• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bradsot sau gastromicoza la oi și capre: semnele bolii, tratament

    Violina Gorcinschi -

    Bradsot sau gastromicoza la oi și capre este o boală care face ravagii. Care sunt semnele afecțiunii, ce animale sunt sensibile, dar și ce tratamente și măsuri de prevenire se pot aplica, îi informează pe crescătorii de animale Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova.

    Crescătorii de ovine și caprine ar trebui să se teamă de gastromicoză, o boală letală pentru animale, ce poate fi cu greu tratată. Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova recomandă vaccinarea preventivă, pentru a reduce la minimum riscul îmbolnăvirii.

    Veterinarii îi îndeamnă pe fermieri să își vaccineze caprele și oile împotriva gastromicozei. Această boală letală, care se transmite ușor și atacă sistemul digestiv al animalelor, fiind greu de vindecat odată instalată în organism. Singurul tratament cu șanse mari reușită este cel preventiv, și anume vaccinul.

    Gastromicoza, o boală letală

    Gastromicoza sau Bradsotul este o boală infecțioasă ce afectează oile, cu o evoluție acută, de cele mai multe ori mortală, caracterizată prin tulburări grave și prin edem hemoragic al peretelui stomacului glandular.

    Infecția este cauzată de germenul Clostridium septicum, gram pozitiv, ce poate trăi și se poate dezvolta în medii unde lipsește oxigenul. Acesta este răspândit mai ales în sol, furaje și în tubul digestiv al animalelor.

    Categorii și factori de risc

    Infecția se întâlnește deseori la ovinele și caprinele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 1 an și la cele întreținute în condiții bune, la oile bine hrănite.

    Sursele principale de unde se poate lua boala sunt reprezentate de:
    – animalele deja bolnave și cadavrele acestora;
    – animalele purtătoare;
    – solul;
    – apa;
    – furajele contaminate.

    Boala apare frecvent la sfârșitul toamnei, iarna și la începutul primăverii.

    Consumul, de către animale, al furajelor dure, înghețate, brumate, mucegăite sau alterate favorizează apariția germenilor prin lezarea mucoasei cheagului.

    Simptomele gastromicozei

    Simptomele principale, întâlnite la animalele infectate sunt:
    – temperatura corporală extrem de ridicată (42°C);
    – abatere;
    – anorexie;
    – colici;
    – acumularea de gaze în stomac sau intestin, ce duce la umflarea abdomenului;
    – scrâșnituri de dinți;
    – edem în regiunea submaxilară, în unele cazuri;
    – diaree, urmată de moarte în decurs de 12 ore.

    După moarte, cadavrele intră foarte repede în putrefacție, iar la necropsie se găsesc exudate serohemoragice în cavități. De asemenea, ficatul și rinichii sunt organe vizibil alterate în urma infecției.

    Tratament pentru bradsot sau gastromicoză

    Deseori, tratamentul nu are efect după ce boala s-a instalat în organism, daunele fiind greu de recuperat și evoluția foarte rapidă. Se poate încerca tratamentul simptomatic în asociere cu antibacteriene, și anume doze mari de tetracicline. Cel mai eficient tratament este cel de prevenire, prin administrarea vaccinurilor, apelând la un medic veterinar.

    Bruceloza, o altă bătaie de cap pentru crescătorii de ovine

    O altă provocare pentru fermierii ce cresc oi este bruceloza. Bruceloza sau infecția cu Brucella ovis este o boală care poate face ravagii în turmele de oi, prin deprecierea berbecilor ce nu mai pot fi folosiți pentru înmulțire. Aceasta cauzează tulburări reproductive la oi, cum ar fi avorturi, fătări de miei morți sau neviabili, repetarea căldurilor.

    Crescătorii de oi trebuie să fie extrem de atenți atunci când introduc berbeci noi în turmă, prin testarea acestora de bruceloză. În cazul în care sunt depistați cu această boală, berbecii trebuie îndepărtați din efectiv deoarece se poate transmite atât pe cale genitală, de la mascul la femelă, cât și în mod indirect, prin coabitare, pe cale digestivă, prin apă sau furaje contaminate.
    Atât bruceloza, cât și gastromicoza, o boală letală, sunt gestionate cel mai bine pe cale preventivă.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – ultima oră despre plata avansului din subvenții! Fermierii cu banii în conturi! Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază

    Ultimele știri

    Piața cerealelor se anunță instabilă în această săptămână. Prețuri la bursele mondiale Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri Avans APIA și pentru fermele mai mari. Numărul fermierilor intrați pe lista de plăți, până astăzi