• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA a anunțat subvențiile care se achită fermierilor la finalul lunii

    Roxana Dobre -

    Șeful APIA a anunțat subvențiile care se achită fermierilor până la finalul lunii. APIA va începe plata pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnic, după mijlocul lunii ianuarie, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

    Adrian Pintea a dat o veste bună fermierilor care așteaptă subvențiile care se achită din bugetul de stat. Șeful APIA a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că în prezent la Ministerul Agriculturii se lucrează la proiectul de act normativ care conține plafoanele și sumele alocate pentru fermierilor, iar după 15 ianuarie vor începe cel mai probabil plățile.

    ”Există fermieri care nu au prins bani deloc și aceștia care sunt, de exemplu, fermierii care au doar ANT-uri, acele ajutoare naționale tranzitorii și dacă ne referim la zootehnie, pentru că la vegetal probabil că au luat doar partea europeană, dar deja se lucrează în Ministerul Agriculturii. Știm că această subvenție se dă din bugetul anului următor, bugetul a venit la Ministerul Agriculturii, este repartizat pe agenții. Colegii din Ministerul Agriculturii lucrează la hotărârea de Guvern și eu preconizez că undeva după 15-20 ianuarie vom reuși să facem plățile și pentru ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic”, a explicat Adrian Pintea, pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 11 ianuarie.

    Subvențiile care ajung zilnic în conturile fermierilor

    Adrian Pintea a mai spus că agenția de plăți face zilnic plăți către fermieri. ”În fiecare zi se fac plăți. La fel, după aceste sărbători, și trezorirea, și băncile comerciale și-au reluat activitatea și deja cumva am intrat într-un normal, iar pentru plata finală s-au autorizat peste 680 de milioane de euro bani care au intrat sau sunt în curs de a intra în conturile fermierilor”, a mai completat șeful APIA pentru emisiunea Agrostrategia.

    Acesta a reamintit fermierilor care este circuitul banilor de la Comisia Europeană. ”La data de 16 octombrie am început avansul, care a durat până în data de 30 noiembrie și lucrul cel mai important este că, cum se știe, la început, acești bani sunt bani guvernamentali, din bugetul național. Ulterior, Comisia Europeană rambursează acea sumă și în data de 5 ianuarie Comisia Europeană a rambursat statului român cheltuiala făcută. Peste 1 miliard de euro, mai precis 1,033 de miliarde de euro au intrat în conturile Ministerului Agriculturii și categoric au intrat în bugetul statului.  Iată că această declarație de cheltuieli a avansului a fost fără penalități rambursate statului român”, a adus precizări directorul general al APIA.

    Agenția de plăți nu rămâne niciodată fără bani pentru fermieri

    APIA nu rămâne fără contul pentru subvenții fără acoperire astfel că nu s-a pus vreodată problema ca sumele pentru fermieri să lipsească și să nu se poată face plăți, a menționat Adrian Pintea.

    ”Începând cu data de 2 decembrie am început plata finală, adică diferența de la 70% dacă vorbim de Fondul European de Garantare Agricolă sau dacă vorbim de Fondul European Agricol-Dezvoltare Rurală din FEADR, de la 85% diferența la sută la suta sau cel care nu a primit avans deloc, atunci iau suma în totalitate. Și am reușit ca până la sfârșitul anului 730.000 de fermieri, să fie autorizați la plată și plătiți pentru plata finală. Imediat după sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, când am reluat activitatea din nou, s-au demarat autorizările la plată. Conturile agenției sunt alimentate cu sumele corespunzătoare, pentru că vă spuneam și cu alte ocazii, și la alte misiuni, pentru că noi întotdeauna luăm bani să avem în avans în conturile agenției pentru a scurtcircuita acest interval între autorizare la plată și plata efectivă când intra banii în cont”, a conchis Adrian Pintea.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd