pare pregătit să se extindă în toate sferele de activitate umană.

    Ce este metaversul. Definiție

    Metavers este un termen folosit de obicei pentru a descrie conceptul unei iterații viitoare a internetului, alcătuit din spații virtuale 3D partajate, conectate într-un univers virtual perceput. Metaversul într-un sens mai larg se poate referi nu numai la lumi virtuale, ci la Internet ca întreg, incluzând întregul spectru al realității augmentate.

    Conceptul de metavers sau meta-univers, prezent deja în jocurile video, desemnează un spațiu cibernetic care este paralel cu realitatea fizică și în care o comunitate de oameni interacționează sub formă de avataruri web.

    Acest concept a fost probabil descris pentru prima dată în romanul lui Neal Stephenson din 1992, Snow Crash.

    Metavers va schimba modul în care muncim

    Fără îndoială, conceptul se află încă la început, dar se întrezăresc deja imagini despre cum ar putea arăta metaversul, cum îl vor folosi oamenii și ce oportunități va genera. Provocarea pentru întreprinderi, guverne și societate în general este de a naviga cu succes în această nouă epocă tehnologică și de a inaugura următoarea frontieră a experienței umane, inclusiv a experienţei de muncă.

    Pe termen scurt, portalul nostru în metavers va fi reprezentat de dispozitivele de realitate virtuală și augmentată. Acestea nu numai că ne vor permite să interacționăm în metavers, dar vor permite și companiilor să urmărească date din ce în ce mai personale, cum ar fi expresiile faciale, tensiunea arterială, privirea și multe altele.

    Legile și reglementările actuale privind datele vor trebui actualizate pe mai mulți vectori, de la accesul echitabil la securitate, răspundere, drepturi de proprietate intelectuală și drepturi digitale, precum și altele noi, cum ar fi auto-reprezentarea onestă. Cum ar arăta o reglementare bună și echitabilă și de ce va fi nevoie pentru ca autoritățile de reglementare să se impună de data aceasta?

    În conceptul de metavers oamenii vor putea lucra împreună, în orice loc al lumii, fără a fi necesară, în realitate, prezenţa lor fizică acolo. Şi dacă vom ajunge să muncim nu doar cu ajutorul internetului (online), ci şi în interiorul lui, ar trebui deja să se aibă în vedere dezvoltarea şi implementarea unui cadru legal care să reglementeze această nouă realitate a desfăşurării muncii şi să se poată răspunde nenumăratelor întrebări care vor trebui soluţionate, precum: unde şi cum se vor impozita veniturile realizate de persoanele fizice prin intermediul unui avatar digital, unde vor fi datorate şi plătite contribuţiile sociale aferente sau se va pune problema stabilirii unei rezidenţe fiscale a avatarului digital?

    Şi cum relaţiile de muncă implică întotdeauna şi prelucrarea de date cu caracter personal, rămâne de văzut dacă legislaţia actuală va fi suficientă pentru a asigura securitatea datelor generate şi circulate în metavers. Aşadar, una din marile provocări în acest domeniu ar putea fi asigurarea instrumentelor necesare pentru a preveni furtul de identitate, atacurile cibernetice sau utilizarea nelegală sau excesivă a categoriilor speciale de date personale, precum datele biometrice.

    Cât timp vom petrece în metavers

    Conform unui studiu recent realizat de Gartner Inc., 25% dintre noi vom petrece cel puţin o oră pe zi în metavers, până în anul 2026, pentru a lucra, cumpăra, învăţa sau socializa. În consecinţă (ţinând cont de investiţiile recente majore ale unor companii renumite de tech în dezvoltarea „corporate metaverse”), devine natural să ne întrebăm cum va influenţa această tehnologie inclusiv modul în care vom lucra.

    Metaversul în viața unui fermier

    Metaversul promite să aducă schimbări majore în agricultură, iar pe internet circulă deja un scenariu de lucru pentru cum realitatea virtuală se va integra în viața unei familii de agricultori.

    La ora 6 dimineața, fermierul Sinclair, deținătorul unei exploatații medii, se trezește, se spală pe față și merge în bucătărie să își bea cafeaua. Fiica lui cea mare vine și ea la bucătărie, îi spune bună dimineața, își prepară micul dejun, apoi merge în camera ei pentru a urma cursurile facultății în Metavers. Studiază la Facultatea de Management al Resurselor Naturale de la Universitatea Lakehead, iar pentru cursuri își pune ochelarii de realitate virtuală și se cufundă în rolul avatarului ei, care este o copie exactă a ei.

    Tom, fiul fermierului Sinclair, se trezește cu o jumătate de oră mai târziu decât ceilalți. Alarma lui personalizată este o hologramă a artistului său preferat care apare în fiecare zi la 6:30: „Bună dimineața, dragă Tom! Astăzi va fi cea mai bună zi a ta de până acum!”. Tom, spre deosebire de sora lui, nu a fost interesat să meargă la universitate, așa că a ales afacerea să cumpere și să vândă artă digitală (sub formă de NFT) și să comercializeze proprietăți virtuale ca job cu normă întreagă. Astăzi, el este programat să se întâlnească cu o delegație spaniolă de investiții în Metaverse cu privire la transferul unei unități de afaceri situate undeva în apropierea orașului digital Vancouver, așa că își pune ochelarii de VR, pornește traducătorul simultan engleză/spaniolă și merge la Metaverse pentru a participa la întâlnire.

    Și doamna Sinclair s-a trezit deja; după ce a pregătit micul dejun pentru toată lumea din lumea reală, își pune ochelarii VR pentru a apărea imediat la cursul public de yoga. De două luni participă la aceste sesiuni de yoga și, din moment ce depune un efort constant, a reușit să slăbească câteva kilograme într-o perioadă aproape scurtă de timp (atât în ​​lumea reală, cât și ca avatarul ei virtual).

    Domnul Sinclair însuși este singurul care trebuie să plece de acasă pentru sarcinile sale, până la urmă este fermier! Se urcă în noua sa camionetă cu sistem autonomă care îl duce la fermă. Pe drumul spre fermă, Sinclair își pune ochelarii VR pentru a vorbi cu furnizorul său de îngrășăminte din Metaverse. În realitatea virtuală, discuția se poartă într-un birou digital. Se discută despre recolta din sezonul precedent și estimările performanței terenurilor pentru sezonul următor și se negociază contractul pentru furnizarea de inputuri agricole. Apoi, își iau rămas-bun, iar domnul Sinclair își scoate ochelarii de realitate virtuală doar pentru a vedea că a ajuns la fermă.

    Până la sfârșitul zilei, fermierul călătorește adesea înainte și înapoi în Metaverse pentru a face diverse sarcini și apoi se întoarce în lumea reală. Înainte de prânz, punându-și ochelarii de protecție VR, se îndreaptă către biroul virtual al unei companii de semințe din Elveția pentru a alege tipul de sămânță care va fi folosit în sezonul următor, în timp ce i se prezintă o previzualizare simulată a etapelor de creștere a culturilor. Își pune ochelarii 3D mai târziu după-amiaza pentru a merge într-o clipă la unul dintre restaurantele cunoscute din zonă, pentru a-și comanda prânzul după ce l-a ales din meniul 3D. În jurul orei 17, conform unui program anterior, vizitează biroul unei companii de agribusiness din Italia pentru a discuta despre exportul producțiilor sale, în urma conversației ce a avut loc deja. La sfârșitul zilei, fermierul se urcă înapoi în mașină și este adus acasă.

    Specialiștii subliniază că în sectorul agricol, fermierii au posibilitatea de a crea un avatar al fermei lor pentru a planifica cea mai eficientă producție. Ei pot vedea încă înainte de achiziție cum noile echipamente agricole le vor crește randamentul. Fermierii folosesc deja tehnologii AR (realitate augmentată) pentru a digitiza și monitoriza biologia plantelor, progresia și datele. Platforma va permite mai multe oportunități educaționale, va inspira generațiile mai tinere să devină mai interesate și mai entuziasmate de agricultură. Metaversul ar putea încuraja, de asemenea, mai mulți fermieri să adopte practici agricole inteligente, ceea ce duce la beneficii și îmbunătățiri suplimentare la fermă.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!