• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Danier Radu, AFF: ”Mulți fermieri au cerealele pe stoc, iar prețurile s-au dus foarte mult în jos”

    Angelica Lefter -

    Pandemia și războiul din Ucraina au influențat piața agricolă care a devenit din ce în ce mai instabilă. Prețurile cerealelor au fluctuat, iar fermierii au fost luați prin surprindere de exporturile de cereale mai ieftine din Ucraina, de aceea mulți dintre ei au rămas cu marfa nevândută și au avut de pierdut, a explicat Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor și fermier în județul Ilfov, în localitatea Gruiu.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, fermierul ilfovean a explicat care sunt situațiile cu care s-au confruntat fermierii de la începutul acestor crize care au afectat toate mediile de acțiune în domeniul agricol și nu numai.

    ”Noi, toți fermierii, așteptam ca prețurile să fie mai mari (n.r. la cereale) ca să putem să ne acoperim costurile de producție. N-au fost prețurile așa cum ne așteptam cei mai mulți dintre noi, însă personal pot să spun că au fost niște prețuri mulțumitoare. Acum, mai este un aspect, depinde și când ai hotărât să semnezi un contract prin care să vinzi cerealele, recolta, pentru că au fost perioade în care prețurile au fost foarte sus și au putut fi încheiate contracte. Cei care au încheiat contracte au fost super mulțumiți, alții care au așteptat că poate prețul va mai crește, au avut surpriza ca prețurile să scadă și să se regăsească cu pierderi. Și prețul este în continuare în scădere, a scăzut foarte mult față de ce era spre primăvară sau chiar în timpul recoltării. Din păcate mulți fermieri au multe cereale pe stoc, iar prețurile s-au dus foarte mult în jos, au scăzut foarte mult”, a declarat fermierul Daniel Radu.

    Traderii care cumpărau cereale românești s-au reorientat către cele ucrainene

    Agricultorul a explicat în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că explicațiile privind scăderea prețurilor la cereale, care afectat vizibil fermierii români, sunt multe. Dintre acestea se desprinde, însă, faptul că s-a dorit sprijinirea fermierilor ucraineni,, uneori în detrimentul celor români.

    Mai exact, traderii care achiziționau cereale de la fermierii români au preferat acum să cumpere la prețuri mult mai mici cerealele ucrainene trimise la export.

    ”Explicațiile sunt mai multe. În primul rând prețul este stabilit de bursele internaționale, după care marii traderi oferă prețuri, pentru că ei trebuie să câștige pentru că asta le este meseria, e un business, toată lumea vrea să câștige. Prețurile au fost influențate de recoltele care se anunțau mici, au fost influențate de războiul din Ucraina, au fost influențate de secetă, condițiile climatice și de cerere și ofertă. Asta ar fi explicația în teorie. În practică, lucrurile au stat puțin diferit și dacă pot să vorbesc, spre exemplu un mare cumpărător de cereale pe zona de oleaginoase, în special rapiță și floarea-soarelui, cate bătea la poarta tuturor fermierilor prin telefoane sau…un caz care mi s-a întâmplat mie și nu numai mie, ci și la alți fermieri…deși în iarnă până la începerea războiului, 24 februarie, ne contacta și ne vizita chiar și culturile în perioada aceea la câmp, să vadă cum arată estimare, după ce a început războiul din Ucraina și au putut să cumpere de acolo oleaginoase la prețuri foarte ieftine, pentru că știm că ucrainenii au dat drumul ca să vândă, e o nenorocire pentru ei, dar au dat drumul ca să vândă, această societate nu a mai cumpărat de la fermierii români decât foarte puțin și au refuzat complet dialogul, după ce ani de zile am colaborat, motivând că au stocurile deja făcute și din informațiile pe care le-am aflat de la persoane din anturajul respectivei societăți, de fapt magaziile, silozurile, erau goale, doar că nu voiau să ofere prețul de pe piață. Au ținut silozurile goale până acum, în luna decembrie 2022, când în 4 zile au cărat non-stop din Ucraina și au umplut silozurile”, a menționat Daniel Radu prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor.

    Fermierii români care au avut de suferit din cauza contextului internațional, ar trebui compensați

    Fermierul ilfovean a ținut să menționeze că fermierii români au fost solidari cu colegii lor din Ucraina, însă la nivel european trebuie să existe un mecanism de compensare a pierderilor suferite și de fermierii români în acest context internațional.

    ”Știi că avem un film care se numește: Noi, cei din linia întâi. Noi suntem aici în linia întâi, noi…Polonia, țările mai mari pe zona aceasta agricolă, ca și suprafață și cultivată. E clar că am suferit, exemplul pe care l-am dat că nu au mai cumpărat traderii de la noi și au cumpărat de acolo, am rămas cu marfa pe stoc, fermierul a trebuit să o stocheze, prețul la marfă a scăzut, fermierul are cheltuieli și a pierdut. Atunci e clar că trebuie să existe un mecanism de apărare și o formă de sprijin de compensare a celor care sunt în linia întâi, la fel cum colegii noștri ucraineni au nevoie să fie sprijiniți, la fel și fermierii români, pentru că până la urmă toți suntem colegi fermieri, din Argentina sau din Ucraina, din Rusia chiar sau din Statele Unite, din orice țară, producem hrană pentru populație, nu se poate ca unii să plătească un preț mai mare decât ceilalți. Ok, îi sprijinim, dar trebuie să găsim modalități de compensare și pentru cel care suferă, care este în linia întâi, în speță fermierul român, fermierul polonez”, a punctat Daniel Radu,

    Daniel Radu: Avem fermieri în pragul falimentului

    Agricultorul ilfovean a ținut să precizeze că există în România o pătură a fermierilor care se află într-o situație dramatică riscând chiar falimentul. Daniel Radu este de părere că evenimentele i-au luat prin surprindere pe agricultorii români, care nu au avut parte de consultanță pentru că nu au fost educați în această direcție.

    ”Ideea este că ce s-a întâmplat acum cu pandemia și războiul, sunt lucruri noi care au venit peste noi. Cred că fermierii români au fost, nu cred, sunt convins, că toți am fost surprinși. Nimeni nu a știut cum să reacționeze, ne-a năucit situația aceasta, nu am știut cum vor evolua lucrurile. Noi, nefiind obișnuiți a avea contacte cu specialiști în domeniul agricol strict pe piața agricolă, cu consultanți pe zona agricolă, până acum piața a evoluat normal, nu a fost perturbată de evenimente din acestea majore, prețurile nu se modificau foarte mult. Fermierul a fost liniștit din punctul acesta de vedere. Mental, el a fost liniștit, că acolo era prețul. Odată ce pandemia și războiul au făcut ca prețurile să flambeze, să zboare în aer, nimeni nu a știut unde să se uite și consultanții nu au fost atât de vizibili, pentru că nu prea erau băgați în seamă. Și sunt câțiva consultanți destul de credibili pe piața din România”, a mai spus fermierul ilfovean.

    Fermierii români trebuie să învețe să apeleze la consultanți

    Daniel Radu consideră că există metode prin care fermierii români pot să poată ieși din această criză. Prima dintre ele ar fi apelarea la consultanți și a doua o atenție mai mare la cheltuieli în fermă.

    ”Eu cred că putem ieși printr-un management foarte bun al fermei, obligatoriu. Atenție mare la cheltuieli! Iar al doilea punct, ar trebui să mă educ cât mai bine financiar. Toți fermierii ar trebui să ia legătura cu consultanți pe zona aceasta agricolă. E clar că ei nu pot face o previziune 100%, ei pot da un sfat. Repet: management bun al fermei și educație pe tema aceasta a consultanței agricole”, a conchis fermierul ilfovean, Daniel Radu, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită zilnic, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Radu – fermier din Gruiu, județul ILFOV (19.01.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”