• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonocotinoide pentru porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii a emis mai multe derogări pentru utilizarea tratamentelor cu neonicotinoide la culturile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr. Mai multe produse vor putea fi folosite în acest an la tratarea semințelor înainte de semănat.

    Derogările pentru utilizarea neonicotinoidelor, substanțe interzise în UE din 2014, au fost publicate pe site-ul Autorității Naționale Fitosanitare.

    La fel ca și anul trecut, a fost emisă autorizarea temporară a neonicotinoidelor pentru tratarea semințelor de floarea-soarelui. La această cultură au fost autorizate trei produse – Cruiser 350 FS, Picus 600 FS și Nuprid AL 600 FS. Tratarea semințelor va putea fi făcută numai de prestatori de servicii autorizați, iar sâmânța tratată care rămâne nefolosită după campania de semănat va fi neutralizată.

    Patru produse pentru tratarea semințelor de porumb

    Pentru campania de semănat la porumb, fermierii au la dispoziție patru produse de tratament al semințelor: Cruiser 350 FS, Picus 600 FS și Nuprid AL 600 FS și Lumiposa 625 FS. Acest din urmă produs, pe bază de ciantranilipro) a fost autorizat pe o suprafață limitată, de 50.000 de hectare, cu rol de a combate dăunătorul Tanymecus dilacotillis.

    Pentru cultura de sfeclă de zahăr au fost autorizate, ca tratamente pe bază de neonicotinoide, produsele Cruiser 350 FS și Poncho Beta FS 453,34. Sămânța tratată va putea fi semănată doar pe suprafețe din județe puternic afectate de dăunătorii Tanymecus palliatus, Agriotes spp., Bothynoderes puntiventris și Chaectonema tibialis, respectiv județele Alba, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Vaslui.

    Reguli pentru semănatul semințelor tratate cu neonicotinoide

    Odată cu comercializarea semințelor tratate, distribuitorii vor pune la dispoziția fermierilor și plăcuțe de avertizare pe care va fi înscripționată sintagma ”sămânță tratată cu neonicotinoide”.

    Sămânța tratată va putea fi folosită numai în zonele și pe suprafețele cu infectare foarte puternică a dăunătorilor de sol, precum Tanymecus dilacotillis, Agriotes spp.

    Semănatul semințelor tratate va fi făcut numai cu semănători dotate cu deflector care să asigure încorporarea seminței în sol și reducerea emisiilor de praf în atmosferă, precum și cu respectarea bunelor practici agricole. După însămânțare, în momentul controlului, nu trebuie să se depisteze sămânță tratată neîncorporată în sol.

    Este strict interzisă crearea de stocuri de sămânță tratată la porumb și floarea-soarelui, după data de 22 mai. În cazul culturii de sfeclă de zahăr, stocurile de sămânță nu mai pot fi create după data de 30 mai 2023.

    Derogările la neonicotinoide au fost emise de către Ministerul Agriculturii, la solicitarea mai multor organizații de fermieri: Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România (PRO AGRO), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR).


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!