• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA oi și capre. De astăzi fermierii pot vinde din animale fără a pierde subvenția

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA pentru oi și capre – perioada de retenție s-a încheiat, fermierii pot vinde din efectivul de animale fără a pierde subvențiile. Crescătorii de animale care au solicitat subvenția pe cap de animal pot vinde de astăzi, sâmbătă – 9 septembrie, din efectivele pe care le au declarate în cererea unică depusă în acest an la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită de retenție a efectivelor eligibile în ferme expiră a expirat ieri, vineri – 8 septembrie.

    Crescătorii de oi și capre care au cerut subvenții pentru campania de plăți din 2023 pot vinde de astăzi, sâmbătă – 9 septembrie, din efective. Fermierii erau obligați să rețină animalele înscrise pentru subvenții, în ferme, 100 de zile termenul expirând vineri, 8 septembrie.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Data până la care animalele trebuie ținute în fermă!

    Fermierii trebuie să rețină oile și caprele în exploatații până vineri, 8 septembrie

    Perioada de retenție ăn ferm

    Perioada în care fermierii nu au avut voie să vândă animalele a fost de 100 de zile pentru ovine/caprine/berbeci/țapi. Termenul se calculează de la ultima zi de depunere a cererii la APIA, și expiră pe 8 septembrie. În cazul vacilor de lapte și de carne, perioada de retenție pentru APIA este de 4 luni și se calculeză de la ultima zi de depunere a cererii unice. Termenul limită pentru menținerea bovinelor în fermă este 30 septembrie.

    Citiți și: APIA astăzi! Regula care taie fermierii de la plata subvenției pe suprafață!

    Crescătorii de animale se vor afla pe lista plăților în avans, care va demara de la 16 octombrie

    Adrian Pintea a anunțat marți – 22 august, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, că și fermierii care cresc animale se vor afla pe lista plăților în avans. Dacă anul trecut acest lucru a fost posibil printr-o derogare, începând cu 2023 și până în 2027 schimbarea datei de retenție a rămas o regulă ”definitivă”.

     

    Plăți APIA pentru crescătorii de animale

    Adrian Pintea: Perioada de retenție va rămâne de 100 de zile

    Adrian Pintea a explicat în premieră pentru emisiunea AgroStrategia că perioada de retenție la animale a fost înscrisă în PNS astfel că nu mai este doar o derogare și o regulă care se va aplica până în 2027. Această condiție le va permite fermierilor care cresc animale să intre anual pe lista plăților în avans.

    ”Începând cu anul 2022, când s-a făcut, împreună cu ministerul Agriculturii o solicitare către Comisia Europeană de reducere a perioadei de retenție la bovine și acești crescători au intrat la avans. Ei aveau o perioadă foarte lungă de retenție, de șase luni de zile, și nu puteau beneficia de avans și dacă vroiai nu puteai să le dai banii. Pentru că se termina undeva retenția în 30 noiembrie și atunci automat intrau doar la plată finală. Atunci s-a făcut o solicitare la Comisie pentru reducerea perioadei de retenție la 100 de zile, la fel ca și la ovine, lucrul acesta s-a implementat în noul Plan Național Strategic, astfel ca acum perioada de retenție atât la bovine, cât și la ovine și caprine este de 100 de zile, astfel încât și ei au fost în 2022 și sunt în 2023 beneficiari de plăți în avans”, a menționat Adrian Pintea.

    Plățile în avans se vor acorda atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic

    Adrian Pintea a anunțat fermierii, prin intermediul emisiunii AgroStrategia, că începând cu 16 octombrie, plățile în avans se vor acorda atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic.

    ”Și cu această ocazie îi și anunț că începând cu 16 octombrie, plățile în avans se vor acorda atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru sectorul zootehnic. Și aici mă refer și la crescătorii de bovine și la crescătorii de ovine și caprine. În 2022 a fost primul an când s-a solicitat o derogare de la Comisie pentru scurtarea perioade de retenție și acest lucru am văzut că cumva a fost benefic și bine primit de către fermierii noștri. S-a mers în continuare, s-a implementat și în PNS și acest lucru este valabil până în 2027”, a mai adus clarificări Adrian Pintea.

    Ce sume ar urma să primească crescătorii de animale 

    În anii trecuți schemele de Ajutoare Naționale Tranzitorii Zootehnice (ANTZ) nu au intrat la plățile în avans deoarece subvențiile din bugetul național se achită întotdeauna din alocarea financiară a anului viitor în care se depune cererea de plată, adică pentru campania 2023 în anul 2024.

    În PNS sunt trecut cuantumurile minime pe care fermierii ar urma să le primească pe fiecare an. Astfel pentru Sprijinul Cuplat pentru Venit Zootehnic (SCVZ) în anul 2023 cuantumurile minime sunt:

    SCVZ vaci de lapte: Pentru anul 2023, alocarea financiară orientativă este de 101.400.000,00 euro, plafon ce ar acoperi plățile pentru circa 300.000,00 de animale. Cuantumul indicativ minim estimat de 296,12 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor. Plata anuală rezultată ca raport între plafonul anual al intervenției şi numărul de animale eligibile determinate de APIA, pentru fiecare măsura de sprijin cuplat.

    SCVZ vaci de carne: În PNS se precizează că pentru perioada 2023-2027 efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este 80.000 capete, cu un cuantum indicativ minim estimat de 190,82 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor.

    SCVZ ovine/caprine: În PNS, cuantumul indicativ minim estimat de 12,54 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”