• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Castravetele Sikkim, tot mai cultivat în România. Se poate consuma prăjit

    Violina Gorcinschi-Jitaru -

    Castravetele Sikkim este o legumă rară, cultivată în special în Asia. Așa cum sugerează și numele, aceasta provine din regiunea muntoasă Sikkim din India.

    Fermierii europeni, inclusiv din România, sunt atrași de dimensiunile impresionante ale castravetelui Sikkim, dar și de durabilitatea ale acestui tip de castravete după recoltare. Soiul acesta de castravete poate fi preparat în diferite feluri și consumat murat, fiert, crud, dar mai ales prăjit.

    Castravetele Sikkim, din ce în ce mai popular în Europa

    Acest castravete vechi din regiunea muntoasă Sikkim din India este o specie rară ce merită cultivată de fermieri. Spre deosebire de majoritatea varietăților de castraveți, ale căror fructe sunt consumate necoapte, fructele de Sikkim sunt deosebit de bune când sunt gătite.

    castravete sikkim
    Soiul sikkim este cultivat în special în țările asiatice (foto: www.westworld.com)

    Castravete Sikkim: caracteristici generale

    Cucumis sativus vas. sikkimensis arată ca un castravete obișnuit, roșu-ruginiu la maturitate, cu dungi crăpate, producând un model asemănător girafei. Descoperit în Munții Himalaya, în regiunile Indiei și Nepalului în 1848, acesta a ieșit în evidență prin dimensiunile sale.

    Castraveții Sikkim au la maturitate, de regulă, 5-4 cm grosime și 15 cm lungime, cântărind până la 4 kilograme. Acești castraveți sunt foarte crocanți. În interior, aroma este inconfundabilă de castraveți, deși mai puternică decât majoritatea soiurilor verzi.

    Planta de Sikkim este de tip cățărător și poate ajunge la o înălțime de până la 2 m, cu frunze și flori de dimensiuni semnificative. Productivitatea este una foarte bună, fiind unul dintre motivele pentru care fermierii devin din ce în ce mai interesați de aceasta.

    Perioada de vegetație este de 65-75 de zile, iar fructele coapte pot fi depozitate până la 6 luni fără a-și pierde calitatea gustului.

    Cum se cultivă castravetele Sikkim

    Cultivarea castraveților Sikkim nu este atât de dificilă. Plantele preferă solul bogat și umed și ar trebui să fie mulcite pentru a reține umiditatea. Umbra în timpul după-amiezii este benefică pe vremea cea mai caldă de vară. De asemenea, creșterea spalierelor economisește spațiu. Se recomandă a fi recoltați frecvent pentru a menține producția. Iată câteva informații importante despre cultivarea acestui soi de castravete:

    Fructele trebuie culese când au în jur de 15 cm lungime. Dacă le lăsați mai mult, vor deveni foarte ferme și lemnoase. Puteți mânca pulpa de fructe crudă, murată sau fiartă. În Asia, acești castraveți sunt foarte populari prăjiți.

    Pe piața românească, prețul semințelor de castravete sikkim variază de la 5 la 19 lei/plic cu 10 semințe.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier: Varza românească e tocată pe câmp, în timp ce varza din import e tocată în farfurie! Mesaje de Crăciun 2025: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Terenurile unui fermier au fost scoase la vânzare din cauza datoriilor

    Ultimele știri

    MADR: Terenurile degradate de la ADS – transformate în proiecte de energie! Prețul unui hectar de teren arabil și de pășune în România – prețuri pe regiuni. Media națională – 8.500 euro/ha O nouă lovitură pentru ciobani: Restricția pentru exportul de animale, prelungită de UE până la 30 iunie 2026