Castravetele Sikkim, tot mai cultivat în România. Se poate consuma prăjit
Violina Gorcinschi -Castravetele Sikkim este o legumă rară, cultivată în special în Asia. Așa cum sugerează și numele, aceasta provine din regiunea muntoasă Sikkim din India.
Fermierii europeni, inclusiv din România, sunt atrași de dimensiunile impresionante ale castravetelui Sikkim, dar și de durabilitatea ale acestui tip de castravete după recoltare. Soiul acesta de castravete poate fi preparat în diferite feluri și consumat murat, fiert, crud, dar mai ales prăjit.
Castravetele Sikkim, din ce în ce mai popular în Europa
Acest castravete vechi din regiunea muntoasă Sikkim din India este o specie rară ce merită cultivată de fermieri. Spre deosebire de majoritatea varietăților de castraveți, ale căror fructe sunt consumate necoapte, fructele de Sikkim sunt deosebit de bune când sunt gătite.
Castravete Sikkim: caracteristici generale
Cucumis sativus vas. sikkimensis arată ca un castravete obișnuit, roșu-ruginiu la maturitate, cu dungi crăpate, producând un model asemănător girafei. Descoperit în Munții Himalaya, în regiunile Indiei și Nepalului în 1848, acesta a ieșit în evidență prin dimensiunile sale.
Castraveții Sikkim au la maturitate, de regulă, 5-4 cm grosime și 15 cm lungime, cântărind până la 4 kilograme. Acești castraveți sunt foarte crocanți. În interior, aroma este inconfundabilă de castraveți, deși mai puternică decât majoritatea soiurilor verzi.
Planta de Sikkim este de tip cățărător și poate ajunge la o înălțime de până la 2 m, cu frunze și flori de dimensiuni semnificative. Productivitatea este una foarte bună, fiind unul dintre motivele pentru care fermierii devin din ce în ce mai interesați de aceasta.
Perioada de vegetație este de 65-75 de zile, iar fructele coapte pot fi depozitate până la 6 luni fără a-și pierde calitatea gustului.
Cum se cultivă castravetele Sikkim
Cultivarea castraveților Sikkim nu este atât de dificilă. Plantele preferă solul bogat și umed și ar trebui să fie mulcite pentru a reține umiditatea. Umbra în timpul după-amiezii este benefică pe vremea cea mai caldă de vară. De asemenea, creșterea spalierelor economisește spațiu. Se recomandă a fi recoltați frecvent pentru a menține producția. Iată câteva informații importante despre cultivarea acestui soi de castravete:
- Are nevoie de soare din plin;
- Germinarea are loc în 7-14 zile;
- Semințele trebuie plantate la o adâncime de 2,5 – 5 cm;
- Temperatura ideală este de 21-32 grade Celsius;
- Distanța dintre plante trebuie să fie de 45-90 cm.
Fructele trebuie culese când au în jur de 15 cm lungime. Dacă le lăsați mai mult, vor deveni foarte ferme și lemnoase. Puteți mânca pulpa de fructe crudă, murată sau fiartă. În Asia, acești castraveți sunt foarte populari prăjiți.
Pe piața românească, prețul semințelor de castravete sikkim variază de la 5 la 19 lei/plic cu 10 semințe.