• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schimbări majore în accesarea fondurilor europene. Sunt vizate proiectele depuse de fermieri

    Roxana Dobre -

    Schimbări majore în acesarea fondurilor europene, anunțate de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise. Acesta a precizat că va fi modificat modul de elaborare a proiectelor europene prin care fermierii vor obține bani europeni.

    Secretarul de stat în MADR, Sorin Moise, a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii vor beneficia până în 2027 de 15,8 miliarde de euro prin Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS), sumă care se împarte fermierilor care solicită subvenții pe suprafață sau cap de animal și producătorilor agricoli care vor depune proiecte pentru investiții în ferme.

    ”Trebuie să știe fermierii că au la dispoziție 15,8 miliarde de euro, pe ambii piloni din care 9,8 miliarde de euro vor fi plățile directe și diferența vor fi sumele pe proiecte europene. Este adevărat că ne-am fi dorit să avem o sumă mult mai mare dacă e să ne gândim la interesul și dorința pe care le-au avut fermierii noștri în a atrage fonduri europene pentru agricultură. Pentru că absorbția în zona aceasta a trecut tot timpul de 90%. Și au fost sesiuni, cel puțin de depuneri de proiecte în zona AFIR-ului, unde s-au epuizat banii în primele 2-3 zile. Probabil așa va fi și acum, iar banii se vor termina foarte repede”, a declarat Sorin Moise pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 16 ianuarie.

    Modul de elaborare a proiectelor europene va fi schimbat

    Potrivit secretarului de stat în MADR, din 2023 împreună cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în Ghidurile Solicitantului se va schimba modul de elaborare a proiectelor europene, punându-se accent mai mare pe eficiența investiției.

    ”O să schimbăm și modul de abordare al elaborării proiectelor și asta vom face prin Ghidul consultantului aferent fiecărei intervenții. Vvrem să ne axăm mai mult pe eficiența proiectului, eficiența economică a proiectului, adică în evaluare. Pentru că de multe ori am avut fermieri care s-au încadrat la finanțare de 90%, au luat un milion de euro dar și-au dat seama pentru că nu îl pot implementa pentru că ei nu au avut rulaje la un astfel de nivel. (…) Și ajungem la rezilierea proiectului și pierderea sau înapoierea banilor, iar fermierul o să își dea seama că a fost căciula prea mare pentru el”, a mai punctat Sorin Moiseîn cadrul emisiunii Agrostrategia. 

    Fondurile europene pentru agricultură vor avea o rată de cofinanțare mai mare

    Rata de finanțare va fi mai scăzută

    Sorin Moise a adus o serie de precizări privind modul de acordare a banilor europeni care se alocă prin AFIR. Acesta a menționat că fermierii vor obține maxim 85% finanțare din bani europeni, în cazul măsurilor de tineri fermieri și maxim 65% pentru alte intervenții.

    ”Am cheltuit o parte din banii alocați în noua Politică Agricolă Comună (PAC) din exercițiul financiar 2023-2027 și în perioada de tranziție (2022-2023 n.r). În acest sens și Comisia Europeană nu ne-a mai permis să mergem cu finanțarea decât la maxim 80-85 % la niște măsuri în zona tinerilor fermieri. Dar în rest, 60- 65%”, a subliniat oficialul de la MADR.

    Potrivit acestuia pentru zona de irigații vor exista și finanțări de 100% iar sumele pentru mai multe măsuri au fost majorate de la 1 milion de euro la 1,5 milioane de euro.

    ”La irigații avem liniile principale cu care v-am obișnuit. Discutăm de zona de irigații care va fi susținută în continuare, mai ales în contextul schimbărilor climatice și în contextul cererilor fermierilor.  Fosta măsură 4.3 irigații (Modernizarea infrastructurii de irigații n.r) va continua pe zona de infrastructură secundară, are o alocare de 400 de milioane de euro aici, ca și noutate o reprezintă mărirea sumei de la 1 milion la 1,5 milioane per proiect. Bineînțeles, va rămâne 100% finanțare europeană, ceea ce e foarte important, pentru că de asemenea, Comisia Europeană, la un anumit moment, ne-a transmis că poate ar fi bine să mai diminuăm rata de de finanțare a acestei măsuri, ca sprijin alocat, dar știind că va fi foarte greu pentru OUAI-urile (Organizaţiile Utilizatorilor de Apă de Irigat n.r) din România să suporte 35%, am obținut susținerea de 100%. Pe sistemele noi vor fi 100 de milioane de euro cu 500.000 de euro maxim valoare pe proiect, 65% finanțare. Aici nu va fi 100% maxim valoare pe proiect, discutăm de investiții la nivel de fermă”, a adus clarificări Sorin Moise.

    Fonduri UE pentru procesare: până la 10 milioane de euro pe proiect

    În zona procesării se vor derula prin AFIR proiecte de peste 340 de milioane de euro, din două măsuri, conform lui Sorin Moise.

    ”Avem o măsură unde dezvoltare și continuarea activităților în domeniul procesării produselor va avea o finanțare de 3 milioane de euro pe proiect, o sumă consistentă. Avem proiecte de înființare cu 10 milioane de euro pe proiect, deci am reușit totuși să obținem 10 milioane de euro pe proiect. A fost, știți foarte bine, la începutul anului dorința fostului ministru Adrian Chesnoiu de a mări aceste sume. Noi am cerut Comisiei 15 milioane de euro pentru un proiect dar când au auzit li s-a părut enorm și am convenit să rămânem la 10 milioane.  Discutăm de patru domenii care vor beneficia de 10 milioane de euro alocare, și anume: procesare legume-fructe, procesare cereale, morărit și panificație, procesarea floarea-soarelui, deci uleiuri, și  nutrețuri combinate. Sunt patru domenii, restul beneficiază de până la 7 milioane de euro pe proiect”, a mai transmis secretarul de stat.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeliegența.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!