• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Carmen Mitrea, Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor: ”Sămânța este cel mai important și esențial pas pentru a obține o bună recoltă”

    Roxana Dobre -

    Carmen Mitrea – Director general al Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor din București a vorbit la TVR 1, în rubrica ”În Grădina Danei”, realizată de Dana Constantinescu, despre principalele cauze pentru care semințele nu germinează, dar și ce caracteristici trebuie să aibă semințele de calitate.

    Lipsa germinației la semințe este unul dintre cele mai importante cauze pentru recoltele mici. Carmen Mitrea – Director general Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, București a explicat care sunt motivele pentru care semințele nu germinează și cât de importantă este calitatea materialului săditor pentru viitoarele culturi care dau producții bune la hectar.

    ”Cauzele pot fi diverse. O cauză poate fi folosirea semințelor cu germinație sub standard sau o sămânță care nu a fost reanalizată conform legislației. O altă cauză poate fi folosirea semințelor necertificate acelor semințe din pătul sau de la distribuitor neautorizat. De asemenea poate fi și o greșeală de tehnologie. Aici se pot încadra: semănatul în afara epocii optime, atacul de dăunători, lipsa apei din sol sau uneori ploile torențiale care determină formarea crustei iar în acest fel sămânța nu mai poate străbate stratul de crustă și nu poate germina”, a explicat Carmen Mitrea, la ”În Grădina Danei”, realizată de Dana Constantinescu, care s-a difuzat TVR 1, joi 12 ianuarie, în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    Cum recunoaștem semințele de calitate

    Directorul de la Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor a mai subliniat care sunt caracteristicile unei semințe de calitate și la ce trebuie să fie atenți fermierii atunci când își fac stocurile pentru culturile de toamnă sau primăvară.

    ”Sămânța de calitate este o sămânță certificată cu germinație bună, cu limite stricte pentru semințele de buruieni sau alte culturi, care se reflectă și nivelul ridicat al producției obținute și în calitatea acesteia. Sămânța este cel mai important și esențial pas pentru a obține o bună recoltă. Practicile agronomice îmbunătățesc potențialul genetic al semințelor. Semințele sunt cu adevărat fundamentul reușitei sau eșecul oricărei culturi. Certificarea semințelor în România se realizează de către Autoritatea de Certificare prin Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor și inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor, acolo unde operatorii economici își au baza materială. Fermierii trebuie să cunoască faptul că sămânța certificată originală este întotdeauna însoțită de un document de calitate și conformitate al furnizorului, eliberat de comerciantul de semințe”, a adus precizări ing. Carmen Mitrea.

    Informații obligatorii pe sacii de semințe

    Carmen Mitrea a dat fermierilor și câteva sfaturi de care să țină cont când își procură semințele, cel mai important detaliu fiind inspectarea sacului în care sunt depozitate semințele. Astfel, o serie de informații sunt obligatorii pe sacii de semințe.

    ”Sacii originali sunt sigilați și etichetați cu etichetă. Această etichetă trebuie să aibă neapărat elemente de siguranță, iar sacii să aibă o singură cusătură. Pentru a face diferența între un produs original, adică o sămânță originală și o sămânță contrafăcută, trebuie să știți că eticheta originală nu se rupe ușor, ea fiind tipărită profesional. Fiecare etichetă are o serie și un număr de ordine, iar dacă aveți dubii asupra acestor etichete, ele pot fi verificate la autoritatea de certificare”, a mai spus directoarea Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor din București.

    În aceeași ordine de idei, acesta a completat că pe piață există și semințe care au rămas operatorilor din sectorul inputurilor, pe stoc, dar acestea trec printr-un proces laborios de testare înainte să fie repuse la vânzare.

    ”Conform legislației în vigoare înaintea fiecărei campaniei de comercializare a semințelor este obligatoriu de testarea loturilor rămase pe stoc. Pentru acesta fie se face o analiză de germinație, fie se face recertificarea întregului lot. Dacă indicii de valoare culturală sunt în parametri, sămânța poate fi pusă pe piață”, a mai arătat Carmen Mitrea.

    Laborator autorizat pentru a testa semințele dacă sunt de organisme modificate genetic

    În privința laboratorului pe care îl conduce, Carmen Mitrea, a specificat că specialiștii din cadrul acestuia efectuează controale la operatorii de pe piața semințelor pe toată perioadă anului. Mai mult, este singurul loc în care se poate verifica dacă semințele sunt modificate genetic.

    ”Sigur că da, facem controale pe parcursul întregului an. Sigur, pe întreg parcursul anului se fac controale la operatorii economici autorizați. Aceste controale se fac pentru a verifica modul de respectare a legislației, emiterea de documente de calitate și conformitate a semințelor către beneficiari, anume fermieri, modul de depozitare și păstrare a loturilor de semințe. În cazul în care acestea nu sunt respectate, operatorilor economici li se pot retrage autorizațiile, fie definitiv, fie temporar, sau pot fi blocate de la comercializare loturile de semințe. Vreau să menționez că pe teritoriul României se respectă aceeași legislație de producere, prelucrare și comercializare a semințelor ca și în restul Uniunii Europene.  Sigur, în cadrul laboratorului central avem un laborator de detectare organismelor modificate genetic. Suntem singurul laborator care avem acreditare RENAR – Asociația de Acreditare din România, pentru aceste analize care se fac la semințe, la semințele destinate însămânțării”, a mai spus Carmen Mitrea.

    În Grădina Danei, 12 ianuarie 2023. Certificarea semințelor. Aglaonema – îngrijire și înmulțire


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!