• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primii bani care au intrat în conturile fermierilor după Crăciun

    Roxana Dobre -

    Plăți noi au ajuns în conturile fermierilor. Producătorii agricoli au încasat despăgubirile și subvențiile pentru ajutoare de stat, în prima zi după Sărbătoarea Crăciunului.

    Fermierii au confirmat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că au primit banii pentru despăgubiri și în prima zi lucrătoare după Sărbătoarea Crăciunului, marți, 28 decembrie. ”Astăzi la ora 13.00 am primit banii de despăgubiri, pentru culturile de toamnă înființate în 2021”, ne-a transmis un fermier din județul Vaslui.

    Primele sume, în conturi după mini-vacanța de Crăciun

    Agricultorii din Iași care au depus cereri de calamitate ce au fost declarate eligibile de specialiștii Direcției pentru Agricultură Iași primesc banii promiși de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în această săptămână,. Plata despăgubirilor se face pentru următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță.

    Fermierii din Iași primesc despăgubirile de secetă pentru culturile din toamna anului 2021. Suma programată pentru a fi plătită ieșenilor este în valoare de 20 de milioane de lei. La Direcția Agricolă au fost depuse 1.140 de cereri eligibile, pentru o suprafață de 20.000 de hectare

    Fermierii din Iași au cerut despăgubiri de secetă pentru 104.000 de hectare, atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară, însă doar 20.000 de hectare cu culturi de toamnă au fost confirmate de specialiștii comisiei ca fiind calamitate. Comisia de evaluare este formată dintr-un inspector al APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), Direcția Agricolă și primăria comunei unde se află terenul, potrivit www.bzi.ro.

    Banii au intrat în conturi și înainte de Crăciun

    Direcțiile Agricole au transferat bani în conturile fermierilor și înainte de Crăciun iar în unul dintre cele mai afectate județe de secetă, producătorii agricoli au primit toți banii. Direcția pentru Agricultură Județeană Vrancea a virat peste 23,3 milioane lei către cei 1.498 de fermieri din județ, beneficiari ai Ordonanței pentru „Instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică”. Valoarea despăgubirilor a fost de 1.500 lei pe hectar pentru suprafețele calamitate 100%, iar în cazul procentelor intermediare de calamitare, sumele au fost reduse proporțional.

    Situațiile de la Direcția pentru Agricultură Vrancea, citate de www.monitoruldevrancea.ro, arată că în județ, cele mai mari pagube au fost la cultura de grâu, unde au fost înregistrate pagube pe 18.746 hectare, adică 10% din suprafața calamitată la nivel național. De asemenea, au fost calamitate 3.329 hectare cu rapiță, 3.139 hectare cu orz, dar și peste două sute de hectare cultivate cu ovăz, orzoaică, secară, triticale.

    Pentru a obține aceste subvenții, fermierii trebuiau să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022, să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/ sau secară și/ sau triticale și/ sau orz și/ sau orzoaică și/ sau ovăz și/ sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi.

    Despăgubirile pentru fermierii afectați de secetă reprezintă cea mai mare parte a sprijinului financiar acordat de Ministerul Agriculturii în acest an. Potrivit Direcției pentru Agricultură Vrancea, anul acesta au fost virate aproape 27 milioane lei în conturile fermierilor, pentru mai multe programe de sprijin.

    Alături de despăgubirile menționate mai sus, au mai fost acordate 1,2 milioane lei către 147 de beneficiari ai „Programului de susținerea a producției de struguri de masă pentru anul 2022”, 243 mii lei pentru 17 beneficiari ai „Schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, 1,6 milioane lei pentru 110 beneficiari ai „Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022” dar și 489 mii lei pentru 99 beneficiari ai „Programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022”.

    Plata despăgubirilor și a ajutoarelor de stat trebuie să fie finalizată până pe 31 decembrie 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat