• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Dachim de către ROCA AGRI RDF

    Violina Gorcinschi -

    Holdingul ROCA Agri RDF a primit avizul Consiliului Concurenței de a prelua compania Dachim, un distribuitor local de input-uri pentru agricultură și un important producător de cereale. Reprezentanții celor două firme de calibru în domeniul agriculturii au anunțat în toamna anului trecut că vor efectua o tranzacție prin care Dachim va fi integrată în holdingul ROCA Agri RDF, deținută de ROCA Investments.  Tranzacția a fost finalizată în luna decembrie a anului trecut, iar recent a primit și avizul de la Consiliul Concurenței.

    Consiliul Concurenței a dat verde integrării Dachim în ROCA Agri RDF

    În această săptămână, reprezentanții holdingului ROCA Agri RDF și companiei Dachim S.R.L. au primit răspunsul mult așteptat de la Consiliul Concurenței, după ce au finalizat tranzacția la sfârșitul anului trecut. Conform autorităților, această operațiune, prin care Dachim a fost integrată în ROCA Agri RDF, nu afectează piața concurențială.

    „Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care RDF SA din județul Arad intenționează să preia Dachim SRL din județul Cluj. RDF, parte din grupul Roca, desfășoară activități în comerțul cu produse diverse. Dachim cultivă cereale (exclusiv orez), plante leguminoase și plante producătoare de semințe oleaginoase. În urma analizei acestei concentrări economice, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu este în măsură să ridice obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, au argumentat reprezentanții Consiliului Concurenței.

    În urma acestei operațiuni, holdingul în agricultură preia controlul asupra Dachim, mărindu-și, considerabil, capitalul. Suprafața terenurilor agricole exploatate de ROCA Agri RDF se extinde, astfel, la 4.000 de hectare, iar cifra de afaceri consolidată estimată este de 150 de milioane de euro, cu un profit de 7,5 milioane de euro.

    imobil unde activeaza ROCA Agri RDF
    În urma tranzacției, holdingul în agricultură și-a mărit orizonturile(foto: www.financialintelligence.ro)

    ROCA AGRI RDF devine un mare jucător pe piață

    Prin această tranzacție, ROCA Agri RDF își consolidează poziția în centrul țării, prin extinderea arealului comerțului de cereale și distribuția de inputuri direct din depozitele de la Turda. Pe lângă fabrica de extrudare de la Arad, prin achiziția Dachim intră în portofoliul holdingului și o fabrică de uleiuri presate la rece (brandul Elixir). Pe lângă compania Dachim, holdingul a preluat și Supliment, o firmă ce făcea parte, împreună cu prima, din Vetimex Capital (companie de investiții deținută de familia Korponay din Baia Mare).

    „Ne onorează să primim în cadrul holdingului echipele Dachim și Supliment și să contribuim împreună, în continuare, la dezvoltarea potențialului extraordinar al sectorului agricol din România. În perioada următoare ne vom concentra pe integrarea business-urilor și urmărim alte oportunități de tranzacții în piață, pentru consolidarea poziției noastre ca jucător național pe segmentul agribusiness. Pe lângă acestea, o altă provocare este și integrarea echipelor. Pentru noi, cea mai importantă resursă a fost, rămâne și va fi, resursa umană”, a precizat Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF.

    CEO-ul Roca Agri RDF, Florin Deznan, conduce, în continuare, partea executivă a companiei, iar Ferenc Korponay, manager la Vetimex Capital, devine membru în Consiliul de Administrație al grupului.

    „Așteptăm cu nerăbdare numeroasele oportunități pe care noul parteneriat cu ROCA Agri RDF Holding le va aduce echipei Dachim și partenerilor noștri din agricultură pe care firma îi deserveste de peste 20 de ani. De asemenea, am fost animat de planul de a dezvolta o agricultură antreprenorială modernă și mă bucur că am reusit să ne înțelegem foarte repede pentru a integra firmele noastre într-o piață în continuă creștere.”, a declarat Ferenc Korponay, proprietar Dachim.

    Din ROCA Agri RDF mai fac parte, în prezent, încă trei companii: RDF SA, RDF Agricultura SRL și Adidana SRL. Pentru 2022 compania a estimat venituri de până la 700 milioane lei, după rezultate peste așteptări în primul semestru, cu o cifră de afaceri de 300 milioane lei și EBITDA de 14,4 milioane lei, la care se va integra EBITDA de 5,5 milioane lei la S1, respectiv o cifră de afaceri de cca. 110 milioane lei pentru anul 2022 de la Dachim.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA