• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandru Potor, FNGAL: ”Pentru perioada 2023-2027, avem alocate 500 de milioane de euro pentru GAL-urile din România”

    Roxana Dobre -

    O alocare de 500 milioane de euro va fi disponibilă în perioada următoare pentru fermieri dar și alte sectoare de dezvoltare rurală, a anunțat Alexandru Potor, Președintele Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală – FNGAL, și fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Alexandru Potor a anunțat la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că până în 2027 Grupurile de Acțiune Locale (GAL-uri) vor beneficia de o alocare de 500 milioane euro. Banii sunt insuficienți, a afirmat specialistul, având în vedere că nevoia de finanțare este foarte mare.

    ”Pentru perioada următoare, 2023-2027, avem alocate 500 de milioane de euro pentru GAL-urile din România. Sigur că întotdeauna resursele sunt limitate din punctul nostru de vedere. Și mai mult de 1 miliard de euro și 2 miliarde de euro pot fi utilizate, pentru că nevoia de finanțare este foarte. Pentru că tot vorbeam de faptul că avem o agricultură fragmentară și mai mult decât atât, în mediul rural e nevoie mai mult decât de doar agricultură. E clar că agricultura este cel mai important pilon de dezvoltare, dar în afară de agricultură așa văzută sec, ca și performanță, de câte tone de grâu avem la hectar sau care este randamentul la creșterea animalelor, în dezvoltarea rurală avem nevoie de ceva mai mult. Se vorbește foarte mult despre adaptare la piață, se vorbește foarte mult de felul în care fermierii împreună pot coopera și pot să genereze profit în business-uri. Vorbim despre situația tinerilor care vor să se instaleze. Tinerii, în afara faptului că vor să dezvolte  un business care să fie viabil economic au nevoie și de altceva. Vor să și aibă o familie bine așezată, copiii lor au nevoie de școală, au nevoie și de un after-school, au nevoie și de conexiune la internet, etc.  În tot conceptul acesta de mediul rural vorbim de agricultură și dezvoltare rurală. Așa este și titulatura ministerului nostru, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a afirmat Alexandru Potor pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 17 ianuarie.

    Despre sumele alocate pentru agricultură, prin Planul Național Strategic (PNS), Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Fonduri pentu agricultură. Petre Daea: România beneficiază de o sumă de 15,8 miliarde euro pentru perioada 2023-2027

    Mediul rural are nevoie de mai multe resurse financiare

    Conform președintelui Federației Naționale a Grupurilor de Acțiune Locală – FNGAL, fondurile europene ar trebui să fie îndreptate în procent mai mare către mediul rural, acolo unde trăiește 44% din populația țării noastre.

    ”Trebuie să reținem că 44% din populația României trăiește în mediul rural. Foarte multe resurse de finanțare sunt concentrate pe mediul urban, în orașe, în zone de de coagulare economică, dar mediul urban are un singur părinte până la urmă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, mediul rural. Ori în mediul rural ca să faci dezvoltare, mai ales că sunt și zone de rămânere în urma destul de mare, ai nevoie de resurse importante. Deci cele 500 de milioane euro pe care le avem noi disponibile reprezintă sume importante, dar în mod clar că la la nivelul de de solicitare de finanțare poate fi loc de mult mai mult”, a mai remarcat specialistul în fonduri europene.

    Calendarul pentru accesarea banilor europeni prin GAL-uri, în pregătire

    Alexandru Potor a mai vorbit în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 despre calendarul de implementare a măsurilor pentru GAL-uri din Planul Național Strategic.

    ”În momentul de față suntem în faza de scriere strategiilor, o dezvoltare locală, acel pachet de măsuri pe care vrem să le obținem. Și aici Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală – FNGAL este implicată alături de toți membrii, de colegi în acest proces, pentru că noi considerăm că avem un dublu rol. Pe de o parte reprezentăm GAL-urile ca și drepturi, ca entități care sunt în relație cu tot ecosistemul acesta în care lucrăm, ca e minister, că e AFIR,  că sunt ceilalți parteneri cu care lucrăm în partea de finanțare. În același timp avem și o funcțiune, să zic așa, de filtru. E foarte complicat pentru o autoritate publică să lucreze cu 230 de entități, adică să gestioneze la un moment dat inclusiv puncte de vedere sau să aibă o centralizare a unei voințe comune. Și atunci federația acționează și în zona aceasta de a asigura ca o lupă, o concentrare a voinței GAL-urilor la nivel național. E o birocrație uriașă în spate și e bine că există organizații care reușesc să tempereze la un moment dat, să taie și vârfurile și coborâșurile foarte mari și să ducă către o variantă de mijloc”, a arătat Alexandru Potor.

    Citiți și: Calendar fonduri europene AFIR 2023. Directorul George Chiriță – anunț despre lansarea noilor măsuri de finanțare

    Acesta a completat că România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în privința finanțării pe care o alocă pentru proiectele derulate prin GAL-uri. ”Cred că România a găsit o soluție pentru a implementa aceste forme de organizații, și de centralizare. Suntem într-un top fruntaș din Uniunea Europeană și aici este și un motiv de mândrie pentru noi toți, ca și membri ai comunității acestea a GAL-urilor. Puteți lua o comparație. Cred că Spania are cea mai mare alocare nominală pentru GAL-uri, undeva aproape de 1 miliard de euro dar Spania are spre 60 de miloane de locuitori și dacă păstrăm proporția în România,  cred că suntem țara europeană cu cea mai mare alocare de resurse financiare pentru GAL-uri. Și ne-am dori foarte mult să menținem, să zic așa, poziția asta fruntașă”, a mai spus specialistul, subliniind că FNGAL, entitatea pe care o conduce, are deja o experiență de 10 ani.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeliegența.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Alexandru Potor, Președinte FNGAL (17.01.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!