Ordin MADR în vigoare: Facturi decontate fermierilor până la sfârșitul anului
Roxana Dobre -O serie de facturi vor fi decontate fermierilor până la sfârșitul anului, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.
Fermierii vor primi și anul viitor bani pentru decontarea facturilor pentru energia utilizată la irigații. În Monitorul Oficial de luni, 19 decembrie, a fost publicat un ordin privind stabilirea cotei pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru irigații, realizat în perioada 1 iulie—30 octombrie 2022.
”Pentru perioada 1 iulie—30 octombrie 2022 se stabilește cota de 49,99%, reprezentând 31.875.425,83 lei, pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru irigații”, se arată în ordinul de ministru.
Fermierii au avut termen data de 15 decembrie pentru depunerea documentației privind cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigații realizat în perioada 1 iulie-30 octombrie 2022, care se suportă din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în limita sumelor alocate cu această destinație din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Decontarea cheltuielilor efectuate de fermieri cu irigațiilor a fost decisă în 2021 printr-o hotărâre de Guvern adoptată pe 10 decembrie care modifica și completa Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005.
Una dintre modificările aduse de actul normativ citat viza stabilirea modalității de alocare și aprobare a cheltuielilor în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică necesar funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații.
Banii vor ajunge la fermierii care au depus până în termenul menționat următoarele documentele:
- declarație pe propria răspundere prin care au confirmat faptul că sumele care s-au solicitat spre decontare reprezintă cheltuieli aferente consumului de energie electrică necesar funcţionării acestor sisteme, la aplicarea primei udări;
- comanda de apă înregistrată la filialele teritoriale ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, după caz;
- proces-verbal pentru stabilirea cantităţii de energie electrică consumată pentru irigaţii pentru fiecare loc de consum/punct de livrare pentru care a fost emisă factura, încheiat între beneficiari şi reprezentanții filialelor teritoriale ale Agenţiei Naționale de Îmbunătățiri Funciare.