Fără un ordin de prohibiţie, știuca se pescuiește în Delta Dunării chiar și în perioada de reproducere
Angelica Lefter -Federaţia Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD) cere Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) aprobarea și publicarea cât mai rapidă în Monitorul Oficial a ordinului de prohibiţie a pescuitului. Asta pentru că pescarii din Delta Dunării continuă să prindă ştiucă, deşi a început perioada de reproducere a speciei.
Știuca trebuie protejată în această perioadă, dar încă este pescuită în apele Dunării
Potrivit specialiștilor, în această perioadă exemplarele ar fi trebuit să fie protejate, însă ordinul de prohibiţie a pescuitului nu a fost încă aprobat de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.
La fel ca în ultimii doi ani, capturile de ştiucă sunt slabe în această perioadă, mai mici decât cele din perioada anterioară anului 2020 cu cel puţin 35%, a spus preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), Lucian Sanda, pentru Agerpres.
”În alţi ani când s-a întâmplat la fel ca anul acesta, am reuşit să vorbim cu pescarii şi chiar şi cu proprietarii de cherhanale să nu mai prindă sau să primească spre vânzare ştiucă şi am şi reuşit să oprim întrucâtva pescuitul la această specie. Anul acesta însă, având în vedere criza, nu mai poţi să-l obligi pe pescar să stea acasă”, a punctat Lucian Sanda.
Reprezentanții pescarilor cer aprobarea ordinului de prohibiție
Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD) a explicat că în această perioadă capturile la știucă sunt mici, pe fondul nivelului scăzut al apei în Deltă.
”Autorităţile trebuie să grăbească publicarea ordinului de prohibiţie în Monitorul Oficial. Altfel, o să arătăm cu degetul că nu mai este peşte şi nu mai sunt nici turişti. Trebuie să se facă şi populări ale Deltei cu peşte”, a mai spus preşedintele FOPDD.
Lucian Sanda a mai adăugat că propunerea pescarilor tulceni pentru ordinul de prohibiţie a pescuitului în România în acest an prevedea ca în perioada 15 ianuarie -1 martie pescuitul ştiucii să fie interzis. Cu toate acestea, anticipând întârzierea ordinului pescarii au cerut ca în locul datei de 15 ianuarie să fie trecută sintagma ”de la intrarea în vigoare a ordinului”.
Datorită increlor inconfundabile, cu bobul mare, știuca este una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării.
În anul 1965 capturile din această specie înregistrau o cantitate maximă de 2.666 de tone, însă până în 1995 acestea au scăzut la 4 tone, așa cum arată lucrarea ”Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, semnată de cercetătorul Institutului Naţional Delta Dunării, Vasile Oţel.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a decis, în 2018, ca pescarii recreativi sportivi să nu mai aibă dreptul să reţină vreun exemplar de ştiucă, în condiţiile în care până atunci puteau păstra 5 kilograme pe zi din această specie.
În 2022 ordinul de prohibiţie a pescuitului a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 25 martie, deși prohibiţia la ştiucă s-a încheiat pe data de 15 martie.
Obiectivul ordinului de prohibiție este protejarea resursei acvatice în perioada de reproducere cu scopul asigurării unei dezvoltări durabile a zonelor piscicole.