• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar APIA 2023. Noile termene pentru plata subvențiilor către fermieri

    Roxana Dobre -

    Calendarul APIA pentru anul 2023: termene și plăți pentru subvențiile agricole pe suprafață și animale. Fermierii și funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au de respectat în anul 2023 o serie de termene pentru plata subvențiilor actuale iar cea mai mare provocare este legată de noua campania de plăți, care urmează să înceapă la 1 martie.

    Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 care este calendarul plăților finale pentru subvențiile din campania APIA 2022 și ce termene îi așteaptă pe fermieri, de la 1 martie când va demara campania APIA 2023.

    15-20 ianuarie – începe plata ANT vegetal și zootehnie

    În prezent, la Ministerul Agriculturii se lucrează la proiectul de act normativ care conține plafoanele și sumele alocate pentru fermieri, iar după 15 ianuarie vor începe cel mai probabil plățile.

    ”Știm că această subvenție se dă din bugetul anului următor, bugetul a venit la Ministerul Agriculturii, este repartizat pe agenții. Colegii din Ministerul Agriculturii lucrează la hotărârea de Guvern și eu preconizez că undeva după 15-20 ianuarie vom reuși să facem plățile și pentru ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic”, a explicat Adrian Pintea, pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.

    Sumele vor intra în conturile producătorilor agricoli și crescătorilor de animale în cuantum de 100 % iar după ce Guvernul va aproba plafoanele alocate iar acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial, APIA poate stabili cuantumurile pe hectar și cap de animal aferente anului 2022.

    28 februarie – finalizarea plăților pentru subvențiile APIA 2022, mai puțin SCV

    Adrian Pintea a transmis fermierilor că APIA depune toate eforturile ca până la data de 28 februarie autorizarea subvențiilor să fie făcută în cea mai mare parte. Excepție vor face schemelor pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) care au termen data de 15 mai pentru depunerea unor documente justificative.

    ”Termenul limita pentru plățile finale este data de 30 iunie, dar în fiecare an ne-am străduit și așa îmi doresc și anul acesta ca până la sfârșitul lunii februarie toate plățile care se pot efectua să fie făcute într-un ritm accelerat. De ce? Pentru că la 1 martie începem campania de primire a cererilor și atunci aceeași oameni, și autorizează la plată, și primesc cereri și atunci să nu fie o suprapunere”, a mai spus șeful APIA pentru emisiunea Agrostrategia.

    1 martie – începe depunerea cererii unice pentru subvențiile pe 2023

    Fermierii încep din acest an un nou exercițiu financiar pentru subvenții care se va aplica în intervalul 2023-2027. Deși vor fi și modificări în mare parte plățile pe suprafață și cap de animal se vor acorda ca și anii trecuți. APIA va respecta calendarul pentru depunerea cererii unice de plată, atât pentru perioada regulară cât și pentru intervalul în care fermierii vor fi penalizați dacă depun cu întârziere.

    ”În ceea ce privește dezvoltarea sistemului, asta este strict treaba noastră, nu-i treaba fermierului. Treaba fermierului este ca în momentul în care vine la 1 martie să găsească sistemul informatic. Așa ne dorim, ca toate formele de sprijin pe care le vom acorda în continuare să fie simplificate, cu documente puține, să nu mai aibă cererea 50 de pagini, dacă reușim să fie și mai mică. Iar în momentul în care toate lucrurile acestea vor fi finalizate, să demarăm o amplă campanie în toată țara și astfel încât lumea deja să-și poată face cu o lună, două înainte un plan: Ce vreau să fac eu începând cu 1 martie cu APIA și cu AFIR, de ce nu, cu ambele agenții?”, a mai punctat șeful agenției de plăți pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1. 

    Adrian Pintea a completat că centrele APIA din toată țara vor derula, împreună cu Ministerul Agriculturii, campanii de informare pe tot parcursul lunii februarie astfel încât funcționarii să se pună la punct cu noutățile, și să le transmită mai departe fermierilor.

    ”După cum se știe ministerul Agriculturii a început deja acea caravană de informare, dar îi asigur pe fermierii noștri că toți salariații APIA vor fi implicați, s-au făcut și se fac instruiri cu aceștia, astfel încât și ei să fie foarte bine pregătiți iar întreaga lună februarie va fi dedicată strict informării. Fiecare centru județean are în subordine între 6 și 8 centre locale, iar la fiecare centru local un funcționar răspunde de 1,2 sau 3 unități administrativ-teritoriale sau localități. Și vor face împreună cu primarii, președinții de asociații, informări în fiecare comună astfel încât toți fermierii să fie informați de ceea ce vor putea beneficia pentru viitor și ceea ce vor putea obține. La fel au apărut acele eco-scheme. Nu sunt niște forme de sprijin obligatorii, ele sunt obligatorii pentru stat să le facă. Dar tu, fermieri, dacă vrei, le aplici, dacă vrei, nu. Dar este păcat și cu siguranță vom încuraja toți fermierii care pot să acceseze acele măsuri pentru acele eco-scheme să beneficieze de ele și să le ia, pentru că sunt niște bani în plus și păcat să nu-i acceseze”, a mai subliniat Adrian Pintea.

    15 mai  – ultima zi de depunere a cererii unice fără penalizare

    Adrian Pintea a anunțat că cererile pentru noua campanie de plăți vor respecta același calendar pe care fermierii îl știau din anii trecuți, inclusiv cu perioada de penalizări.

    ”Campania de primire a cererilor pentru anul 2023 va demara la data de 1 martie și toate termenele le vom păstra, 1 martie-15 mai fără penalități, iar pe urmă 25 de zile cu penalități de 1 % pe zi pentru fiecare zi de întârziere, a anunțata Adrian Pintea, în emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.

    15 mai – termen pentru depunerea documentelor justificative la SCV și începerea plăților

    Șeful APIA a reamintit că o categorie de fermieri care nu pot încasa subvențiile până la 15 mai sunt cei care au măsuri de Sprijin Cuplat Vegetal (SCV). Aceștia sunt legați de termenul pentru depunerea documentelor la cartof iar, chiar dacă restul fermierilor au depus actelele, măsura nu poate fi deblocată până nu duce și ultimul fermier documentele justificative.

    ”Ultimul termen de depunere a documentului este la cartof, 15 mai, deci plata acestora se va face în intervalul 15 mai – 30 mai. Restul fermierilor nu au niciun fel de problemă și pot fi autorizați la plată. Repet, singurul sprijin care va intra ultimul la plată după data de 15 mai este sprijinul cuplat în sectorul vegetal, pentru că nu pot care cum a adus documentele, să-l și băgăm la plată, trebuie să se încheie cu toate documentele aduse pentru toate formele de sprijin pe plan vegetal și atunci le plătim pe toate.  După data de 15 mai undeva în jur de 12 zile se plătesc”, a declarat Adrian Pintea pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.

    30 iunie – se încheie campania de plăți pentru 2022

    Până la 30 iunie APIA trebuie să încheie oficial campania de plăți pentru fermieri, atât în sectorul vegetal cât și pentru subvențiile la animale.

    ”Suntem în grafic teoretic, se știe că termenul final de plată a subvențiilor este până în 30 iunie. Deci până la 30 iunie 2023 fermierii pot să își primească banii, dar categoric noi nu așteptăm până atunci cu plățile finale”, a specificat Adrian Pintea.

    1 octombrie – termen pentru finalizarea controalelor pentru subvenții

    Directorul general al APIA a menționat că verificările pentru fermieri se vor efectua în campania 2023 similar anilor trecuți astfel că data de 1 octombrie rămâne termenul final pentru finalizarea tuturor verificărilor.

    16 octombrie – 30 noiembrie – plata avansului din subvenții

    În cazul plăților în avans perioada pentru acordarea banilor va rămâne 16 octombrie – 30 noiembrie. În plus și procentul pe care fermierii îl primesc din cuantumurile care vor fi stabilite în 2023 va rămâne același.

    ”La fel avansul. Acum avansul în fiecare an este 50 % FEGA 50 % FEADR. Acum o să vedem care vor fi condițiile meteo, ce va fi până în toamnă dar în fiecare an cel puțin în ultimii 6 ani s-au făcut demersuri către Comisia Europeană pentru că acest avans să fie mărit la 70 % respectiv 85 % cum a fost în anul 2022 și, categoric, dacă va exista această posibilitate, atunci cu siguranță ministerul și împreună cu noi vom face demersuri pentru a primi avansurile mărite, dar ca și termene de plată, la fel va rămâne: 16 octombrie – 1 decembrie plata finală cu 30 iunie anul următor și așa mai departe. Cumva, ca și mecanismele financiare nu s-au schimbat, nici declarație de cheltuieli, rambursarea acestora pentru FEGA la 45 de zile în momentul în care s-a încheiat luna, în 45 de trimis la comisie până în data de 5 a lunii următoare chiar în 45 de zile în urma verificări cu Comisia Europeană, îți rambursează sumele pe care tu le-ai plătit”, a mai anunțat Adrian Pintea.

    1 decembrie – începe plata finală a subvențiilor APIA

    Ca în fiecare an data de 1 decembrie este dedicată păților finale pe hectar. Fermierii vor primi subvențiile regulare în cuantum de 100 % dacă nu au intrat la avans sau 30 % în cazul plăților directe, dacă au primit avans de 70 %.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd