• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum să obții cel mai bun amestec de substrat pentru răsaduri

    Violina Gorcinschi -

    Cel mai bun substrat pentru răsaduri se poate obține ca un amestec din mai multe componente. În funcție de tipul legumelor cultivate, puteți prepara în gospodărie un pământ fertil care să asigure plăntuțelor nutriția necesară încă de la germinare.

    Legumicultorii, în special cei începători, trebuie să cunoasă anumite reguli pentru obținerea unui amestec de substrat benefic pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Solul are nevoie de mai multe componente pentru a proteja răsadurile, iar acestea diferă în funcție de tipurile de plante.

    Un amestec de substrat în care plantele se dezvoltă în condiții optime trebuie să le ofere acestora atât un mediu hrănitor, cât și unul care să le protejeze de diversele pericole ce pot fi întâmpinate în timpul procesului de creștere. De asemenea, legumicultorii care nu cunosc ce să evite în amestecul de sol se pot trezi cu surprize, fără să își explice unde greșesc.

    Este pământul simplu o soluție pentru răsaduri?

    Mulți nu doresc să cheltuie bani și timp pentru alegerea și testarea amestecurilor de substrat pentru răsaduri, așa că decid să  își facă singuri acest amestec. Această lucrare a devenit una accesibilă întrucât multe componente de substart sunt disponibile pentru a fi cumpărate, iar legumicultorii doar aleg rețeta ideală pentru substratul dorit.

    Și aici, într-o chestiune aparent simplă, apar o mulțime de întrebări – ce nu se recomandă pentru răsaduri? Care este cel mai bun mod de a pregăti solul pentru însămânțarea diferitelor culturi de grădină și flori? Ce proprietăți ale unui anumit substrat pot ajuta sau dăuna răsadurilor? Este potrivit solul obișnuit de grădină (compost, turbă etc.) sau este necesar să fie „diluat” cu ceva?

    În fazele inițiale ale dezvoltării plantelor, răsadurile au nevoie de o nutriție bună, deoarece, în această etapă, se pun bazele pentru sănătatea lor ulterioară și supraviețuirea lor. Niciun substrat monocomponent (doar pământ, turbă sau, cu atât mai mult, un praf  „gol” precum perlitul) simplu nu poate oferi răsadurilor absolut toți nutrienții necesari.

    Acest lucru se aplică, de exemplu, vatei minerale și solului de nucă de cocos (substrat de nucă de cocos) – substanțe libere durabile, ușor de utilizat, cu aciditate neutră și capacitate ridicată de umiditate și aer. Sunt „goale”. Plantele, într-un astfel de substrat (dacă nu este îmbogățit suplimentar cu îngrășăminte în timpul producției), se pot dezvolta doar atâta timp cât au suficientă nutriție din semințe (aproximativ până când apare prima frunză adevărată).

    De ce e bine să adăugați nisip în pământul pentru răsaduri 

    Dar cum rămâne cu tabletele de turbă, iubite de mulți? Pe lângă turbă, acest popular substrat de-a gata include multe componente, de la un complex de aditivi minerali, până la fungicide și stimulente de creștere. Nu este nicidecum turbă pură.

    Chiar și pământul simplu din grădină trebuie de obicei suplimentat, pentru a restabili fertilitatea după sezonul de vară, pentru a slăbi și structura, pentru a ajusta aciditatea etc.

    Dacă, totuși, semințele sunt plantate într-o substanță prea hrănitoare (compost pur sau humus, de exemplu), răsadurile își măresc rapid masa verde și arată foarte atractiv, dar rădăcinile unor astfel de plante se dezvoltă slab, așa că, după plantare, se îmbolnăvesc multă vreme și prind greșit rădăcină.

    Un sol bun, rezistent pentru răsaduri este tocmai un amestec de sol din mai multe componente importante.

    Ce trebuie evitat la amestecul de substrat pentru răsaduri

    Înainte de a alege cea mai bună combinație de sol pentru însămânțare, trebuie identificate produsele ce trebuie evitate pentru a nu dăuna plantelor tinere:

    Cele mai bune combinații pentru substraturile de răsad

    Alegerea este destul de vastă pentru componentele ce pot fi folosite în solul pentru răsaduri, în așa fel încât să se dezvolte în condiții optime:

    Dacă aciditatea solului este ridicată, se poate adăuga și var sau dolomită (1-2 linguri la 10 litri), iar dacă solul este prea alcalin, turbă mare sau ace putrezite.

    Îngrășământ natural ușor de preparat pentru răsadurile de roșii și ardei 

    Este necesar îngrășământul suplimentar la amestecul pentru răsaduri?

    Pentru hrănirea răsadurilor, este indicat să se adauge îngrășământ, din când în când, la irigare. Pentru a nu calcula dozele lor separat de fiecare dată, îngrășământul necesar poate fi aplicat o singură dată, atunci când se amestecă solul pentru răsaduri. De obicei, acesta este un „cocktail” de îngrășăminte, al căror raport depinde de tipul de cultură.

    De exemplu, următoarele îngrășăminte minerale sunt adăugate suplimentar la masa totală de sol pentru răsad (pe baza la fiecare 10 l):

    Turbă cu perlit

    La ce ajută vermiculitul / perlitul?

    Pe lângă componentele nutriționale din solul pentru răsaduri, este foarte de dorit să se adauge aditivi care structurează solul perlit sau vermiculitul.

    Acestea fac pământul umed și mai aerisit, ceea ce este foarte important pentru rădăcinile subțiri și nedezvoltate ale plantelor mici și, de asemenea, împiedică dezvoltarea microflorei patogene. În plus, vermiculitul saturează solul cu minerale utile.

    Perlitul este o rocă de origine vulcanică. În exterior, se observă bile mici (de la un grăunte de nisip la o fasole) de culoare albă, roșu-maro sau aproape neagră.

    Vermiculitul este un mineral natural format ca urmare a leșierii și a intemperiilor micii de biotit. În exterior, acestea sunt cristale lamelare de culoare de la alb-gălbui până la maro-verzui.

    Aceste componente sunt adăugate la amestecul de sol nutritiv, pregătit într-un volum de până la un sfert. Pământul pentru răsaduri, care cel puțin 1/4 este format din perlit/vermiculit, se usucă mult mai lent, nu acidifică, reduce numărul de bacterii și ciuperci patogene și nu crește mușchi și licheni.

    Soluție cu drojdie pentru stimularea răsadurilor

    Ce sol este potrivit pentru răsaduri de roșii, castraveți, ardei și altele

    Ca sol universal pentru plante, în care orice răsaduri se vor simți bine, pot fi folosite următoarele amestecuri:

    Dacă se lucrează la o anumită cultură, este util să se afle mai multe despre preferințele anumitor plante. Roșiile, de exemplu, preferă solul ușor alcalin, cu multă materie organică, azot și potasiu. Verzei îi va plăcea solul în care s-a adăugat var și cenuşă de lemn.

    Cum se face mranița, cel mai bun îngrășământ pentru răsaduri

    Pentru un amestec de substrat potrivit, documentarea este o soluție de a preveni „experimentele” neplăcute și pierderea de resurse, cum ar fi timpul sau banii.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!