• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul din Olanda a anunțat că va naționaliza fermele care nu reduc poluarea

    Roxana Dobre -

    Fermierii olandezi se confruntă cu o nouă provocare în lupta continuă cu Guvernul, care vrea să le impună reducerea poluării.  Crescătorilor de animale li s-a spus fie să facă fermele mai puțin poluante, fie riscă să se confrunte cu o situație de cumpărare obligatorie a acestora, ceea ce ar face ca guvernul să cumpere direct terenuri sau animale pentru a reduce „emisiile nedorite”, astfel încât fermele să se încadreze în conformitate cu obiectivele UE.

    Olanda este sub presiunea UE pentru a respecta regulile pentru a reduce emisiile poluante la jumătate până în 2030. Cu toate acestea, sindicatele agricole susțin că planurile de reducere a emisiilor ar avea efecte economice și sociale profunde, deoarece sectorul agricol este un element de bază al economiei olandeze.

    Citiți și: Olanda plătește crescătorilor de vaci 25 de miliarde de euro pentru a renunța la animale

    Într-o formulare neclară, administrația olandeză spune că, dacă eforturile lor nu vor reuși, „cu durere în inimile noastre”, vor folosi, dacă este necesar, „instrumente obligatorii”. Fermierii interpretează acest lucru drept expropriere a terenurilor sau fermelor.

    Termenul limită de un an pentru fermieri a expirat la începutul anului 2023

    Autoritățile olandeze au spus că vor acorda companiilor agricole majore poluante un an „pentru a face alegerea pentru viitorul țării lor”. Aceasta înseamnă că trebuia să-și facă fermele mai sustenabile prin inovare, conversie, relocare sau abandon voluntar pentru compensare.

    Schema pentru plățile de cumpărare a terenurilor are termen să intre în vigoare la începutul anului 2023. Ministerul Agriculturii din Olanda a explicat că sumele de cumpărare vor fi cu mult peste media pieței, oferind un stimulent fermierilor să-și vândă pământul autorităților. Cu toate acestea, oferta va fi limitată în timp.

    „Oferta făcută în cadrul acestei scheme este o plată unică pentru o perioadă limitată. După închiderea schemei, nu va urma nicio schemă atractivă din punct de vedere financiar pentru fermieri dacă situația rămâne neschimbată. Acest lucru face ca acesta să fie un moment de alegere important pentru antreprenorii care se gândesc să înceteze creșterea animalelor”, a transmis ministerul.

    Ținta pentru reducerea poluării: 11.200 de ferme închise până în 2030

    Guvernul olandez a dezvăluit că planurile inițiale, pe termen scurt, vor afecta între 2.000 și 3.000 de ferme. În iulie, documentele interne ale Ministerului de Finanțe olandez au scos la iveală planuri de reducere la jumătate a consumului de azot până în 2030 , ceea ce ar însemna închiderea a 11.200 de ferme.

    Potrivit Observatorului de Complexitate Economică, Olanda a exportat 9,25 miliarde de dolari în produse din carne în 2020, principalele destinații fiind Germania, China, Marea Britanie, Italia și Franța. Cu mai puține ferme de animale, importatorii ar trebui să caute produse din carne în altă parte.

    Vă recomandăm și: Olanda: Guvernul alocă miliarde de euro pentru conversia ecologică a agriculturii

    Asociațiile de fermieri cer mai mult timp

    Uniunea agricolă de fermieri din Olanda a  afirmat că guvernul își depășește funcțiile cu aceste planuri de cumpărare a terenurilor.„Dreptul de preferință al guvernului asupra terenurilor este de mare anvergură și de nedorit”, au atenționat fermierii.

    „Terenurile agricole trebuie să rămână în sector și sunt necesare pentru cei care rămân”, subliniază organizația.

    De asemenea, organizația notează că antreprenorilor care doresc să inoveze pentru a reduce emisiile de azot ar trebui să li se acorde mai mult timp, deoarece autorizațiile pentru investiții durează prea mult (peste doi ani în unele cazuri). „Sunt incredibil de îngrijorat de perspectivele fermierilor. Acest lucru este sub presiune suplimentară cu aceste notificări Desigur, este de apreciat că se promite o bună schemă de oprire voluntară. Dar cei care sunt esențiali pentru noi vor avea multe restricții suplimentare impuse”, a spus Sjaak van der Tak, președintele organizației de fermieri.

    Cooperativele agricole și reprezentanții fermierilor europeni, Copa-Cogeca, au declarat pentru FoodIngredientsFirst în septembrie că orice reducere a producției agricole în Europa va produce câștiguri climatice limitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!