• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se întâmplă de anul viitor cu autorizațiile de mediu pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Procedura pentru eliberarea autorizației de mediu pentru fermierii mici va fi optimizată astfel încât producătorii agricoli să nu mai aștepte un timp îndelungat pentru documentul care este obligatoriu la investiția într-o exploatație zootehnică.

    Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 27 decembrie că durata eliberării autorizației de mediu depinde și de complexitatea investiției dar documentul este obligatoriu și trebuie luat în serios de fermierii care vor să își facă ferme de animale în principal.

    ”Eliberarea autorizației de mediu depinde de complexitate investiției. La nivel de GP (Gospodăria Populației n.r) nu avem proceduri complexe, acolo lucrurile merg foarte repede. La nivel de fermă medie sau mare, impactul asupra mediului poate fi unul semnificativ dacă nu sunt luate toate măsurile de prevenire a scurgerii levigatului în apele supra și subterane. Dacă nu sunt luate toate măsurile cu privire la emisiile de miros din fermă, dacă nu sunt luate măsurile cu privire la gestionarea celorlalte deșeuri, lucrurile se pot complica foarte mult. Este nevoie în primul rând de studii prin care demonstrezi că ferma pe care o construiești respectă anumite standarde. După aceea, la nivel județean, acel CAT (Comisia de analiză tehnică n.r) trebuie stea la aceeași masă toți care sunt responsabili de prevenirea problemelor de mediu, de sănătatea publică și de apă. Dacă cele trei probleme sunt rezolvate și se demonstrează prin studii atunci lucrurile pot intra pe un făgaș normal. Depinde și de județe”, a menționat ministrul Mediului pentru emisiunea Agrostrategia.

    Durata eliberării autorizației de mediu depinde și de la un județ la altul 

    Tanczos Barna a punctat că eliberarea autorizației de mediu depinde de la un județ la altul unde procedurile pot fi mai simple. Ministrul a dat și o veste bună fermierilor: la nivel de autoritatea competentă se discută o descentralizare a deciziei astfel că autorizațiile pentru fermele mici să fie eliberate de Consiliul Județean.

    ”În același timp discutăm o descentralizare a deciziei. Acolo unde vorbim de decizii standard de clasare a dosarelor de autorizație de mediu, acolo decizia a putea fi duse la nivelul Consiliului Județean, că acolo sunt doar niște formalități și dacă reușim acest lucru, foarte mulți fermieri mici a scăpa de formalități. Desi este loc de optimizare. Pe de altă parte, fermierii trebuie să înțeleagă că anumite lucruri nu le putem, care poate lor nu li se par importante. Din perspectiva legislației de mediu sunt foarte importante. A fost în multe ferme, a fost și ferme frumoase și ferme care lasă de dorit. Lucrurile nu sunt organizate cum trebuie de fiecare dată nu e tot ros. Trebuie să recunoaștem faptul că nu toți fermierii au grijă de natură și atunci e neplăcut. Eu am fost în multe ferme, a fost și în ferme frumoase și ferme care lasă de dorit. Lucrurile nu sunt organizate cum trebuie de fiecare dată. Trebuie să recunoaștem faptul că nu toți fermierii au grijă de natură și atunci e neplăcut dar trebuie luate măsuri împotriva acestor fermieri”, a mai explicat șeful de la Mediu.

    Acesta a dat și un exemplu în care natura nu este respectată de fermieri, menționând cazul ciobanilor care lasă oile să pască pe pășunile unde este interzis. ”Nu este o chestiune generală, cu siguranță sunt foarte mulți care respectă procedurile, respectă natură, respectă apele, curat și așa mai departe. Dar știm cu toții, e suficient să mergem cu mașina prin Ardeal, și nu numai, să ne uităm un pic pe dealurile acelea frumoase, pe colinele acelea superbe unde turmele de oi câteodată nu doar ajută, dar și distrug. Agricultura organizată în mod inadecvat poate să pună o presiune uriașă asupra naturii. Că vorbim de pășunat, că vorbim de o fermă care n-a rezolvat problema levigatului, că vorbim de folosirea în exces a substanțelor, nu știu, a pesticidelor, a îngrășămintelor chimice”, a mai spus ministrul.

    Emisiunea Agrostrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Tanczos Barna, Ministrul Mediului (27.12.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!