• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvențiile APIA pentru 1,3 milioane de Țurcane, blocate! Oierii așteaptă lămuriri de la MADR!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile APIA pentru cel puțin 1,3 milioane de oi din rasa Țurcană – în pericol să rămână în aer. Mai exact, oierii care le dețin și care au dreptul la sprijinul cuplat zootehnic s-ar putea să nu poată depună în timp util documentația cerută de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    Blocajul este cauzat, așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO, a anunțat deja, de o bulibășeală în legislație. O hotărâre de Guvern și două ordine de ministru nu au reușit să clarifice situația berbecilor cu origine în privința vârstei lor maximale.

    Citiți și: Ordinul lui Daea care a dezbinat oierii. Neață, Asociația Dacia: ”Oamenii pleacă din Registre!”

    Asociația Crescătorilor de Ovine ”Păstorul Crișana” din județul Arad, care gestionează Registrul Genealogic pentru rasa Țurcană, a anunțat astăzi, miercuri – 31 mai, că a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) clarificări cu privire la interpretarea referitoare la berbecii care sunt folosiți pentru a respecta paritatea de un mascul la 35 de ovine.

    ”Vă informăm prin prezenta că am solicitat în scris conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ANZ și APIA să emită dispoziții de îndrumare sau note de serviciu în vederea clarificării dispozițiilor legale în vigoare apte să asigure interpretarea că pentru efectivul de ovine înscrise/înregistrate în Registru Genealogic pentru care se solicită SCZ să se respecte raportul de sexe de minim un berbec de reproducție cu certificat zootehnic cu vârsta de minim 1 an și maxim 8 ani la 35 de femele ovine”, a arătat asociația în informarea care este adresată crescătorilor participanți la Programul de Ameliorare al Registrului Genealogic ”Păstorul Crișana”.

    Asociația subliniază că a solicitat APIA, MADR și ANZ să ia măsuri ”pentru a clarifica situația aparentelor contradicții dintre o hotărâre de guvern (HG) 422/2023 și două ordine de ministru OMADR 190/2023 și OMADR 196/2023, întrucât un ordin de ministru nu poate modifica, ci doar completa o hotărâre de Guvern”.

    Potrivit celor anunțate în postare, punctual, Asociația Păstorul Crișana a solicitat APIA, MADR și ANZ să dea dispoziții ca la primirea/analiza cererilor de plată a SCZ pentru efectivul de ovine înscrise/înregistrate în Registrul Genealogic, să se aplice art. 2, alin. (1), litera (d) din hotărârea de Guvern nr. 1571/2022, modificat prin hotărârea de Guvern 422/2023, în sensul că: ”berbec/țap cu certificat de origine – berbec/țap reproducător cu vârsta de maxim 8 ani la data limită de depunere a cererii de plată”.

    ”Vă informăm că prin prezenta urmează să eliberăm adeverințele pentru cele aproximativ 1.300.000 de femele înscrise înregistrate în Registru Genealogic al rasei Țurcană, condus de Societatea de Ameliorare Păstorul Crișana, după solicitarea cererii noastre de către MADR, ANZ și în special APIA, în funcție de cum ne va fi indicat de aceste instituții”,  mai subliniază asociația în adresa care este semnată de președintele Nicolae Cioranu.

    Nicolae Cioranul, Asociația Păstorul Crișana: Am cerut lămuriri, să știm să facem

    Din informarea organizației care conduce unul dintre registrele la rasa Țurcană am înțeles că eliberarea adeverințelor pentru sprijinul cuplat la ovine este pentru moment suspendată. Am luat legătura cu fermierul Nicolae Cioranu, președinte Asociației ”Păstorul Crișana” pentru a lămuri situația.

    ”Ne sună Asociațiile, crescătorii și ne întreabă ce facem, cum facem? Noi nu știm cum să eliberăm adeverințele pentru APIA. Nu știm ce să facem pentru că avem o hotărâre de Guvern care prevede un lucru și avem un ordin de ministru care într-o anexă a ordinului spune altceva. Și în aceeași anexă spune de situația cu ovinele înscrise în Registru și după aceea într-o paranteză se precizează că și berbecii care fac raportul trebuie să aibă tot 6 ani și după aceea fără să specifice se completează că masculii care sunt posesori de certificate zootehnice (de origine n.r) trebuie să aibă vârsta maximă de 8 ani. Ori ai noștri toți au certificate de origine. Și care acționează în registre și care nu. De aceea nu mai înțelegem nimic. Dacă nici juriștii nu au știut să ne explice exact! Ei spun că Ordinul de ministru nu respectă HG-ul. De aceea am cerut lămuriri, să știm să facem”, ne-a explicat Nicolae Cioranu de ce a procedat pentru a cere MADR clarificări.

    Nicolae Cioranu: ”Noi astăzi stăm blocați cu adeverințele”

    Cioranu a recunoscut că, la acest moment, eliberarea adeverințelor este blocată, sperând ca până la termenul de 1 iulie, situația să fie descurcată legislativ și procedural. ”Noi astăzi stăm blocați cu adeverințele pentru că nimeni nu ne oferă nicio explicație, nicio lămurire. Ce punem în aplicare? O hotărâre de Guvern care este lege sau ordinul de ministru? Din cele cele aproximativ 1.300.000 de femele înscrise înregistrate în Registru Genealogic al rasei Țurcană, condus de Societatea de Ameliorare Păstorul Crișana nu am eliberat adeverințe pentru că fermierii nu au solicitat și berbeci. Pentru că în Planul Național Strategic (PNS) regula este așa: cine solicită sprijin cuplat pe femele (ovine) acestea este obligatoriu să aibă 8 ani și pe berbeci 6 ani. Cine solicită! Cine nu solicită pentru berbeci și face numai raportul (de 1 berbec la 35 de ovine – n.r) nu se specifică nimic în PNS. La fel nu se specifică în HG. Deci suntem într-o nebuloasă”, explică Nicolae Cioranu.

    Termenul limită pentru depunerea adeverințelor APIA: 1 iulie

    Președintele Păstorul Crișana se teme că, deși mai este circa o lună până la termenul de 1 iulie, timpul va fi scurt dacă situația nu se clarifică urgent. ”Termenul este 1 iulie, dar cât timp mai este până atunci dacă lucrurile sunt neclare? Pentru că până acum, în anii trecuți, depunerea adeverinței era la 1 septembrie și regulile erau știute la 1 martie. Mai este un necaz, mai ascuns să spunem. Zice berbec de 6 ani la data depunerii cererii. Ori la noi la Țurcană berbecii împlinesc 6 ani hai să zicem la sfârșitul lunii martie, pentru că nu îți vinde nimeni berbeci care sunt născuți mai târziu. Și practic numai berbecii de 5 ani, care au împlinit vârsta în martie, sunt valabili pentru că avem lunile aprilie și mai, care pentru aceste 2 luni îi taie un an la berbec. Și repet, berbecii numai de 5 ani sunt valabili”, ne-a declarat Cioranu.

    De o săptămână, solicitarea oierilor nu a primit niciun răspuns

    Solicitarea de lămurire a situației a fost transmisă de Asociația Păstorul Crișana de miercurea trecută. Cum în săptămâna ce a trecut nu s-a primit niciun răspuns la adresă, organizația a decis să anunțe asociațiile care sunt afiliate Registrului Genealogic cu privire la blocajul de eliberare a adeverințelor. ”Noi adresa de lămurire am trimis-o săptămâna trecută, miercuri mai exact, pentru clarificări. Și astăzi am dat informația și în mediul online pentru că am primit sute de mesaje de la crescători cu întrebarea: ce facem? Și noi le-am arătat ce am făcut! Noi nu am stat cu mâinile în sân și nu am putut informa nici greșit. Nu am primit niciun răspuns până acum, nici în nume personal, nici juriștii. Și vreau să fiu sincer, eu sunt un producător de berbeci dar nu este corect să schimbăm reguli așa, din scurt”, a justificat Cioranu gestul său omenesc de a face totul public.

    Președintele Păstorul Crișana către autorități: Lămuriți lucrurile!

    Președintele Asociației Păstorul Crișana are și un mesaj clar pentru autorități: să lămurească lucrurile! ”Noi așteptăm o informare, ce să facem, cum să eliberăm adeverințe la oameni. În situația aceasta în care este nebuloasa aceasta, nu înțelegem concret. Noi nu am făcut plângere, ci doar cerem lămuriri, ca la rândul nostru să putem clarifica cu fermierii. Nici eu personal nu am depus adeverința, pentru ferma proprie. Pentru că noi când am fost la o întâlnire de lucru la Ministerul Agriculturii am fost întrebați, eram 30 de persoane, dacă vrem subvenție pe berbeci. Și am spus că nu! Să vă explic: să zicem că am 30 de berbeci de vânzare. Eu, Cioranu, nu pot să depun cererea pentru berbecii aceștia și să spun că la 300 de oi îmi trebuie 16 masculi. De ce nu pot? Pentru că eu solicit pe 16 berbeci SCZ și îmi vine un client că îi trebuie 5-10 berbeci și din turma mea îi trebuie chiar cei pe care i-am încris la APIA, 3-4. Pot să îi vând? Nu pot pentru că avem acea perioadă de retenție. În situația aceasta, pentru 20 de euro subvenție pe berbec nu îmi permit să îi bag la APIA. Pentru că mă lupt să îi vând și să iau acolo prețul pieței 2.000 – 2.500 de lei pe berbec, nu știu. Fiecare se luptă să ia un preț pe ei, deci nu e logic. Eu personal nu am niciun berbec peste 6 ani, niciunul. Dar nici nu am putut să îi bag la APIA, tocmai din cauza acestui acestui fapt. Eu pot să bag la montă oricare dintre berbeci pentru că știu din ce mame vin dar vine mâine un client și pune ochii chiar pe unul care este încris la APIA. Și atunci, ce fac? Trebuie să respect dorința cumpărătorului!”, a explicat Nicolae Cioranu.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till