• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Provocările care îi așteaptă pe fermieri în Noul An. Investiții de miliarde împotriva agriculturii

    Angelica Lefter -

    Presa europeană a surprins câteva dintre obiectivele și provocările din domeniul agricol pentru anul 2023, de la revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor, legea-cadru a Comisiei Europene pentru sistemele alimentare durabile și până la prezentarea oficială a REACH – Regulamentul de evaluare și autorizare a substanțelor chimice.

    Un sumar al acestor obiective și prezentări a fost realizat, pe Facebook, de europarlamentarul român, Daniel Buda, care a realizat și o scurtă recapitulare a principalelor provocări din 2022 ce vor continua să își producă efectele și în 2023.

    Daniel Buda, eurodeputat român

    ”Sectorul agricol nu va fi lipsit de provocări nici în anul 2023! Ecologiștii continuă să investească miliardele de euro pentru a dezvolta capacități de producere a ”laptelui” în laboratoare, creând o concurența serioasă laptelui provenit de la animale. Și în domeniul cărnii, situația este asemănătoare. În unele țări europene deja se răspândește în școli avantajele consumului de insecte, iar vaca, deși sacră în unele țări cum ar fi India, tinde să devină un simbol al răului. Seceta a pârjolit câmpurile, care chiar dacă nu au devenit ca și Sodoma și Gomora, sunt departe de a furniza pe termen mediu și lung cele necesare traiului zilnic. Războiul lui Putin nu a distrus doar sutele de mii de vieți, dar provoacă foamete in regiuni precum Sahel!”, a punctat Daniel Buda.

    Oficialul român a expus și câteva teme importante ce urmează să fie definitivate în anul viitor în ceea ce privește agricultura practicată la nivel european, de la bunăstarea animalelor, la Regulamentul de autorizare a substanțelor chimice.

    ”În cele ce urmează aș dori doar să expun câteva dintre obiectivele și provocările anului viitor în agricultură, așa cum au fost surprinse în presa europeană:

    1. Va avea loc revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor. Este important de precizat că majoritatea celor 27 de miniștri ai agriculturii sunt de acord că legislația, care nu a fost actualizată din 2009. Mulți dintre ei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care standardele mai stricte din interiorul UE ar afecta competitivitatea sectorului zootehnic intern.
    2. Legea-cadru a Comisiei pentru sistemele alimentare durabile este, de asemenea, așteptată în al treilea trimestru al anului 2023. Legea urmărește să creeze o abordare integrată a UE cu privire la alimente pentru a ”promova coerența politicilor la nivel european și național, a integra durabilitatea în toate politicile legate de alimentație și pentru a consolida rezistența sistemelor alimentare”.
    3. REACH – regulamentul de evaluare și autorizare a substanțelor chimice

    După numeroase întârzieri a revizuirii regulamentului de evaluare și autorizare a substanțelor chimice (REACH), ne putem aștepta la prezentarea oficială a acestui regulament, în a doua parte a anului 2023. Regulamentul face parte din strategia Comisiei privind substanțele chimice pentru durabilitate. Noul cadru va avea un impact asupra unei game largi de substanțe chimice, de la pesticide la polimeri utilizați pentru a crea materiale plastice. Se preconizează, de asemenea, că Comisia își va prezenta planul de acțiune privind gestionarea integrată a nutrienților (INMAP) spre sfârșitul anului 2023. Aceasta este doar prima parte a câtorva dintre preocupările din sector pentru anul 2023. (…) Voi reveni cu cea de-a doua parte. Până atunci, aștept părerile dumneavoastră și desigur, îmi doresc să aflu și îngrijorările dumneavoastră pentru anul următor”, a specificat europarlamentarul român Daniel Buda, care a promis că va continua să prezinte și alte obiective și ținte europene pentru 2023 în domeniul agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd