Utilizarea pesticidelor a scăzut în fermele din Ucraina cu peste 20%. Cum se prezintă situația la nivelul UE
Roxana Dobre -Utilizarea pesticidelor a scăzut în fermele din Ucraina cu peste 20%, arată datele oficiale care pun reducerea tratamentelor aplicate pe baza conflictului armat care a făcut ca multe substanțe să fie greu accesibile agricultorilor.
De la începutul anului 2022, producătorii agricoli din Ucraina au utiliza o cantitate totală de 33.000 de tone de pesticide pentru a implementa întreaga gamă de măsuri de protecție a plantelor. Anul trecut, pentru aceeași perioadă a anului, erau deja consumate 42.000 de tone de produse pentru protecția plantelor, ceea ce înseamnă că s-a redus consumul de pesticide cu 21%.
Serviciul de Stat pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului a transmis public datele privind utilizarea pesticidelor.
„Protecția totală a culturilor agricole de la începutul anului în curs s-a realizat pe o suprafață de 37 de milioane de hectare (anul trecut — 47 de milioane de hectare), din care metode biologice — 1 milion de hectare (în 2021 — 1,6 milioane de hectare),” a clarificat Serviciul de Stat pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului.
Conform sursei citate, în Ucraina în prezent, 352.000 de hectare de teren agricol au fost tratate împotriva rozătoarelor, dintre care:
- culturi de cereale de toamnă: 178.9oo ha;
- rapiță de toamnă — 150.4oo ha;
- culturi perene — 12.7oo ha;
- alte culturi — 10.000 ha.
Potrivit sursei citate, 277.500 hectare au fost tratate cu metode chimice împotriva rozătoarelor, iar 74.500 hectare cu metode biologice.
Dacă în Ucraina, consumul de pesticide a fost redus din cauza războiului, în UE se încearcă reducerea voluntară a utilizării produselor de protecția plantelor. Regulamentul privind Utilizarea Sustenabilă a Pesticidelor (SUR) este în discuții la Comisia Europeană (CE) și va impune statelor membre reducerea pesticidelor utilizate în agricultură astfel încât, per total, acest consum să fie redus cu 50% până în 2030.
Regulamentul SUR a iscat mai multe controverse iar Consiliul pentru Agricultură și Pescuit a cerut Comisiei Europene o evaluare a impactului pentru introducerea Regulamentului privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR), conform unei decizii care a fost publicate marți, 27 decembrie, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Studiul cerut de Consiliu are termen cel târziu data de 28 iunie 2023
În documentul publicat în Jurnalul Oficial Oficial al UE se arată că Consiliul solicită Comisiei să prezinte, cât mai curând posibil în vederea facilitării procesului legislativ în curs, dar cel târziu până la 28 iunie 2023, un studiu care să completeze evaluarea existentă a impactului propunerii de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2115.
Studiul va fi referitor la următoarele aspecte:
- impactul cantitativ al propunerii Comisiei asupra producției alimentare în Uniune, în special prin cuantificarea impactului asupra randamentelor agricole la nivel individual pentru principalul tip de culturi și produse vegetale relevante, ținând seama în același timp, în contextul stabilirii obiectivelor naționale de reducere, de condițiile specifice din statele membre, inclusiv diferitele regiuni climatice;
- analiza consecințelor propunerii Comisiei asupra disponibilității alimentelor și furajelor în Uniune, evaluată în funcție de principalele tipuri de produse alimentare și furajere de bază, analiza posibilității unei dependențe sporite de importurile de alimente și furaje pentru principalele tipuri de culturi și analiza impactului asupra exportului de produse alimentare și furajere din Uniune;
- impactul potențial asupra prețurilor alimentelor și furajelor în general și ale produselor alimentare de bază în special;
- impactul cuantificat al creșterii sarcinii administrative asupra competitivității și rentabilității fermelor mici și mijlocii;
- disponibilitatea unor alternative la produsele de protecție a plantelor și riscul potențial crescut de introducere și răspândire a organismelor dăunătoare în Uniune din cauza disponibilității limitate a unor mijloace alternative de atenuare a respectivului risc;
- cuantificarea impactului pe care îl are interzicerea utilizării produselor de protecție a plantelor în zonele sensibile, astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 16 din propunere, în special în zone utilizate de publicul larg și în așezări umane;
- cuantificarea impactului restricției propuse în ceea ce privește utilizarea produselor de protecție a plantelor asupra arboreturilor și a biodiversității dependente de păduri.
”Consiliul solicită Comisiei să propună orice acțiune ulterioară justificată pe baza rezultatelor studiului”, se mai specifică în documentul care a intrat în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, adică joi, 27 decembrie.
În același text, Consiliul subliniază că ia act de documentul neoficial al Comisiei privind definiția și sfera de aplicare a dispozițiilor referitoare la zonele sensibile din propunerea de regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR) din 15 noiembrie 2022, de sugestia acesteia de a reduce întinderea respectivelor zone pentru a asigura faptul că o interdicție totală sau parțială a utilizării produselor chimice de protecție a plantelor este fezabilă în respectivele zone și în special de sugestia de a exclude zonele sensibile la nitrați din definiția zonelor sensibile.
”Cu toate acestea, Consiliul este de părere că ar fi în continuare necesare mai multe date și o analiză a impactului unor astfel de măsuri în zonele care ar putea fi considerate sensibile, precum și în zonele forestiere. Consiliul este preocupat de faptul că evaluarea impactului care însoțește propunerea nu ia în considerare posibilele efecte pe termen lung ale propunerii de regulament asupra securității alimentare în Uniune. Faptul că evaluarea impactului a fost finalizată înainte de războiul din Ucraina și de criza energetică, a îngrășămintelor și a prețurilor la alimente întărește și mai mult respectivele preocupări. Prin urmare, Consiliul consideră că este necesar să fie efectuată o analiză cantitativă suplimentară cu privire la o serie de indicatori, pentru a stabili dacă evaluarea efectelor economice și sociale ale propunerii trebuie ajustată. În special, Consiliul consideră că ar trebui efectuată o analiză suplimentară care să reflecte producția agricolă a Uniunii, scăderea preconizată a randamentelor în Uniune ca urmare a reducerii și restricționării utilizării produselor de protecție a plantelor și dependența potențială de importurile de alimente și furaje. De asemenea, Consiliul consideră că ar fi necesară o analiză mai aprofundată a situației întreprinderilor mici și mijlocii și a rentabilității de-a lungul lanțului lor de aprovizionare”, se arată în documentul citat.
Reamintim că la 22 iunie 2022, Comisia a înaintat Parlamentului European și Consiliului o propunere de regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului. Propunerea urmărește să ofere o abordare ambițioasă care să răspundă preocupărilor tot mai mari ale societății legate de utilizarea pesticidelor și de riscul prezentat de acestea, precum și de impactul acestora asupra mediului și a sănătății umane. Aceasta include noi dispoziții privind utilizarea pesticidelor, tehnici alternative nechimice de combatere a dăunătorilor și gestionarea integrată a dăunătorilor.
Propunerea introduce obiective obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii de reducere cu 50 % a utilizării pesticidelor și a riscului prezentat de acestea, obligând în același timp statele membre să stabilească obiective de reducere naționale pentru a atinge acest obiectiv general. Obiectivele naționale respective se pot abate de la nivelul de 50 % al obiectivului Uniunii numai în cadrul parametrilor unei formule obligatorii.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre Regulamentul SUR aici: Costin Telehuz, secretar de stat MADR: România ar putea fi obligată să reducă cu 39% utilizarea pesticidelor