• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Exporturile de cereale din Ucraina rămân libere. Miniștrii agriculturii din UE nu s-au putut pune de acord

    Violina Gorcinschi -

    La nivel UE nu s-a luat nicio decizie de schimbare a reglementărilor pentru exportul produselor agricole din Ucraina. Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană nu au fost unanimi cu privire la următorii pași care trebuie făcuți în privința importurilor de cereale care afectează piața multor state membre. Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, urmează să vină cu propuneri pentru rezolvarea problemei.

    Nu s-a găsit o soluție pentru problema exporturilor produselor agricole din Ucraina

    În contextul protestelor fermierilor europeni din ultima vreme ieri, luni – 30 ianuarie, a avut loc o reuniune a miniștrilor agriculturii din UE pentru a soluționa problema piețelor dezechilibrate de exportul produselor agricole din Ucraina. Din păcate pentru fermierii români, dar nu numai, încă nu s-a ajuns la un consens, iar comerțul cu UE rămâne liber pentru Ucraina. La Bruxelles, s-a decis că nu se vor restabili cote și tarife pentru exporturile ucrainene.

    Nici soluția rezervei de criză nu este una garantată, având nevoie de votul tuturor comisarilor din cadrul Uniunii. Comisarul European pentru Agricultură urmează să vină cu o propunere de acțiune pentru abordarea problemelor regionale cu importurile de cereale din Ucraina și să o prezinte colegiului comisarilor. Deliberările de o zi ale miniștrilor Agriculturii au fost rezumate într-o conferință de presă, imediat după ora 19, de Janusz Wojciechowski și Peter Kullgren, președintele Consiliului Agricol, ministrul Afacerilor Rurale din Suedia.

    Kullgren nu a spus prea multe despre problemele cu care se confruntă fermierii din țări precum Polonia, România, Bulgaria și Slovacia. Cu toate acestea, el a menționat că a existat o discuție între miniștri despre posibilitățile de atenuare a efectelor negative ale importurilor de cereale din Ucraina în țările vecine. În același timp, el a subliniat că acțiunile Consiliului nu trebuie să aibă un impact negativ asupra situației Ucrainei.

    Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski (Foto: reimagine-europa.eu/bio/janusz-wojciechowski)

    Janusz Wojciechowski, pe de altă parte, s-a concentrat pe acest subiect și el a fost cel care a vorbit hotărât asupra acestei chestiuni.

    „Cel mai sensibil subiect pe care l-am discutat astăzi a fost importurile din Ucraina. Nu există problema de importuri mari din Ucraina în întreaga UE, se întâmplă la nivel regional. Majoritatea (miniștrilor) erau în favoarea unor măsuri, dar nu toți”, și-a început discursul Comisarul Wojciechowski în cadrul conferinței de presă

    În opinia comisarului pentru agricultură, măsurile de ajutor adresate fermierilor din mai multe regiuni nu ar trebui introduse în întreaga UE. Prin urmare, Wojciechowski va prezenta colegiului comisarilor UE o propunere de lansare a unei rezerve de criză pentru anumite țări, inclusiv România. El nu a decis astăzi ce mecanisme de sprijin va folosi Comisia sau dacă le va folosi. O posibilă soluție ar fi lansarea unor subvenții pentru depozitarea cerealelor.

    „Cred că rezerva de urgență ar trebui activată”, a continuat Comisarul pentru Agricultură.

    Consiliul European nu a primit nicio propunere care să vizeze restabilirea barierelor vamale pentru importurile de produse agricole din Ucraina, a mai precizat Wojciechowski. Cea mai mare problemă cu importurile de cereale a fost simțită în țările vecine statului ucrainean. În afară de România, și în Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungaria fermierii au mari probleme.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!