• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescătorii de vaci de lapte renunță la animale: ”Litrul de lapte a scăzut de la 2 lei, la 1,5 lei!”

    Angelica Lefter -

    Afacerile mici de familie din agricultură tind să piară în România. Din ce în ce mai mulți fermieri mici, crescători de vaci de lapte, renunță la fermele pe care le-au administrat ani întregi.

    Prețurile pentru hrana animalelor și alte inputuri s-au mărit considerabil, însă litrul de lapte a început să scadă, astfel, pentru crescătorii de vaci de lapte, afacerea nu mai este rentabilă deoarece prețul de producție al unui litru de lapte depășește cu mult prețul de vânzare. Mai mult, piața este saturată de lapte ieftin adus din alte state precum Polonia, Ungaria sau chiar Ucraina.

    Crescător de vaci de lapte cu tradiție, renunță la întregul efectiv de animale

    Este și povestea tristă a unui văcar spusă pe un grup de Facebook chiar de una dintre cunoștințele sale, fermierul Daniel Cristea. Acesta relatează cum a fost sunat de amicul său, un crescător de animale din județul Maramureș, să-l ajute să posteze pe un site anunțul despre vânzarea întregului efectiv de animale.

    ”Aseară m-a sunat un prieten, un văcar , un crescător de animale din tată-n fiu și m-a întrebat cum poate sa pună un anunț pe un site, că vrea sa vândă toate vacile ! Cunoscând situația lui, după o grămadă de investiții: grajd nou, tractor nou, utilaje, vaci bune selectate genetic etc, l-am întrebat de ce? – Nu mai pot, merg numai în pierdere! Laptele a fost 2 lei acum ni s-a comunicat ca va fi 1,5 – 1,7 lei , vând tot nu mai fac nimic! Stau și mă întreb: Dacă cei ca el renunță, oare încotro ne îndreptăm? După o viață, în care ai pus suflet, ai făcut sacrificii, ai renunțat la multe, multe, înseamnă că cineva acolo ”sus” nu ne iubește pe noi ăștia mici! Zile bune tuturor”, a scris Daniel Cristea, care crește tăurași pentru îngrășare.

    Crescătorii de animale spun că fermele mici vor dispărea în 2 ani

    Mesajul a stârnit o serie de reacții ale membrilor grupului, crescători de animale și unii dintre ei fermieri cu multă experiență. Majoritatea celor care au comentat spun că laptele care pleacă de la poarta fermierului este foarte ieftin, însă la rafturile marilor retaileri acesta ajunge la prețuri exorbitante.

    Vasile Floriciu, din județul Maramureș, a menționat că situația nu este la fel doar pe partea de lapte, ci și de carne ”Și la carne tot la fel este, să vinzi în 2023 la preț de 2010, nu ai cum sa reziști”, a spus fermierul.

    La rândul său, Petrișor Nanu a menționat că ”La raft cresc prețurile în veselie și la poarta producătorului scad, numai la noi se poate întâmpla așa ceva…”, a comentant internautul.

    Deloc optimist, un crescător de animale din Naruja, județul Vrancea, Nicu Fugaș este de părere că fermele mici vor dispărea în câțiva ani ”În 2,3 ani, vom fi pe cale de dispariție”, a scris acesta.

    Alții mai revoltați, spun că situația nu poate continua așa și îndeamnă la proteste ale fermierilor, așa cum face Adi Adrian, din București: ”Ieșiți cu tractoarele în Piața Victoriei, dar toți fermieri și rezolvați, cu 100 de tractoare blocați tot. Succes!”

    Și cum în vremuri de criză pentru unii, alții se îmbogățesc sau profită de situație, s-au arătat chiar și persoane interesate de efectivul de animale, așa cum a fost Niculina Dumitrașcu: ”Bună dimineața, un preț vă rog!”, și-a arătat femeia interesul pentru vacile scoase la vânzare. Și Maurer Mariana din județul Sibiu este interesată de un contact pentru a vorbi cu fermierul ”Dați un număr de telefon”, a scris aceasta.

    Mai mult, și alți fermieri s-au arătat interesați să-și vândă vacile de lapte, așa cum a arătat în comentarii și Ion Rădulescu: ”Din păcate și eu mă gândesc la vânzarea animalelor, ca mine cred că mai sunt și alții, nu știu cum va fi fără ele dar cred că nu voi mai sta o perioada acasă”, a transmis un alt fermier dezamăgit de situația din piață.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații