• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trichoderma – rețetă. Cum se obține ciuperca-tratament pentru legume și pomi

    Violina Gorcinschi -

    Trichoderma, ciuperca tratament pentru legume și pomi, poate fi obținută și în gospodărie. O rețetă simplă vă ajută să înmulțiti Trichoderma și să aveți cantitatea necesară pentru a trata plantele.

    Despre Trichoderma am publicat pe site un articol complet ce vorbește inclusiv despre beneficiile acestei ciuperci, dar și cum se utilizează Trichoderma pentru tratarea solului și pentru a întări și proteja plantele de boli.

    Trichoderma este un aliat fidel pentru pomi și legume în combaterea bolilor și este prietenos cu mediul, aducând multe beneficii solului și stimulând creșterea sănătoasă a plantelor. Principalul avantaj al acestei ciuperci este că legumele sau pomii tratați cu Trichoderma sunt protejate de boli fungice, precum putregaiul alb sau cenușiu, fuzarioza, alternarioza sau alte boli care pot afecta grav plantele. Cu toate acestea, costurile produselor cu Trichoderma pot fi ridicate, mai ales în cazul unor suprafețe mai mari de culturi. Din acest motive, este bine de știut că trichoderma făcută în casă poate fi o soluție.

    Trichoderma făcută în casă poate rezolva problemele multor fermieri care vor să își dezvolte sănătos culturile de fructe și legume, însă se tem de cheltuielile mari pe care le-ar putea presupune. Am găsit o metodă perfectă care presupune o investiție mică, restul resurselor fiind reprezentat doar de un mic efort din partea crescătorilor de plante. Cu atenție și puțină răbdare, puteți obține rezultate excelente.

    De ce este avantajoasă folosirea ciupercii Trichoderma obținută pe cont propriu

    Obținerea ciupercii Trichoderma în gospodărie vine cu o serie de avantaje. În primul rând avem în vedere costurile mai reduse. Să calculăm: 50 g de supliment cu trichoderma costă în prezent aproximativ 100 de lei. 15 g din acest supliment se diluează în 5 litri de apă, adică, chiar dacă folosiți foarte puțin, această cantitate este suficientă pentru doar 10 plante. Trebuie să luați în calcul câte plante doriți să cultivați și ajungeți, de cele mai multe ori, la concluzia că este prea scump.

    Cu rețeta de Trichoderma aveți o calitate garantată. Prin prepararea tratamentului în gospodărie, veți avea siguranța că populați solul cu o ciupercă vie și nu udați sau pulverizați cu apă ”goală”. Mulți fermieri s-au plâns de faptul că nu au reușit să vadă efectele benefice pentru că cel puțin unul din preparatele comerciale cu Trichoderma nu conținea spori vii.

    Efectele mai rapide ale tratamentului cu Trichoderma sunt asigurate de rețeta ”în casă”. Pregătind o soluție de Trichoderma dintr-un preparat cumpărat, obținem spori vii ai ciupercii, care, pentru a intra în faza activă, mai trebuie să germineze. Tratamentul obținut pe cont propriu conține ciuperci și spori deja germinați și începe să acționeze imediat.

    Cel mai mare avantaj al rețetei cu Trichoderma este că aveți la îndemână un produs finit, îl puteți prepara în orice cantitate și îl veți avea disponibil când aveți nevoie.

    Rețeta pentru a obține Trichoderma în gospodărie

    Investiția inițială pentru a produce Trichoderma este una modestă. Pentru început, este nevoie, doar o dată, de un preparat comercial pe bază de Trichoderma. De asemenea, veți avea nevoie de un borcan, de apă curată și de orz perlat sau arpacaș, un orz decojit și șlefuit industrial. Cantitățile necesare se stabilesc astfel: se pun 15 g de preparat industrial trichoderma la 1 kg de orz perlat.

    Din această cantitate de ingediente va rezulta preparat pentru 150 de litri de soluție de lucru.

    Cum să preparați trichoderma acasă

    Instrucțiunile pentru creșterea Trichodermei sunt destul de simple:

    1. Clătiți bine orzul perlat până când apa curge limpede.
    2. Orzul se înmoaie în apă rece timp de 8-12 ore (recomandat de lăsat peste noapte).
    3. Se scurge bine apa.
    4. Sterilizați borcanul de preparare în orice mod doriți.
    5. Boabele de orz se toarnă într-un borcan care se pune la cuptorul cu microunde timp de 4-7 minute. Boabele trebuie să fie bine încălzite, dar nu fierte!
    6. Se toarnă preparatul din comerț cu Trichoderma, diluat conform instrucțiunilor, în boabele răcite. Pentru un borcan de jumătate de litru, aveți nevoie de aproximativ 2 linguri.
    7. Închideți borcanul ermetic, cu mai multe straturi de hârtie igienică sau tifon, o foaie de caiet și cu o bandă elastică.
    8. Puneți într-un loc cald.

    După 1-2 zile, veți vedea un puf alb pe boabe – acesta este miceliu, după alte 2-3 zile sporularea va fi deja vizibilă – focare de culoare verde strălucitor sau galben strălucitor. Treptat, vor crește și vor acoperi întregul miceliu. În această etapă, preparatul este gata.

    Dacă ați făcut totul conform instrucțiunilor, dar după două zile încă nu ați văzut puful alb de miceliu, atunci preparatul industrial pe care l-ați folosit nu conținea spori vii – acesta este un fals, o încălcare a condițiilor de producție sau o înșelăciune directă a producătorului. Nu are sens să așteptați mai mult de două zile, pentru că sporii (dacă există), în condiții favorabile, germinează foarte repede.

    3 borcane cu orz care mucegaiesc
    Trichoderma de casă – rețetă

    Cum se utilizează tricoderma de casă

    Se amestecă 2/3 dintr-o cană de cereale într-o găleată cu apă și se lasă 3-4 ore (sau peste noapte). Ulterior, amestecați bine din nou. Dacă udați cu o găleată, puteți turna direct. Pentru pulverizare, soluția trebuie filtrată. Îngropați boabele rămase sub un copac sau un arbust – există încă suficientă trichodermă.

    Preparatul neutilizat poate fi păstrat congelat sau bine uscat atât timp cât se dorește. Astfel, ați obținut Trichoderma făcută în casă, care vă protejează culturile de boli, fără să aducă daune mari bugetului.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție