• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sare la găini și pui – beneficii. Câtă sare e bine să dăm păsărilor

    Violina Gorcinschi -

    Sare la găini ouătoare și pui. Este bine să dăm sare păsărilor de curte și, dacă da, câtă sare este necesară pentru găinile ouătoare sau pentru pui. Despre beneficiile sării la găini, dar și cum trebuie sarea introdusă în furajarea găinilor, vă spunem în acest articol.

    Mulți crescători începători se întreabă dacă este bine să dai sare găinilor și puilor. Dacă răspunsul afirmativ, următoarea întrebare este ce cantitate poate fi administrată pentru a ajuta organismul și a nu dăuna sănătății. Păsările de curte au nevoie de sare în alimentația lor, însă este foarte important dozajul, deoarece o cantitate prea mare administrată poate duce chiar la moartea acestora. Acest articol conține sfaturi și indicații despre importanța și implementarea sării în meniul găinilor.

    Importanța sării pentru sănătatea găinilor și puilor

    Mineralele trebuie să intre în organismul păsărilor domestice împreună cu hrana – aceasta este una dintre cele mai importante componente ale unei diete corecte și echilibrate. Aceste componente sunt indispensabile, afectează nu numai bunăstarea păsării, ci și producția de ouă, formarea scheletului, funcționarea proceselor metabolice și a altor procese care au loc în organism.

    Hrana minerală pentru pui și găini consta în:

    Procentul de astfel de aditivi în mixul de furaje, în ansamblu, nu trebuie să depășească 5% din masa totală. Sarea îmbunătățește gustul furajului, îi crește digestibilitatea, puii sunt mai dispuși să ciugulească mâncarea și să mănânce cu poftă. Acest aditiv este absorbit de organism fără a-și schimba compoziția.

    o gaina care se hraneste din mana unei persoane
    Sarea trebuie administrată în doze mici găinilor și puilor (foto: thehappychickencoop.com)

    Cum se administrează sare

    Sarea, care are formula chimică NaCl, conține o cantitate mare de sodiu. Acest element este necesar pentru reglarea metabolismului apă-sare. Este foarte important să se mențină raportul corect de Na-K (sodiu – potasiu) în organism, care ar trebui să fie de 0,5:1.

    În cazul nerespectării echilibrului sodiu-potasiu la păsări, se observă tulburări în activitatea inimii, a sistemului digestiv, aceasta afectând și țesuturile nervoase și musculare.

    Este important să ne amintim că această componentă din dietă trebuie utilizată cu prudență. Dacă adăugați prea mult, atunci puii se pot otrăvi. În acest caz, moartea are loc destul de repede – în doar 10-12 ore. Cu toate acestea, este posibil să salvați puii – este suficient să le oferiți un decoct mucos pentru a fi consumat în timp util, să le dați păsărilor ulei vegetal sau vodcă în cantitate de 10 g per adult. De asemenea, este indicat să turnați apă rece peste pui.

    Cantitatea de sare de masă care poate fi adăugată în dieta unei găini nu poate depăși 0,5-1% din masa totală de hrană uscată pe zi, greutatea nu trebuie să depășească 1-1,5 g per adult.

    Un meniu zilnic aproximativ pentru găinile ouătoare pe individ poate include:

    Iarna, pentru a menține producția de ouă, găinile ar trebui să primească 50 g de cereale, 30 g de piure umed, nu mai mult de 100 g de cartofi fierți, 7 g de mixtură cu semințe de in sau floarea soarelui, aproximativ 10 g făină de fân, 3 g de cretă măcinată și 2 g os măcinat, aproximativ 100 g lapte îngroșat și 0,5 g sare.

    La pui, sarea se dă cât mai fină și se adaugă în amestecul de hrană uscată într-o cantitate de cel mult 1% din masa hranei. Sarea se poate da puilor de găini începând din a 11-a zi în cantitate de 0,05 g per individ. În aproximativ 50-60 de zile, doza de sare la pui poate crește la 0,1 g.

    La siloz se poate adăuga și sare în cantitate de 2-3% din greutatea alimentelor, care este plasată în tranșee, butoaie, gropi. Containerele trebuie să fie bine protejate de accesul aerului și depozitate la o temperatură a aerului de cel puțin 1- 3 grade Celsius.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!