Marcel Ciolacu pentru Bloomberg: Actuala coaliție de guvernare ar putea funcționa și după alegerile din 2024
Roxana Dobre -Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat pentru Bloomberg că actuala coaliție de guvernare ar putea trece cu succes de ”testul alegerilor” din 2024 și va rezista după la votul de anul viitor.
Partidele din coaliția de guvernământ din România vor schimba poziția de prim-ministru așa cum era planificat până în luna iunie și ar putea încerca să continue să guverneze împreună după alegerile așteptate la sfârșitul lui 2024, potrivit viitorului premier, Marcel Ciolacu.
Conform publicației Bloomberg, Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, este gata să preia funcția de premier de la liberalul Nicolae Ciucă în baza unui acord între partidele PNL-PSD-UDMR, și a promis că va rupe ciclul de neînțelegeri politice care au dus la 12 cabinete guvernamentale schimbate în ultimii ani.
Marcel Ciolacu a spus că va continua să reducă deficitul bugetar al României spre ținta Uniunii Europene de 3% din producție. Cu patru alegeri pentru funcții locale și naționale programate să aibă loc anul viitor, Ciolacu a promis că va evita tipul de cheltuieli înainte de vot urmărite de premierul ungar Viktor Orban, care a sporit deficitul fiscal al vecinului României, și a declanșat o retrogradare a ratingului fapt ce a afectat economia.
„Înțeleg teama de alegeri, mai ales că putem vedea ce s-a întâmplat în Ungaria cu creșterea costurilor îndatorării declanșată de măsuri pur electorale. De aceea vreau să găsim stabilitate în cadrul coaliției actuale”, a spus Ciolacu într-un interviu acordat miercuri.
La partid, social-democrații fac planuri deja pentru actualizarea programului de guvernare în perspectiva momentului mai 2023 când ar urma să aibă loc rotația premierilor, iar Ciolacu să preia funcția de șef al guvernului de la Nicolae Ciucă.
Măsuri discutate în interiorul PSD:
- impozit de 1% din cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro pentru companiile mari cu posibilitatea ca acestea să-și plătească impozitul pe profit de 16% (dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri)
- scăderea impozitului pe muncă. În primă fază pentru salariile de pînă la 3.000 lei net cu o scădere procentuală de 15% din cei 47,5% din salariul brut care ajunge la stat prin impozit și contribuții. Scăderea impozitării muncii ar urma să se facă etapizat până în 2030.
- subvenționarea de către stat a achiziției de panouri fotovoltaice cu prioritate pentru școli, spitale și instituții publice. Guvernul și autoritățile locale ar avea la dispoziție bani din fonduri europene și programe naționale pentru astfel de investiții.
- reducerea TVA la alimentele de bază cu conditionarea retailerilor de a nu crește prețurile la produsele de bază. Ciolacu s-a angajat să continue cooperarea, cu accent pe valorificarea la maximum a aproximativ 80 de miliarde de euro (87 de miliarde de dolari) din fonduri UE pentru restul acestui deceniu.
Rotația postului de premier „va avea loc în jurul datei pe care am convenit-o, sfârșitul lunii mai, bineînțeles cu o anumită marjă pentru că nu vrem să dăuneze în niciun fel activității guvernului”, a spus Ciolacu.