• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Polonia va solicita reintroducerea taxelor vamale pentru porumbul din Ucraina

  Oana Timar -

  Polonia va solicita reintroducerea la nivel european a taxelor vamale pentru porumbul din Ucraina. Solicitarea va fi analizată la următorul consiliu de miniștri ai agriculturii, la finele lunii.

  Polonia a anunțat că pe 30 ianuarie, în Consiliul de Miniștri ai Agriculturii din UE, va cere să se discute solicitarea poloneză de restabilire a taxelor vamale pentru porumbul importat din Ucraina. Anunțul a fost făcut joia trecută, pe 12 ianuarie de către secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Janusz Kowalski.

  Janusz Kowalski este viceministru al Agriculturii în Polonia

  Polonia caută să formeze o coaliție care să susțină solicitarea

  Kowalski a precizat că Polonia construiește pe această temă o coaliție cu mai multe state din UE. De asemenea, oficialul a mai informat că în perioada ianuarie-octombrie 2022, importurile de porumb din Ucraina în Polonia s-au ridicat la 1,4 milioane de tone. În acest interval, exporturile poloneze de porumb s-au ridicat la 3 milioane de tone, de două ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului 2021, a adăugat Kowalski, citat de Farmer.pl.

  „Acest lucru indică faptul că cea mai mare parte a porumbului din Ucraina este încă exportat, dar problema este acolo”, a spus secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Janusz Kowalski. El a mai subliniat că Polonia nu poate impune tarife pe cont propriu și nici nu poate fi impus un instrument de protecție precum un depozit, deoarece nu este prevăzut de legislația UE.

  Exportul de cereale din Ucraina, liber până în iunie

  Janusz Kowalski a reamintit că prin Regulamentul PE și al Consiliului, până la 5 iunie, comerțul cu produse agricole cu Ucraina a fost liberalizat. Acest regulament introduce taxe zero pentru anumite produse din Ucraina, suspendă aplicarea sistemului de prețuri de intrare, suspendă toate contingentele tarifare și prevede că, nici după expirarea acestuia, nu se percep taxe antidumping la importurile originare din Ucraina.

  ”După încheierea perioadei de liberalizare a comerțului cu Ucraina, va trebui să luăm o decizie foarte dură cu privire la ce să facem în continuare. În calitate de Minister al Agriculturii, ne vom strădui să excludem unele produse din liberalizarea, să protejăm industria poloneză de pasăre, merele poloneze și industria de prelucrare a sucurilor”, a subliniat Kowalski.

  Orice stat poate sesiza încălcarea drepturilor fermierilor săi

  Acesta a precizat că există o clauză de protecție în regulamentul în vigoare, clauză ce dă Poloniei și oricărui alt stat posibilitatea de a depune o solicitare Comisiei Europene de a iniția o procedură formală de investigare dacă există indicii de încălcare a intereselor fermierilor polonezi sau din alte state care fac sesizarea.

  ”Vrem să profităm de această oportunitate și voi convinge întregul guvern polonez să depună o astfel de cerere. Pentru a proteja ferm interesele fermierilor polonezi și a cere din partea UE, de exemplu, finanțarea infrastructurii de depozitare sau compensarea fermierilor care suferă pierderi din motive geopolitice. Cred că inițiativa mea a procedurii explicative va fi o idee bună și un instrument bun pentru a câștiga cele mai bune condiții de protecție în negocierile cu Comisia Europeană și alte țări”, a adăugat Janusz Kowalski.


  Te-ar mai putea interesa

  Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori

  Ultimele știri

  Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc