Sfaturi pentru o producție bună de ouă de găină pe timp de iarnă
agrointeligenta.ro -O mare problemă a fermierilor care cresc găini în sistem free-range este scăderea producției de ouă pe perioada lunilor de iarnă. Cu puțin efort, însă, și urmând sfaturile crescătorilor mai experimentați, nivelul producției poate fi menținut la un nivel mulțumitor, astfel încât încasările fermei să nu scadă drastic în sezonul rece.
Iată câteva măsuri care au dat rezultate în ferma americanului John Suscovich, un cunoscut crescător de găini ouătoare din SUA (are propriul canal de YouTube), și care pot fi aplicate cu succes și la noi în țară:
Asigurați păsărilor un spațiu protejat. Dacă este iarnă, fermierii care cresc găini în sistem free-range trebuie să ia în calcul amenajarea unui spațiu adecvat pentru păsări, în afara clasicului adăpost. Găinile au nevoie să se poată mișca, astfel că recomandarea fermierului este optarea pentru un solar spațios care să fie dedicat păsărilor pe timpul iernii. Este cea mai ieftină și mai la îndemână soluție pentru a proteja ouătoarele de gerul iernii, menținând totodată și sistemul de creștere în aer liber.
Adaptați hrana găinilor la frigul de afară. Fără a face excese, crescătorii trebuie să aibă în vedere că pentru a combate frigul, găinile au nevoie de mai multă hrană și ca ea să fie mai consistentă. Astfel, arderile sunt cele care pun ”în funcțiune” motorul organismului, așa că acum este momentul ca nutrețul păsărilor să fie completat cu componente care necesită mai multă energie la digestie, așa cum este porumbul.
Protejați păsările de vânt. Oricât ar încerca găinile să își asigure o temperatură constantă a corpului, orice rafală de vânt le va face munca în zadar. Așa că se recomandă ca ele să fie păstrate iarna într-un mediu din care să lipsească circulația rece a aerului.
Asigurați-le lumina. Procesul de producție a ouălor este influențat de ciclul de lumină care poate să inducă păsărilor ideea unei zile cu același nivel de raze solare ca primăvara, vara sau toamna, așa că mulți crescători instalează lumini în adăpost, lumini programate iarna să se aprindă singure la ora 4 după-amiaza și să stea aprinse până în jurul orei 9 seara, menținând găinile active timp de 14-15 ore pe zi, determinându-le să aibă un ciclu aproape normal de ouat. Referitor la această regulă, se recomandă ca după luna decembrie, orele de iluminat artificial să se reducă la 4 în ianuarie și 3 în februarie pentru a compensa lipsa luminii naturale cu costuri minime.
Fără apă, totul este compromis. Consumul de apă al găinilor ouătoare nu trebuie neglijat pe perioada iernii. Ele au nevoie de lichid mai ales pentru a digera noul regim alimentar, pentru a metaboliza hrana, proces care, așa cum am mai precizat, presupune arderi în organism și induce o căldură la nivelul corpului.
Curățați adăpostul păsărilor pe perioada iernii. Aveți grijă mereu ca spațiul în care țineți găinile să fie păstrat uscat, punând eventual fân pe jos pe care apoi să îl îndepărtați ușor. Evitați astfel îmbolnăvirea păsărilor, sensibile la afecțiunile pulmonare, favorizate de umiditate ridicată și de frig. Pentru primenirea aerului se recomandă instalații de ventilație, având însă grijă ca acestea să nu aducă în adăpost gerul iernii.
Încercați să mențineți o temperatură constantă în ”reședința” de iarnă a păsărilor. Temperatura optimă pentru ouat este de 13 grade Celsius, așa că aveți grijă ca nivelul să nu coboare sub 10-8 grade, prag sub care producția de ouă devine…simbolică.
Atenție! Aplicarea acestor măsuri nu poate menține producția de ouă a găinilor la nivelul celei din anotimpurile cu temperaturi mai ridicate, dar sunt o soluție bună pentru ca ferma să continue să aibă producție și pe timp de iarnă.