• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisarul UE pentru Agricultură: Veniturile fermierilor români au scăzut cu 21%

    Violina Gorcinschi -

    Veniturile fermierilor din România au scăzut cu 21% comparativ cu media veniturilor fermierilor din UE, potrivit comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

    Europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, a luat parte ieri, marți – 17 ianuarie, la o dezbatere în cadrul ședinței plenare, referitoare la securitatea alimentară și creșterea prețurilor la alimente din Europa.

    În cadrul ședinței a participat și Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, care a oferit câteva clarificări legat de preocupările pe care fiecare dintre noi le avem legat de acest subiect.

    ”Inflația este o realitate care nu poate fi contestată, afectând toate sectoarele economice, iar sectorul agricol are cea mai puțină rezistență în fața acestui fenomen. La nivelul Uniunii Europene, astăzi există cantități suficiente de alimente, dar se pune problema cât sunt acestea de accesibile ca preț pentru consumatori. Se prefigurează că până în 2027 va exista o pierdere din banii alocați prin PAC- de 85 de miliarde de euro pentru fermieri într-o perioadă în care securitatea alimentară se află în centrul preocupărilor noastre”, arată Daniel Buda.

    Daniel Buda: Comisia Europeană trebuie să vină cu noi măsuri de sprijin

    Europarlamentarul român a subliniat că, la acest moment, Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că trebuie să vină cu bani noi europeni.

    ”În mod particular, pentru prima dată, Comisia Europeană a recunoscut că veniturile fermierilor din România au scăzut cu cu 21% comparativ cu media veniturilor fermierilor din UE, ceea ce ne obligă, o dată în plus, să fim extrem de atenți la acest sector deoarece suntem cu toții actori pe aceeași piață concurențială și nu ne dorim ca fermierii din România să fie afectați de falimente răsunătoare”, a anunțat Daniel Buda.

    Europarlametarul român a prezentat și declarațiile importante făcute de către comisarul Wojciechowski cu privire la situația fermierilor români.

    ”Sunt inflații mult mai mari decât în România, în România nu sunt atât de mari. Dacă vorbim despre România, avem probleme aici mai degrabă cu veniturile foarte mici ale fermierilor, pentru că am spus că față de media din UE, unde au crescut veniturile fermierilor, în România avem o scădere cu 21% a veniturilor fermierilor, acestea fiind date recente. Va fi necesar să se intervină aici, să se ia măsuri, există multe probleme”, a spus oficialul european.

    Comisarul Wojciechowski: ”Comerțul liber cu Ucraina este necesar”

    Wojciechowski a mai precizat că ”există probleme mari în statele vecine ale Ucrainei din cauza războiului și fermierii din aceste state în vecinătate cu Ucraina sunt mult mai afectați decât alții de efectele economice ale războiului. Polonia, România, Ungaria, Slovacia trebuie menționate”.

    ”Comerțul liber cu Ucraina este necesar, este sprijinit de Comisie și acest lucru a dus la efecte negative pentru fermierii din țările afectate în ceea ce privește o ofertă din ce în ce mai limitată. Analizăm aceste probleme la Comisie și poate că rezerva de criză trebuie folosită încă o dată. Ne gândim la toate măsurile posibile pentru a ajuta. Războiul are loc în vecinătatea României, sunteți țară învecinată cu Ucraina și bineînțeles că acest lucru se reflectă în agricultura țării respective„, au mai fost declarațiile făcute de comisarul Wojciechowski.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte