• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce măsuri are în vedere Comisia Europeană pentru a limita importurile de cereale din Ucraina

    Angelica Lefter -

    O serie de măsuri ar putea fi luate la nivel european cu privire la importurile de cereale din Ucraina. Cum acestea sunt facilitate în prezent la intrarea în UE, fiind scutite de taxe și de verificări, cantitățile au crescut enorm și au blocat achizițiile de la fermierii europeni care nu pot face față prețurilor mai mici cu care vin în țările lor grânele ucrainene.

    Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că luni, 30 ianuarie, subiectul importurilor de cereale din Ucraina va fi tema principală a Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultură și Pescuit, care va avea loc la Bruxelles. La întâlnire, din partea României va participa ministrul Agriculturii, Petre Daea.

    Întrebat despre situația de pe piața cerealelor și despre protestele fermierilor europeni în legătură cu creșterea importurilor din Ucraina, comisarul european a informat că subiectul va fi discutat în cadrul ședinței Consiliului Miniștrilor Agriculturii UE programată pentru ziua de luni, din săptămâna viitoare.

    Wojciechowski a adăugat că a fost o inițiativă a Poloniei, a ministrului Agriculturii Henryk Kowalczyk și a altor cinci miniștri.

    ”La ședința Consiliului Miniștrilor Agriculturii UE de luni, 30 ianuarie, se va discuta despre creșterea importurilor de cereale din Ucraina”, a anunțat comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, care a participat la cel de-al IX-lea Forum al Sectorului Cărnii de Vită, organizat la Varșovia, potrivit farmer.pl.

    Creșterea importurilor din Ucraina în UE este un lucru bun, în special pentru crescători, a mai menționat comisarul Wojciechowski. Potrivit acestuia, în 2022, recolta de porumb a fost cu 27% mai mică în UE, iar livrările din Ucraina au salvat sectorul zootehnic în multe țări.

    Oficialul a mai spus că există mai multe opțiuni pentru a ajuta fermierii care suferă pierderi, inclusiv o rezervă de criză.

    ”Observăm că există într-adevăr o creștere semnificativă a importurilor în țările limitrofe cu Ucraina. Ne întrebăm cum să ajutăm fermierii care au fost afectați de acest lucru, cum să-i compensăm pentru pierderile pe care le-au suferit. Există mai multe posibilități: ajutor public, precum și ajutor național, dar poate că se va folosi o rezervă de criză în acest scop. Va fi nevoie doar de a realiza o anumită solidaritate europeană, pentru că pentru prima dată va trebui să spunem că rezerva de criză este da, dar doar pentru câteva țări, și poate doar pentru regiunile afectate de această problemă. Înțelegem gravitatea situației și cu siguranță vom reacționa”, a dat asigurări comisarul UE, Janusz Wojciechowski.

    CITIȚI ȘI: Fermierii polonezi anunță că vor bloca punctele de graniță cu Ucraina

    Instrumentele Comisiei Europene pentru combaterea importurilor excesive din Ucraina

    La Reuniunea miniștrilor agriculturii din UE de mâine, 30 ianuarie, discuțiile vor fi conduse de ministrul suedez pentru afaceri rurale, Peter Kullgren.

    Comisia Europeană va fi reprezentată la dezbatere de către comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides și comisarul pentru mediu, Virginijus Sinkevičius.

    Potrivit comunicării preluate de Farmer.pl, participanților la discuții le-au fost puse la dispoziție o serie de propuneri preliminare privind insturmentele pe care Comisia Europeană le poate iniția pentru a preveni dificultățile tot mai mari ale producătorilor din UE, cauzate în mare parte de o creștere foarte serioasă a importurilor de produse agricole ucrainene pe piața UE.

    S-a afirmat că în acest scop trebuie luate în considerare următoarele soluții:

    După cum se precizează în comunicatul Comisiei Europene, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia își confirmă disponibilitatea de a continua, împreună cu CE, lucrările la acest tip de asistență pentru Ucraina.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!