Subvenții APIA 2023: Calendarul plăților pe hectar și animale până în luna decembrie
Roxana Dobre -Subvenții APIA 2023 – calendar plăți pentru subvenții până la sfârșitul anului. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat ce bani vor ajunge în conturile fermierilor care au depus cererea unică în acest an.
Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO, care este calendarul activităților și plăților către fermieri, pe care funcționarii agenției îl vor respecta până la sfârșitul anului 2023. Agenția are de finalizat campania 2022, pentru care plăți se mai fac până la 30 iunie, dar în derulare se află și campania 2023, pentru care se așteaptă primele plăți la 16 octombrie, când fermieri vor primii banii în avans.
Citiți și: Avans APIA 2023. Prima tranșă din subvenție – mai mare în acest an!
Adrian Pintea a anunțat cum decurg ultimele plăți pentru fermieri, aferente campaniei 2022, luna iunie fiind ultima din acest an când APIA poate plăti subvențiile pentru anul trecut.
”În ceea ce privește campania pentru anul 2022, ultima plată pe care fermierii noști o așteptau după data de 15 mai, este Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV). În data de 26 mai a fost aprobată în ședință de Guvern HG 510 privind stabilirea plafoanelor pentru SCV. Noi am început plata imediat ce bani au apărut în Monitorul Oficial și până în momentul de față marea majoritate a fermierilor sunt autorizați la plată și deja pentru primele liste autorizate au început să intre și banii în cont. Și cu SCV am cam încheiat autorizarea la plată pentru campania 2022. Mai sunt foarte puțini fermieri neautorizați la plată, aș zice de ordinul zecilor sau câteva sute. Și aici este vechea problemă care se știe și anume fie că au diferite litigii sau alte lucrurile de lămurit. Dar, repet, fermierii care au fost eligibili pentru anul de cerere 2022 sunt autorizați la plată și banii sunt în curs de transfer în conturi”, a menționat Adrian Pintea în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducţie TVR şi Agrointeligenţa – AGROINTEL.RO. Acesta a completat că pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) plafonul este de circa 90 de milioane de euro iar ritmul zilnic de autorizare la plată este undeva între 15-20 de milioane de euro.
Adrian Pintea, APIA: Nu este nimic blocat
În continuare plăților pentru luna iunie, Adrian Pintea, a amintit și de plata ajutorul de stat la motorină și subvențiile pentru sectorul de creștere a animalelor, bani care se achită din bugetul de stat.
Șeful APIA a dorit să menționeze că în prezent nu există niciun fel de blocaj pentru subvenții iar termenul de 30 iunie 2023 va fi respectat pentru finalizarea plăților. ”Nu este nimic blocat, nici pe motorină, absolut nimic. Toate plățile sunt, să-i spun așa, în linie dreaptă și își urmează calendarul strict al legii, fără nicio întârziere”, a dat garanții șeful APIA.
Citiți și: Anunț urgent de la APIA! Situația pe județe pentru subvențiile din acest an!
Pentru lunile iulie și august funcționarii APIA efectuează controalele în teren la fermierii care au depus cererea de plată în campania 2023. La începutul lunii iulie APIA Central extrage eșantionul de control pentru sectorul vegetal dar și zootehnic iar acesta este împărțit pe județe funcționarilor din toată țara. În cazul subvențiilor pentru zootehnie controalele în teren sunt delegate Agenției Naționale pentru Zootehnie.
”Din luna iulie nu se mai acceptă cereri pentru subvenții sau modificări la acestea, iar strict de la 1 iulie vom face un control administrativ în masă pentru că cererile vor fi importante din aplicația IPA Online unde au fost depuse și completate pentru fermieri în baza mare de date. Așadar se face un control administrativ și pe urmă vom începe extragerea eșantioanelor de control pentru campania 2023. Verificările vor fi clasice – unde vor merge inspectorii în teren ca și în anii trecuți. Pentru măsurile pe care le avem delegate la ANZ sau Autoritatea Fitosanitară sau ANSVSA, funcționarii acestor instituții vor face controalele, dar aici și APIA are partea ei. Apoi va fi controlul prin teledetecție. Peste acestea toate, cererile au fost supuse controalelor prin monitorizare asta încă de la depunere, iar rolul acestei verificări a fost de a îndruma fermierii să nu aibă vreo eroare”, a punctat directorul general al APIA.
Cererile de plată trebuie semnate de fermieri
La 30 septembrie APIA trebuie să finalizeze controalele în teren, iar un termen urgent pentru fermieri îl reprezintă finalizarea perioadei în care aceștia pot semna fizic cererea de plată – până pe 1 octombrie.
”Toate aceste controale se vor termina undeva la sfârșitul lunii septembrie astfel încât după această perioadă funcționarii APIA să poată pregăti campania de plăți în avans pentru anul 2023. Se știe că trebuie să avem suprafețele eligibile la plată astfel încât să poată fi stabilit cuantumul pe hectar, procentul pentru avans care se hotărârește după cum se știe printr-un regulament european și o decizie a Comisiei Europene”, a mai declarat Adrian Pintea.
Șeful APIA a conformat oficial pentru emisiunea Agrostrategia că și în acest an plata avansului va începe la 16 octombrie iar procentul care se va achita în conturile fermierilor urmează să fie stabilit de Comisia Europeană (CE) acesta fiind de 50 % din plățile pe suprafață.
”Din 16 octombrie începe plata în avans iar în funcție de decizia Comisiei întotdeauna statul membru solicită sau nu mărirea procentului, de la 50% la 70% sau de la 50% la 85%. Acest lucru în vom vedea pe parcursul verii. Dar cu siguranță 16 octombrie va fi data la care vom demara și în acest an subvențiile în avans urmând ca acestea să fie finalizare la 30 noiembrie”, a mai informat directorul general al APIA.
Citiți și: Subvențiile APIA pentru 1,3 milioane de Țurcane, blocate! Oierii așteaptă lămuriri de la MADR!
Din 2 decembrie fermierii primesc plățile finale pe hectar și cap de animal, ca diferență între avans și cuantumul integral stabilit pentru campania 2023. ”Începând cu 2 decembrie vom demara plățile finale. Pentru fermierii care au încasat avans vor primi diferența de procent între avans și plată finală iar cei care nu intră la avans vor lua sumele întregi, stabilite la nivelul anului 2023. Și plățile vor continua până la data de 30 iunie 2024”, a conchis șeful APIA.