• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Șeful APIA: Plata subvențiilor pentru Agricultură ecologică și Agromediu – la sfârșitul lunii ianuarie

  Roxana Dobre -

  Subvențiile pentru plata măsurilor de agricultură ecologică și schemele de agromediu vor intra la plată până la sfârșitul lunii ianuarie pentru fermierii care sunt eligibili, a dat asigurări directorul general al APIA, Adrian Pintea.

  Fermierii ne-au sesizat la redacție că subvențiile pentru Măsura 10 Agromediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 și Măsura 11, agricultura ecologică, nu au intrat la plata finală care a început pe 5 decembrie. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a cerut pentru fermieri explicații direct de la șeful APIA, Adrian Pintea.

  Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii care beneficiază de plăți suplimentare pe hectar au fost blocați la plată chiar de funcționarii agenției. Motivul este legat de apariția unui nou buget disponibil pentru plăți, bani pe care România nu putea să îi piardă.

  ”După cum știu fermierii deja din anii trecuți măsurile compensatorii sunt scheme delegate de la colegii noștri de la AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – n.r.). În prezent, într-adevăr, avem blocate la plată două măsuri, și aici mă refer la Măsura 10 Agromediu şi climă și Măsura 11, Agricultură ecologică. Sunt doar cele două pentru că o a treia schemă, Măsura 13 a fost și este plătită”, a explicat Adrian Pintea.

  Adrian Pintea: ”Fermierii își vor primi banii până la sfârșitul lunii ianuarie”

  Conform șefului APIA la plată au intrat și au fost acoperite doar primele centralizatoare urmând ca până la sfârșitului lunii ianuarie să fie achitate subvențiile pentru toți fermierii cu scheme compensatorii.

  ”Nu a existat niciun fel de blocaj, ci blocajul l-am instalat noi în sensul în care știm că APIA gestionează Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în întregime și Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) prin aceste măsuri delegate care ne-au fost repartizate de colegii noștri de la AFIR. Iar Comisia a mai instituit un fond, așa-numit fond EURI, care vine cumva în completarea FEADR-ului. Iar noi am blocat fermierii la plată pentru că din bugetul FEADR nu ajungea suma și trebuia completată cu EURI pentru care automat trebuie făcută și o dezvoltare de soft. Încă se lucrează la acest lucru și undeva la sfârșitul lunii ianuarie vor putea să își primească acești bani. Vreau să îi asigur pe fermieri că nu este niciun fel de problema că existența banilor, doar că trebuie ca sistemul să îl putem dezvolta pentru că am primit pe ultima sută de metri și această informare de la Comisia Europeană (CE). Iar fermierii trebuie să înțeleagă că totul se face conform unor proceduri. Adică noi am mai cerut lămuriri și ne-au răspuns înainte de sărbători”, a mai adus precizări Adrian Pintea.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2024. Noi cuantumuri aprobate pentru plată: 73 euro/ha, 98 euro/ha și 102 euro/ha Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Fermierii vor fi despăgubiți cu 3.500-4.000 lei/ha pentru culturile calamitate Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04 Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE