• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • E rentabil să-ți produci singur legume, brânză și carne în gospodărie? Răspunsul unui mic fermier a primit mii de aprecieri

  Violina Gorcinschi -

  Cât de rentabil este ca, în loc de a cumpăra mâncarea din magazin, să produci pe cont propriu legume, fructe și carne pentru consumul întregii familii. La această dilemă a răspuns cu propria experiență Gabriel Gogeoiu, unul dintre românii mutați la sat care a ales să facă agricultură de autoconsum.

  Având în vedere vremurile actuale, în care majoritatea produselor de pe piață s-au scumpit, tot mai mulți români se întreabă dacă nu cumva este mai rentabilă o nouă metodă de procurare a hrănii: agricultură pentru consum propriu. Costurile de cultivare a legumelor, fructelor și cerealelor, dar și cele cu creșterea animalelor pot depăși cu mult prețul produselor de pe piață, însă calitatea produselor obținute este net superioară decât cea din comerț.

  Agricultură pentru consum propriu: mit versus realitate

  „Este rentabil să lucrezi pământul sau să crești animale în mici exploatații familiale? Este întrebarea cu care Gabriel Gogeoiu și-a început postarea în care face o analiză a costurilor, mai exact a investițiilor pe care le presupune agricultura de autoconsum.

  Gabriel Gogeoiu atenționează că ”din start întrebarea este pusă greșit”.

  ”Categoric nu faci profit și nu poți să trăiești din asta. Dacă sunt unii care reușesc, jos pălăria în fața lor. Eu cred că întrebarea corectă este: merită să muncești și să ai costuri mai mari, dar să-ți produci hrana singur? Noi (la un calcul sumar) am ieșit pe minus 20.000 de lei în anul 2022. Asta fără să luăm în calcul orele de muncă, amortizarea utilajelor sau a anexelor construite. Și atunci vine întrebarea fireasca: de ce să muncești ca să pierzi 20 000 de lei?”, a cugetat micul fermier.

  Răspunsul la întrebare vine din propria experiență împărtășită de Gabriel Gogeoiu colegilor din grupul de Facebook ”Mutați la țară – viața fără ceas”. Postarea micului producător a reușit să strângă în câteva zile peste 3.000 de aprecieri.

  „Depinde cum privești lucrurile. Din cei 20.000 de lei, ne-am ales cu carne (vită, porc, capră) pentru 1 an de zile. Ne-am ales cu brânză, lapte, ouă, pentru 1 an de zile. Ne-am ales cu legume naturale atât în sezon, cât și pentru conservat, suficient până la noua recoltă. Am mai și cumpărat câte ceva. Nu poți să plantezi chiar toate legumele de care ai nevoie. Ne-am ales cu 35 de litri de pălincă etc. Nu pot și nici nu vreau să estimez valoarea produselor obținute în raport cu cheltuielile pentru că nu există echivalent”, a explicat Gabriel Gogeoiu.

  Brânză de capră cu nuci produsă în gospodăria țărănească a lui Gabriel Gogeoiu

  Acesta a subliniat că produsele obținute în gospodărie nu sunt deloc mai ieftine decât cele din comerț, însă calitatea acestora este garantată. În primul rând, în sistem propriu, tot ce se produce pentru familie are la bază numai ingrediente cunoscute, nu se folosesc coloranți, aditivi și nici nu se fac amestecuri cu produse slab calitative.

  ”Pe mine un kilogram de parizer mă costă între 70 și 100 de lei (depinde ce fel de carne folosesc). Dar unde găsesc eu în comerț parizer făcut exclusiv din carne, supă, piper, sare, usturoi și suc de sfecla roșie? Unde găsesc eu brânză de capră care se întinde ca untul pe pâine? Unde găsesc pastrama de ied, fragedă, așa cum o preparăm noi? Unde găsesc pate făcut exclusiv din ficat, ouă, lapte, sare si piper? De unde cumpăr roșii, castraveți, ceapă, ardei, vinete etc. care nu au fost stropite niciodată cu nimic”, a argumentat fermierul.

  În final, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă alege să facă agricultură pentru consum propriu sau să procure totul de pe piață.


  Te-ar mai putea interesa

  Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Fermierii vor fi despăgubiți cu 3.500-4.000 lei/ha pentru culturile calamitate Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie Ministerul Agriculturii: APIA a început plata subvențiilor ANT! Primele sume care intră în conturi

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE