• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O nouă idee de afacere în 2023 cu finanțare asigurată de la stat

    Roxana Dobre -

    O idee de afacere în agricultură în 2023 a fost anunțată de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Fermierii pot primi finanțare pentru proiecte de până la două milioane de euro, iar sesiunea de primire a cererilor ar putea fi disponibilă din luna ianuarie. Schema de sprijin are o aprobată o alocare de 32 de milioane de euro, iar micile proiecte au asigurat un sprijin integral nerambursabil de până la 200.000 de euro.

    Ministrul Mediului Tanczos Barna a dat o veste bună fermierilor care vor să pornească o investiție de anul viitor. O schemă de ajutor de minimis care a fost publicată pe 20 decembrie în Monitorul Oficial aduce fermierilor finanțări nerambursabile de până la 200.000 euro pentru investiția în pepiniere. Pentru investiții mai mari, până la 2 milioane de euro, ajutorul nerambursabil poate ajunge la 90%.

    Materialul săditor obținut în cadrul programului de sprijin poate fi utilizat de producători atât pentru uzul propriu, dacă vor să aplice pentru programele de împădurire, dar și ca afacere având în vedere că se estimează o cerere crescută de puieți datorită programelor care finanțează împăduririle sau înființarea perdelelor forestiere.

    ”Pentru livrarea puieților (în cadrul programelor de împădurire și perdele forestiere n.r) nu este doar Romsilva, pentru că în paralel cu ei, au apărut întreprinderi private care  produc puieți. Avem o finanțare separată de partea de împădurire, o schemă de ajutor de stat pentru înființarea de pepiniere, unde avem două scheme de finanțare, dintre care o schemă de minimis până la 200.000 de euro, finanțare 100%, din care poți să-ți faci pe pepiniera proprie și să vinzi pe piață puiet”, a explicat Barna Tanczos pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 27 decembrie.

    Materialul săditor este crescut asemenea răsadurilor de legume 

    Ministrul Mediului a detaliat cum va funcționa schema care finanțează producerea de puieți, subliniind că investiția poate fi accesată și de fermierii care au deja experiența cu producerea răsadurilor și dețin sere sau solarii.

    ”Cine are o suprafață de teren de câțiva ari poate să ceară banii (…). Este partea de minimis cu 100% finanțare până în 200.000 de euro, iar pentru cei care vor să facă un business mai mare, de la 200.000 de euro până la 2 milioane de euro, mergem cu o finanțare între 70% și 90% în trepte și venim în sprijinul celor care vor să facă producție mai mare de pepiniere. Cei care vor un business mai mare au această posibilitate. Cu siguranță, alături de cei din domeniul silvic, cu inginerii silvici, fermierii vor fi foarte interesați. Avem schema de ajutor de stat aprobată, acum o săptămână a venit aprobarea de la Comisie, și în ianuarie, primul trimestru cu siguranță, deschidem și apelul de proiect”, a mai adus completări ministrul.

    Tehnologie avansată pentru producerea puieților

    Tanczos Barna a mai spus că și pentru piața puieților produși în pepiniere tehnologia a evoluat iar materialul săditor poate fi scos la vânzare în maxim 2 ani de zile, astfel că beneficiarii nu mai așteaptă 5 ani așa cum se întâmpla în trecut.

    ”Sunt deja persoane fizice, chiar și IMM-uri care asta fac: sere, solarii în care produc containerizat, deci nu este pepiniera clasică unde stai 5 ani de zile, cum a făcut pe vremuri RNP-ul (Regia Națională a Pădurilor n.r), că așa era atunci tehnologia. Aici într-un an de zile, maxim 2 ani de zile, ai puietul crescut, pleacă din pepinieră cu un mini-container, cum sunt răsadurile, iar ulterior se plantează cu bucățica aceea de pământ sau de turbărie, depinde din ce se face substratul. Sunt tehnologii deja noi care vin și ajută. Și este și  o idee de afaceri pentru un fermier”, a mai arătat ministrul Mediului pentru emisiunea Agrostrategia. 

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre schema pentru pepiniere aici: Ajutor de minimis de 200.000 de euro pentru pepiniere. Sprijinul este 100% nerambursabil

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Tanczos Barna, Ministrul Mediului (27.12.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!