• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul ouălor a explodat în SUA. Cauzele unei crize fără precedent

    Oana Timar -

    Prețul ouălor a explodat în Statele Unite ale Americii, acolo unde situația din fermele de păsări este alarmantă. Pentru populație, efectele sunt cumplite.

    SUA trece printr-o perioadă în care ouăle au ajuns să fie un produs aproape de lux. Sunt deja glume care circulă pe această temă, însă subiectul nu este deloc unul amuzant: prețul ouălor a crescut cu 50%-60% în ultimul an.

    Focarele de gripă aviară, combinate cu scumpirea furajelor și al forție de muncă, au condus la dublarea prețului unui ou în SUA. În lanț, numeroase produse s-au scumpit de asemenea.

    Prețul ouălor a explodat în SUA

    Prețul unui carton cu o duzină de ouă, atinsese în luna noiembrie anul trecut prețul de 3,59 de dolari, față de 1,72 de dolari cât costa în urmă cu un an, potrivit datelor oficiale comunicate de Guvern. Scumpirea ouălor pune presiune atât pe consumatori, dar și pe afacerile din sectorul alimentar în care se utilizează acest ingredient: restaurante, patiserii etc.

    În decembrie, prețul ouălor a continuat să crească, scumpirea raportată fiind chiar cu 60% față de decembrie 2021. În orașele din SUA, prețul mediu pentru o duzină de ouă mari tip A a fost de 4,25 de dolari luna trecută, potrivit cifrelor de la Federal Reserve Bank of St. Louis.

    SUA se confruntă cu o inflație de 12% la mâncare, dar situația s-a mai calmat după ce prețul gazelor a scăzut. Nu acest lucru se întâmplă cu prețul ouălor, care a crescut mai mult decât cel al altor alimente.

    58 de milioane de păsări, sacrificate în SUA din cauza gripei aviare

    Factorul care afectează cel mai puternic fermele de păsări din SUA este gripa aviară. Acestea au fost confirmate mai ales în ferme de găini ouătoare, astfel că din cele 58 de milioane de păsări sacrificate din cauza virusului aviar, peste 43 de milioane de capete au fost găini ouătoare. Au fost afectate inclusiv marile ferme producătoare din statul Iowa, un furnizor important pentru piața americană.

    Ouăle, deși mai scumpe, rămân un aliment de bază pentru populația americană. Sunt încă mai ieftine decât alte surse de proteină precum carnea de pui sau carnea de vită. O liră (0,45 kg) de piept de pui costa, în noiembrie, în medie, 4,42 de dolari În cazul cărnii de vită tocate, o liră se vindea cu un preț mediu de 4,85 dolari, potrivit Biroului de Statistica Muncii.

    SUA a pierdut deja 5% din efectivele de găini ouătoare

    În unele state, poate fi chiar greu să găsești ouă pe rafturi în anumite intervale orare. În ciuda stocurilor mai reduse, produsul nu este însă unul care să lipsească din marile magazine.

    La acest moment, situația efectivelor de păsări nu a ajuns încă la un prag critic, numărul păsărilor sacrificate din cauza gripei aviare scăzând numai cu 5% efectivul total de circa 320 de milioane de găini ouătoare. În prezent, fermierii fac eforturi să își refacă numărul de păsări, însă și aici este o problemă: costul suplimentar și timpul necesar pentru ca tineretul să intre pe producție.

    Situația din SUA a stârnit o serie de reacții din partea populației. Între mesajele publicate pe rețelele de socializare se numără și o serie de meme-uri, colaje amuzante, despre prețul ouălor din magazinele americane. Pe câteva dintre acestea le-am tradus pentru dumneavoastră și le găsiți în galeria foto.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till