• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea oilor cu profit maxim. Fermierul nu trebuie să ignore cele trei cerinţe nutriţionale la ovine: proteine, energie și apă

    agrointeligenta.ro -

    Creșterea ovinelor ca afacere profitabilă în agricultură impune un regim alimentar adecvat pentru o creștere și o producție optimă a animalelor. Nutriția oilor trebuie să includă apă, energie (carbohidraţi şi grăsimi), proteine, minerale, vitamine. În unele condiții, medicii veterinari recomandă și substanțe nutritive suplimentare.

    Apa

    Trebuie să fie disponibilă în orice moment o sursă de apă curată, proaspătă, ușor accesibilă. Ca o cerință minimă, în cazul climei temperate, recomandările sunt de 3,8 litri de apă/zi pentru oi ȋn cazul furajelor uscate în timpul iernii, 5,7 litri/zi pentru oi ce alăptează miei, și 1,9 litri/zi pentru mieii la finisare. Pentru o bună producție, toate oile să fie monitorizate zilnic sub aspectul disponibilităţii apei în toate condițiile meteorologice.

    Energia

    Pentru că dieta poate depinde ȋn cea mai mare parte de iarbă și furaje care sunt fie rare fie de proastă calitate, este importantă furnizarea unui nivel adecvat de energie. ”Furajele de proastă calitate, chiar și în abundență, nu pot furniza suficientă energie care să fie disponibilă pentru întreținere și producție. Energia necesară oilor este mai mare în primele 8-10 săptămȃni de lactație. Pentru că, după această perioadă scade producția de lapte, iar mieii încep să consume hrană, cerința energetică la oaie se reduce”, explică medicul veterinat Irina Iuliana Bunescu.

    Cel mai simplu mod de a evalua nivelul de energie în raţie la oaie este acela de a efectua și înregistra stratul de grăsime al corpului folosind un sistem obiectiv de notare de 1-5, ȋn care 1 reprezintă extrem de subțire și 5 reprezintă extrem de obezi. ”Determinarea se face prin palparea zonei de grăsime care acoperă procesele spinoase și procesele transverse în regiunea lombară. Cele mai multe oi productive sănătoase vor avea un scor de 2-3,5. Oile cu un scor de 1-2 ar trebui să fie examinate și hrănite astfel ȋncȃt să atingă un scor mai mare, în timp ce cele cu un scor > 3,5 ar trebui să fie hrănite mai puțin. Schimbările de dietă ar trebui să se facă lent, și ar trebui să fie întotdeauna evitată reducerea bruscă a consumului total de energie, în special începȃnd cu perioada de mijloc a gestației pȃnă la sfȃrşitul acesteia”, explică medicul veterinar.

    Proteinele

    Furajele de bună calitate și pășunea oferă, în general, proteine adecvate pentru oile adulte. Cu toate acestea, oile nu digeră proteinele de calitate slabă la fel de eficient ca vitele, și există situații în care ar trebui să fie hrănite cu un supliment de proteine cu iarbă și fân matur, sau pe perioada de iarnă.

    ”Prin urmare, este nevoie de un minim de 7% proteine brute ȋn dietă pentru întreținere la cele mai multe oi. Cerințele de proteine depind de stadiul de producție (creștere, gestație, lactație, etc), și de prezența anumitor boli (paraziţi interni, afectiuni dentare, etc). Dacă furajele disponibile nu pot furniza procentul de proteină brută adecvat ȋn dietă, atunci ar trebui să fie hrănite cu suplimente proteice, cum ar fi mese oleaginoase (făină din semințe de bumbac, făină de soia) sau suplimente comerciale mixte pentru a satisface cerințele nutritive. Nivelul proteic nu trebuie să depășească, cerințele. Hrănirea cu un exces de proteine poate fi benefică în cazul infestaţiilor excesive cu paraziţi interni, dar duce la creșterea costurilor de producție și poate duce la o incidenţă mai mare a bolilor (de exemplu, stresul termic, balanopostitei)”, susține dr. Bunescu.

    Mai mult, medicul veterinar explică și că oile pot converti azotul neproteic (cum ar fi ureea, fosfatul de amoniu, și biuret) în proteină în rumen dar posibil mai puțin eficient decât bovinele. Această sursă de azot poate asigura cel puțin o parte din azotul suplimentar necesar în dietele ȋnalt energetice cu un raport azot: sulf de 10: 1. In dietele de finisare la miel, includerea de lucernă, stimulează creşterea aprobate, și o sursă de glucide fermentabile sporesc utilizarea azotului.

    Ce produse pot folosi crescătorii români de ovine

    SMD Animal Food, companie ce promovează furajarea naturală în România, oferă crescătorilor de ovine o soluţie simplă, ideală pentru a corecta deficienţele de nutriţie şi pentru a asigura performanţa productivă a animalului tȃnăr şi adult. Este vorba despre gama Vitamolix, formula ideală pentru rumegătoare. Vitamolix este recomandat ȋn hrana animalelor pentru a s le oferi necesarul energetic și cel de minerale, vitamine și proteine. Produsul are la bază melasă din sfeclă, ulei vegetal și din proteine și este dispnibil în două variante:

    Vitamolix Menthollu

    Acest produs este destinat animalelor adulte în vederea imbunatatirii funcţionării sistemului respirator, contribuind la mentinerea sanatatii acestui aparat. De asemenea, asigură necesarul de energie.

    Vitamolix Control Fly

    Este ȋmbunătăţit cu magneziu pentru a satisface nevoile nutriţionale ale animalelor ȋn sezonul de primăvara – vara şi protejeaza animalele de tetania de primavara. Vitamolix Fly Control are o formulă specială anti insecte, formulă care contribuie semnificativ la protejarea animalelor de infestaţiile parazitare pentru care insectele sunt vectori.

    Ce conține Vitamolix

    – Nivelul ridicat de energie și conținutul de nutrienți: provin din melasa de sfeclă, uleiul vegetal si din proteine.Vitamolix asigură aportul energetic la animale si contribuie la cresterea consumului de furaje uscate. În acest fel, animalele vor beneficia în continuare de furaje uscate, datorită creșterii activitatii microflorei ruminale: determină creşterea numărului şi activităţii microflorei ruminale cu 15%. Aceasta conduce la o imbunătăţire a digestiei cu peste 25%.
    – Nivel ridicat de proteine Bio-disponibile:
    – Cantitatea de cenusa bruta foarte mica (în jur de 25-30%), :Cantitatea de cenușă este cunoscută sub numele de cenusa bruta atunci când produsul este încălzit până la 500 – 600 ° C într-un cuptor special.
    – Vitamolix conține doar 25%, cenusa bruta, ce provine din procesarea mineralelor. Prin urmare, toate celelalte componente sunt materiale digerabile organice.
    – Conținut de vitamine, minerale chelatizate (organice)

    Promoție: Fermierii care achiziționează două produse Vitamolix beneficiază de transportul gratuit al acestora dacă le cumpără de la Hambarul lui Eustache – SMD Animal Food. Mai multe detalii aflați pe www.nutritie-animale.ro sau la tel. +40 733 060 390.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri