• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Mykola Solskyi: Ucraina rămâne în top 5 cei mai mari exportatori de cereale din lume

    Violina Gorcinschi -

    Dificultățile aduse de război pentru fermierii ucraineni nu a împiedicat țara în a rămâne în top 5 exportatori de cereale. Blocajul exporturilor agricole provocat de conflictul armat a pus în dificultate piața agricolă din Ucraina, însă atât soluțiile găsite de liderii statului, cât și sprijinul acordat de UE, au contribuit la menținerea acestei poziții.

    „Ucraina se menține în top 5 exportatori de cereale din lume”. Acesta a fost mesajul pe care l-a transmis Mykola Solskyi, Ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, la evenimentul internațional „Săptămâna Verde 2023” de la Berlin, Germania. În discursul său de la deschiderea expoziției, oficialul ucrainean a vorbit despre provocările legate de sectorul agro-alimentar și despre modul în care pot fi depășite.

    Statul ucrainean, în top 5 exportatori de cereale la nivel mondial

    Cu ocazia deschiderii expoziției internaționale „Săptămâna Verde 2023”, organizată la Berlin, ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Mykola Solskyi a vorbit despre problemele întâmpinate de țara sa de când a început războiul inițiat de Federația Rusă. Acesta a precizat că, în ciuda conflictului militar din zonă, Ucraina a reușit să exporte peste 40 de milioane de tone de cereale de la începutul războiului.

    „Ucraina, împreună cu partenerii săi internaționali, a depus toate eforturile pentru a extinde noi rute logistice, inclusiv lansarea coridorului de cereale. Datorită acestui fapt, am rămas garanții securității alimentare a lumii. Chiar și în condiții atât de dificile, de la începutul războiului, țara noastră a reușit să exporte peste 40 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse prelucrate pentru a asigura hrană pentru sute de milioane de oameni din întreaga lume”, a subliniat oficialul ucrainean.

    Totodată, ministrul Ucrainei pentru agricultură a precizat faptul că nu doar turbulențele provocate de invazia rusă sunt o problemă pentru fermierii din Europa, ci și efectele catastrofale ale schimbărilor climatice, însă țara are nevoie de pace pentru a pune în aplicare măsurile care pot ameliora efectele acestui fenomen.

    Ucraina face parte din lumea civilizată și ne aducem contribuția la rezolvarea acestor probleme globale. Totuși, pentru a face asta, avem nevoie de victorie și pace. Fără pace în Ucraina, stabilitatea globală este imposibilă”, a punctat Mykola Solskyi.

    Mykola Solskyi, ministrul Politicii Agrare si Alimentatiei
    Mykola Solskyi a vorbit despre provocările din domeniul agriculturii (foto: portal.gov.pl)

    Ucraina vrea să ia măsuri pentru a se lupta cu încălzirea globală

    Potrivit ministrului ucrainean, problemele schimbărilor climatice, care implică epuizarea resurselor, precum și transformarea sistemelor alimentare, economisirea energiei și utilizarea resurselor regenerabile sunt relevante. Oficialul ucrainean Mykola Solskyi a subliniat că toate acestea necesită soluții adecvate din partea comunității internaționale. Ministrul a menționat dezvoltarea surselor alternative de energie drept una dintre soluții.

    „Noi, ca și alte țări europene, revizuim valoarea ridicată a resurselor biologice, evaluăm perspectivele lor economice și acordăm prioritate dezvoltării ulterioare a bioeconomiei. Ucraina poate deveni, de asemenea, un participant activ la boom-ul biometanului, întrucât 70% din teritoriul nostru este acoperit de teren agrar, care este cea mai mare suprafață din Europa. Potențialul nostru de producție de biometan este de până la 10 miliarde/m3 pe an. Va fi suficient pentru a satisface atât cererea internă, cât și exportul către UE prin gazoductele existente”, a spus ministrul Mykola Solskyi.

    În plus, acesta a subliniat că astăzi, pentru a accelera dezvoltarea agriculturii și a rezolva problemele legate de foamete și mediu, exportatorii cu tehnologii agricole avansate ar trebui să împărtășească experiența lor cu țările în curs de dezvoltare.

    „Ar trebui să încurajăm fermierii să ia un nou traseu de acțiune. Ar trebui să îi susținem și să le stimulăm activitățile. Aceasta este o oportunitate de a ne uni și de a adopta noi reguli de existență pentru lume de dragul viitorului. Prioritatea nr. 1 este dezvoltarea durabilă”, a rezumat ministrul din Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență