• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai caldă zi de 1 ianuarie din istorie. Primele probleme din an la culturile agricole

    Roxana Dobre -

    Anul 2023 a debutat cu cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie din istorie iar primele probleme au fost semnalate de fermieri deja la culturile agricole de toamnă. Recordul zilei s-a înregistrat la Curtea de Argeș, unde termometrele au arătat în prima zi a lui 2023 20,6 grade Celsius.

    În luna lui ”gerar”, temperaturile au atins în unele zone și 20 de grade. 1 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă primă zi din an din istoria măsurătorilor meteo în România, iar meteorologii au semnalat recorduri de temperatură la 132 din totalul de 166 de stații meteorologie din țară.

    Conform paginii de Facebook, Severe Weather Alert – România, zonele unde s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi sunt:

    – Curtea de Argeș: 20,6°C / vechiul record: 20,0°-Rădăuți: 20,2°C / vechiul record: 18,3°C
    – Târgu Ocna: 20,1°C / vechiul record: 18,2°C
    – Botoșani: 20,0 °C / vechiul record: 17,5°C
    – Târgu Neamț: 19,7°C / vechiul record: 16,3°C
    – Suceava: 19,2°C / vechiul record: 15,7°C
    – Cotnari: 18,8°C / vechiul record: 15,4°C
    – Câmpulung Muscel: 18,3°C / vechiul record: 18,0°C
    – Piatra Neamț: 17,9°C / vechiul record: 17,2°C
    – Petroșani: 17,9°C / vechiul record: 17,8°C
    – Dedulești Morărești: 17,6°C / vechiul record: 17,0°C
    – Deva: 16,7°C / vechiul record: 15,5°C
    – Bârnova: 16,5°C / vechiul record: 13,5°C
    – Șiria: 16,2°C / vechiul record: 16,0°C
    – Roșia Montană: 12,5°C / vechiul record: 11,4°C
    – Cuntu: 12,4°C / vechiul record: 12,1°C

    Recorduri egalate:

    -Băișoara: 13,7°C
    -Toplița: 10,6°C
    -Iezer: 7,7°C

    Foto: Severe Weather Alert – România

    Fermierii au semnalat deja primele probleme în câmp

    Fermierul Ion Olteanu a făcut o evaluare a culturilor de toamnă în prima zi din an și a tras primele semnale privind problemele pe care vremea mult prea caldă pentru această perioadă din an le-a adus deja la orz și rapiță.

    ”Cea mai caldă zi de 1 ianuarie din istorie! Deja avem boli prezente la orz și afide la rapiță! E frumos dar nesănătos cum zicea bunica! Semne clare ale încălzirii globale!”, a avertizat cunoscutul fermier care lucrează teren în sudul țării și administrează grupul de firme Agromad Crops.

    Fermierul Ion Olteanu a făcut o primă evaluare a culturilor, pe 1 ianuarie 2023


    Valorile termice vor rămâne ridicate în perioada următoare

    Potrivit prognozei publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), 2 ianuarie – 9 ianuarie valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în zonele montane. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și la munte.

    În săptămâna 9 ianuarie – 16 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice și nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

    Pentru intervalul 16 ianuarie – 23 ianuarie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

    Și în perioada 23 ianuarie – 30 ianuarie mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.


    Te-ar mai putea interesa

    Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu