• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier căruia i s-au furat echipamente de 10.000 de euro: ”Doar în zona noastră cunosc 9 cazuri!”

    Angelica Lefter -

    Val de furturi în ferme, iar fermierii sunt convinși că este vorba despre o rețea specializată care acționează în toate județele țării. În urmă cu o lună, ținta au fost exploatațiile din zona Olteniei unde s-au înregistrat cel puțin nouă furturi de echipamente de ghidare a utilajelor agricole: antene și monitoare.

    După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre furturile din mai multe ferme, unde au fost sustrase GPS-uri, monitoare și antene de pe utilajele agricole, la redacție a sunat și un fermier din sudul țării, care are cunoștință de astfel de acțiuni în trei județe: Mehedinți, Olt și Dolj. Chiar el este unul dintre păgubiți, valoarea echipamentului sustras din ferma sa fiind de 10.000 de euro.

    Mai multe cazuri de furturi de pe utilaje agricole, în județe din sudul țării

    Marian Lăzăroiu, fermier din comuna Perișor, județul Dolj, a relatat prin ce a trecut acum o lună, când echipamentul de pe un tractor i-a fost sustras. Mai mult, hoții au acționat fix în cele câteva minute în care camerele de luat vederi au fost oprite.

    ”Acum o lună mi-au furat GPS-ul de pe un tractor New Holland, dar în zonă sunt multe asemenea furturi, am cunoștințe care s-au plâns de furturi din județele Olt, Mehedinți, Dolj…Toți au anunțat Poliția. La toți hoții au avut ca țintă antena GPS și monitorul sau numai antena. Paguba la mine se ridică undeva la 10.000 de euro. Echipamentele le aveam de ceva vreme, le-am folosit 3-4 ani, acum mi-au furat GPS-ul imediat după ce am terminat de semănat la grâu. Utilajele mele erau în fața fermei, aveam cameră de luat vederi, dar noaptea la ora 01:45 se oprește camera, nu mai filmează și la 02:25 pornește iar. În intervalul acesta a dispărut, ca se vede pe cameră că până la 01:45 era antena. În aceste 45 de minute, camera nu mai înregistrează”, a menționat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Mașina de teren a hoților, surprinsă pe camere cu numere false

    Ca și în alte cazuri despre care știe, agricultorul a spus că hoții au acționat noaptea și au dezinstalat sistemul GPS cu precizie, ceea ce-l face să creadă că hoții nu sunt niște amatori.

    ”Demontarea antenei a fost făcută profesional. A fost un șurub pe antena, l-au desfăcut, la monitor i-au desfăcut mufele, l-au desfăcut din suport. Pe lângă fermă pe acolo trece o singură mașină la ora 02:20, care avea niște numere roșii care n-au fost date nimănui din verificări, deci au fost numere false. Deocamdată cei de la Poliție nu mi-au spus de vreun suspect, n-au dat niciun semn”, a spus fermierul doljean.

    Câinii de pază, reduși la tăcere prin metode sofisticate

    Hoții par pregătiți pentru orice fel de situație, cânii din mai multe ferme fiind practic reduși la tăcere, după cum spune fermierul Marian Lăzăroiu. Asta demonstrează că cei care acționează sunt foarte bine informați despre fermele în care intră.

    ”În aceeași noapte, la un fin de-al meu de la Boureni i-au sustras antena GPS. El avea vreo 10 câini, nu au mișcat nimic, la fel și la mine, nu au mișcat. Cred că vin pregătiți, nu neapărat cu mâncare, dar cu sisteme electrice de bruiaj pentru câini. La mine au venit două persoane, s-a văzut pe unde au intrat. Altceva nu ne-au sustras. A fost o chestiune ciudată că aveam monitorul de la semănătoare lângă și nu l-au luat, i-a interesat kitul complet GPS. Noi am mai avut un tractor, mai aproape de gard, lângă o cameră și nu s-au băgat, era lumina lângă el, dar s-au băgat la celălalt, care era mai departe”, a declarat agricultorul din Dolj care ne-a mărturisit că este primul furt cu care se confruntă în exploatație.

    Hoții acționează pe teritoriul României și vând tehnologia GPS pe piața externă, crede fermierul

    Bănuielile fermierului sunt bine întemeiate. El crede că cei care acționează fac parte dintr-o rețea care fură din fermele românești și vând aparatura pe piața externă.

    ”Eu cred că e, totuși, o rețea care acționează la nivel național și tot ce se fură ajung în străinătate. Noi, în țară, ne cam știm unul pe altul, cei de la firma de tractoare și GPS-uri de la care achiziționăm, știu despre probleme, nu cred eu că s-ar implica să le deblocheze, să le monteze, să le vândă…e cineva care le duce în afară. La nivelul poliției cred că s-a făcut o legătură, sunt fermieri mari care sunt ținte, la 1000 – 2.000 de hectare. Și noi avem tehnologie, dar nu știu ce s-a întâmplat, avem combinele, dar nu s-au băgat, au fost mai aproape. În alte ferme au luat câte 3 tractoare, la Valea Stanciului….Soția spune că a ieșit afară pe la 02:00 și a aprins lumina, probabil că au fugit. Din discuțiile cu dealerii de la firmele acestea, de la John Deere, mi-au spus că în Mehedinți s-au furat destul de multe. Ce știu eu, în Dolj sunt 9 echipamente furate. Cineva mi-a spus că la o firmă de vinde utilaje agricole i-au călcat și pe ei și acolo ar fi furat destule”, a mai punctat Marian Lăzăroiu.

    Cu toate măsurile de precauție luate de fermieri, hoții au reușit, totuși, să intre în ferme fără teamă și să demonteze echipamentele utilajelor agricole, fapt care devine îngrijorător pentru fermierii din toată țara, mai ales că oamenii legii încă nu au venit cu soluții la această problemă.

    ”Avem camere, avem și un paznic care se mai plimbă prin fața fermei, mai merge și pe câmp, dar nu știu….ciudat este că se oprește camera și vin în perioada aceea, numerele roșii au fost date în 2017 unei mașini și din 2017 nu au mai fost date pe nicio mașină, probabil le-au găsit, au acționat și le-au dat jos. Pare a fi o mașină de teren. Știu că la Moțăței au sărit în interiorul fermei, la mine au fost în afara gardului. A doua zi le-am băgat pe toate în fermă, dar era perioada când făceam niște arături și aveau tractoarele pământ pe ele și am zis să nu le mai bag în fermă”, a conchis fermierul păgubit, Marian Lăzăroiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial