• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Instalarea Tinerilor Fermieri 2023 – condiții. Proiecte care au prioritate

  Roxana Dobre -

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2023, una dintre cele mai așteptate submăsuri din noul Plan Național Strategic, aduce un sprijin nerambursabil de până la 70.000 de euro. Anumite proiecte au prioritate la finanțarea din fonduri europene.

  Intervenția DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se derulează prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și aduce agricultorilor români care au vârsta maximă de 40 de ani un sprijin nerambursabil de 70.000 euro, până în 2027. Plata ajutorului din fonduri europene se efectuează în două tranșe: 75% din sumă la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.

  Instalarea Tinerilor Fermieri va rămâne până în 2027 una dintre măsurile care vin în ajutorul fermierilor tineri care se instalează pentru prima dată ca șefi de exploatații. Scopul intervenției este atragerea și susținerea tinerilor fermieri și a altor noi fermieri și facilitarea dezvoltării sustenabile a întreprinderilor în zonele rurale.

  În plus se dorește, promovarea ocupării forței de muncă, a creșterii economice, a egalității de gen, incluzând participarea femeilor la agricultură, a incluziunii sociale și a dezvoltării locale în zonele rurale, inclusiv a bioeconomiei circulare și a silviculturii sustenabile.

  Citiți și: Calendar fonduri europene AFIR 2023. Directorul George Chiriță – anunț despre lansarea noilor măsuri de finanțare

  Intervenția din Pilonul II este complementară cu intervenția din Pilonul I, iar asigurarea demarcării este realizată ex-ante prin verificarea criteriilor de eligibilitate.

  Condițiile pentru a obține finanțarea europeană le aflați din acest articol.

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2023: Proiecte care au prioritate

  În cadrul intervenției Instalarea Tinerilor Fermieri, o serie de proiecte vor avea prioritate pentru finanțare. Astfel, vor fi prioritizate planurile de afaceri ale tinerilor cu un nivel de calificare superior, care au în vedere realizarea comasării prin preluarea de exploatații, deținerea în proprietate a exploatației, promovarea unor tehnologii și tehnici de producție moderne cu impact redus asupra mediului, eficientizarea utilizării și gestionarea adecvată a resurselor, instalarea fermierilor în zona montană.

  ”În consultare cu Comitetul de Monitorizare vor fi stabilite criterii de selecție care vor răspunde obiectivelor precizate anterior și vor putea fi identificate și alte criterii relevante pentru asigurarea realizării unor investiții durabile și totodată dezvoltarea sectorului agricol”, se precizează în Planul Național Strategic (PNS), forma aprobată de Comisia Europeană (CE).

  Citiți și: CIS-YF – noua subvenție APIA pentru tineri fermieri: condiții, plată la hectar

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2023: Proiecte eligibile

  Fermierii care vor să obțină finanțarea de până la 70.000 euro trebuie să respecte o serie de condiții de eligibilitate privind dimensiunea fermei, planul de afaceri forma de organizare a exploatației.

  Iată care sunt condițiile de bază pentru Instalarea Tinerilor Fermieri:

  1. Solicitantul se încadrează în definiția tânărului fermier, care prevede că limita maximă de vârstă este de 40 de ani;
  2. Solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin intervenție;
  3. Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici;
  4. Solicitantul propune prin Planul de afaceri să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică (SO) de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO;
  5. Solicitantul prezintă un plan de afaceri viabil care va cuprinde:
  • situația inițială a exploatației;
  • obiectivele și acțiunile ce urmează a fi dezvoltate de solicitant;
  • investițiile vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil;
  • calendarul de implementare al planului de afaceri.
  6. Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă;
  7. Solicitantul se instalează pentru prima data ca tânăr fermier și nu a mai beneficiat de sprijin prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 sau Planul Național Strategic (PNS), indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.

  Alte angajamente:

  Tânărul fermier trebuie să demonstreze, înaintea depunerii celei de-a doua tranșe de plată, creșterea performanțelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 30% din valoarea primei tranșe de plată prin entități precum cooperativele, grupurile de producători, unitățile de procesare, piețele locale.

  Fermierul nu poate reduce dimensiunea economică prevăzută la depunerea cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a contractului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor marja de fluctuație de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragul minim de 8.000 SO stabilit prin condițiile de eligibilitate.

  Citiți și: Schimbări majore în accesarea fondurilor europene. Sunt vizate proiectele depuse de fermieri

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2023. Cheltuieli eligibile

  Toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile, inclusiv costurile pentru capitalul de lucru, cadastrare, achiziționare de teren în procent maxim de 10% din valoarea sprijinului, cu respectarea legislației naționale și europene în vigoare.

  Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri. Sume alocate 2023 – 2027

  Sprijinul pentru Instalarea Tinerilor Fermieri se acordă sub formă de grant, prin sume forfetare. Sprijinul public nerambursabil maxim va fi de 70.000 euro, iar rata sprijinului este de 100%. Plata se efectuează în două tranșe si se va acorda:

  • 75% la semnarea contractului de finanțare și
  • 25% după implementarea Planului de afaceri.

  Numărul de fermieri care vor beneficia de sprijin este estimat în PNS la 3.580 de tineri, până în 2027. Alocarea financiară orientativă anuală se împarte pe ani astfel:

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2023. Când se depun proiectele la AFIR

  Proiectele pentru intervenția DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri se depun la AFIR, la deschiderea sesiunii de proiecte. Deocamdată nu s-a anunțat un calendar al intervențiilor.

  Din graficul de finanțare pentru Instalarea Tinerilor Fermieri reiese că pentru anul 2023 nu sunt sume alocate, ceea ce înseamnă că primii bani prin acest sprijin vor putea fi achitați începând de anul viitor.


  Te-ar mai putea interesa

  Fonduri europene PNS 2023: Primele patru intervenții care se lansează în luna iunie Proiectele de finanțare pentru zona montană vor fi depuse prin sistemul informatic AFIR Ce subvenții primesc din acest an fermierii din Ungaria

  Ultimele știri

  AGROSHOW 2023 – Pe 12 iunie analizăm, direct în câmp, cele mai eficiente tehnologii la rapiță și cereale păioase! Semănatul porumbului în mai și iunie, o practică riscantă Evaziune fiscală cu cereale. Percheziții la trei persoane care ar fi păgubit statul cu 1,8 milioane de lei