• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Monilioza sau mumificarea fructelor. Semne, tratamente

    Oana Timar -

    Monilioza sau mumificarea fructelor este o boală periculoasă la pomii fructiferi. Care sunt semnele de monilioză și ce tratamente se aplică pentru a combate monilioza, vă spunem din acest articol.

    În acest articol despre monilioza fructelor:

    Despre monilioză – ce este și cum poate fi combătută, pomicultorul Adi Gheju a publicat pe Facebook un amplu articol. Informațiile utile pentru îngrijirea pomilor fructiferi, depistarea atacului de mumificarea fructelor, dar și măsurile de prevenire a infecției, sunt extrem de utile și le puteți citi în continuare, în acest articol.

    Pere afectate de monilioză (foto: Adi Gheju)

    Ce este Monilioza fructelor

    Monilioza fructelor este o boală a pomilor fructiferi. Este cunoscută pomicultorilor și cu denumirile de monilioza sâmburoaselor, arsură moniliană, putregaiul brun sau mumificarea fructelor.

    Această boală a fost foarte prezentă anul trecut în livezi, așa să și în acesta an, fermierii, trebuie să acorde o mare atenție la tratamente, la prezența în livada, fiindcă o boală că monilioza poate conducere la pierderea completă a unui pom care anul trecutnu avea probleme.

    Sunt trei mari genuri importante de ciuperci care provoacă monilioză: Monilinia laxa, Monilinia fructigena și Monilinia fructicola. Ar mai și un al patrulea gen, Monilinia linhartiana care seamănă cu Monilinia fructigena dar are caracteristica de a ataca doar gutuiul.

    Speciile de pomi afectate cel mai frecvent atacate de ciupercile Monilinia sunt sâmburoasele – prun, cireș, vișin, cais și piersic și mai puțin semințoasele, precum mărul sau părul.

    Semne ale infecției cu Monilinia la pomi

    Atac de monilioză la pomii fructiferi. Semne

    Atacul infecției de monilioză are loc pe ramuri, frunze, flori și fructe. Cele mai puternice atacuri sunt în primăverile reci și umede – cu multe ploi, când lăstarii tineri, florile și frunzele se ofilesc apoi se brunifică, dar nu cad. Atacul de monilioză arată că după un atac de îngheț, dar nu trebuie confundat cu unul.

    Un pom afectat de monilioză iese în evidență pentru că pleacă mai greu în vegetație, iar apoi florile și frunzele tinere de pe o șarpantă sau toate frunzele din pot se ofilesc dintr-o dată. Din acest moment, este foarte dificil de a mai salva pomul.

    Atacul de monilioză se manifestă și mai târziu, când fructele sunt coapte. Ele vor fi afectate de infecție care devine vizibilă când pe fructe apar pustulații mici albe, cu fructificațiile ciupercii parazite. În cele din urmă, fructele se mumifică și nu cad, ci rămân prinse în pom, reprezentând o sursă de infecție pentru anul următor.

    Cum arată atacul de monilioză la cireșe. Dacă infecția apare pe fructele de cireș când acestea sunt la maturitate, pulpa acestora puterezește, iar pe coajă apar pete albe, pustule, pe care se pot observa fructificațiile ciupercii ce parazitează fructul. În această fază, atacul este favorizat de înțepăturile făcute de musca cireșelor sau de rănile produse de căderile de grindină.

    Viespea semințelor de prun și monilioza, dușmanii livezilor! Iată ce tratamente fitosanitare trebuie aplicate la final de aprilie! 

    Monilioza – semne

    Cum arată monilioza la prun. Atacul de monilioză la prun se recunoaște prin crăparea fructului. Zeama se scurge și poate face ca fructele învecinate să se lipească. Și în cazul prunului, atacul de monilioză poate fi corelat cu înțepături ale unor insecte sau de răni provocate de grindină.

    Culoarea cleiului, semn de monilioză

    Un semn cunoscut al infecției cu monilioza este culoarea cleiului pomilor. La un pom sănătos cleiul are o culoare deschisă, asemănătoare cu culoarea mierii de salcâm. La un pom infectat cu monilioză, culoarea cleiului este roșiatică spre brună. În această situație, rana pomului prin care se scurge cleiul trebuie curățată bine până se ajunge la lemnul sănătos. Se va folosi pentru curățare un cuțit bine dezinfectat, iar apoi la final se sigilează toată zona tăieturii cu mastic pe bază de cupru sau cu un tratament cu produs cupric.

    Monilioza – pierderi

    Monilioza – pagube la pomii fructiferi

    Monilioza la pomi poate duce la pierderi semnificative, de peste 90%, de flori și implicit de producție.

    În lipsa tratamentelor și a măsurilor de prevenire și combatere a moniliozei, boala poate cauza moartea pomilor fructiferi.

    Monilioza – prevenire

    Prevenirea Moniliozei la pomii fructiferi

    O primă măsură de prevenire a atacurilor de monilioză este plantarea unor soiuri de sâmburoase care prezintă, prin genetică, o sensibilitate mai scăzută la Monilinia.

    Când se fac tăierile de rodire, de formare sau altoire, aveți grijă ca rănile să fie sigilate cu mastic, pentru a proteja pomii împotriva infecțiilor.

    După tăieri, lăstarii atacați trebuie tăiați și arși.

    Toamna, fructele mumificate rămase în pomi sau căzute pe jos se strâng și se distrug.

    Monilioza – tratamente

    Monilioza – tratamente de combatere la pomii fructiferi

    Primele tratamente combat Monilinia laxa care se manifestă mai ales pe lăstari și flori, următoarele stropiri se fac pentru Monilinia fructigena care se manifestă mai ales la fructe.

    Ca tratamente împotriva mumificării fructelor se recomandă după tăierile în uscat îmbăierea cu produse pe baza de cupru (piatră vânătă, Champ, Fungura, Alcupral etc).

    Se recomandă 2-3 stropiri (depinde de problemele avute în anii anteriori) între fenozele buton alb/roz și căderea petalelor, cu cel puțin un fungicid de contact și unul cu acțiune sistemică.

    Tratamente la pruni. Schema de stropiri la prun – calendar anual

    Dacă ați avut atac de monilioză în anii anteriori, mai puteți stropi împotriva infecției și la intrarea fructelor acestora pe pârgă când se pot face chiar și două tratamente.

    Câteva fungicide omologate împotriva Moniliniei: Alcupral 0,2% – fungicid de contact, zeamă bordeleză 0,5% – contact, Captan 0,15% – contact, Chorus 0,045%-0.075% – fungicid sistemic, Folicur Solo – 0,075%-0.1% – sistemic, Funguran 0,065% – contact, Merpan 0,2% – contact, Rovral 0,1% – contact, Score 0,015% – sistemic, Switch 0,1% – sistemic, Signum 0,05 – sistemic.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații