• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Larva gândacului de bălegar, noul aliment pentru consum aprobat de Comisia Europeană

    Angelica Lefter -

    Larva gândacului de bălegar este noul aliment pentru consum aprobat de Comisia Europeană. Europa a extins lista cu insectele autorizate pentru hrană. O nouă insectă a fost autorizată de Comisia Europeană ca ingredient alimentar, după greierele alimentar, viermele galben și lăcusta călătoare.

    Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus) poate fi acum consumată, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman, iar Comisia Europeană a dat undă verde comercializării.

    Gândacul de bălegar – larvele autorizate în hrana umană (foto: realitatea.net)

    Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus) – a patra insectă reglementată în hrana umană

    Insecta devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018 și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum a arătat Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).

    Pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

    Cu toate acestea, autoritățile avertizează că larva poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, potrivit ”20 minutos” citat de stiripesurse.ro.

    Larva gândacului de bălegar poate fi consumată sub formă de pudră, întreagă sau ca ingredient pentru alte preparate

    Anul trecut, în luna iulie, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci și s-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte.

    Larvele pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. De asemenea, pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

    Comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană a fost autorizată în luna ianuarie 2023.

    Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus) poate fi folosit pentru pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor – FACUA.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd