• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea despre efectele gripei aviare: ”Nu va fi influenţat preţul la raft şi nici importurile nu vor creşte”

    Angelica Lefter -

    Cele trei focare de gripă aviară depistate recent în România nu vor crea probleme la nivelul aprovizionării cu carne de pasăre, dar nu vor duce nici la modificări majore de prețuri.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurări că nu vor fi probleme pe piața românească în ceea ce privește aprovizionarea cu carne de pasăre şi nu se va produce nici scumpirea produselor din carne de pasăre, din cauza celor trei focare de gripă aviară depistate recent pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, judeţul Braşov.

    Declarația ministrului Daea a venit în cadrul unei întâlniri cu tinerii fermieri ce formează grupul Agrinnovator.

    ”Nu se pune problema şocului privind aprovizionarea cu carne de pasăre, sub nicio formă. Sigur că e o presiune virală la nivelul Europei şi în jurul ţării noastre sunt o serie întreagă de focare, iată că a penetrat şi în România. Din acest punct de vedere este şi îngrijorare, dar în acelaşi timp şi preocuparea noastră pentru a izola focarul, a curăţa zona şi apoi a relua activitatea după 30-35 de de zile”, a declarat, joi – 2 februarie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, citat de Agerpres.

    Prețul cărnii de pasăre la raft nu va fi influențat de descoperirea focarelor de gripa aviară

    Șeful de la Agricultură a fost întrebat dacă va fi influenţat preţul cărnii de pasăre la raft sau dacă vor creşte importurile. Petre Daea a negat că acest lucru se poate întâmpla.

    ”Nu va fi influenţat preţul la raft şi nici importurile (nu vor creşte n.r.), pentru că după 30-35 de zile începe din nou activitatea pe acea platformă. Există interes şi din partea noastră să înceapă cât mai repede şi din partea agentului economic să-şi reia activitatea”, a menţionat şeful MADR.

    Ministrul Petre Daea a transmis că nu se va pronunţa în ceea ce ce priveşte cauzele apariţiei virusului gripei aviare în aceste ferme de curcani din Codlea, până când nu se va finaliza ancheta epidemiologică.

    ”Eu aştept să se finalizeze ancheta epidemiologică şi în baza anchetei putem să tragem concluziile. Orizontul de timp este determinat de dorinţa noastră de a face, de a avea cât mai repede această anchetă, dar şi de posibilităţile practice şi de interpretarea specialiştilor de la faţa locului. Desigur că atunci vom vedea care au fost cauzele. Eu nu mă pronunţ şi nu o voi face până când nu voi avea în mână ancheta epidemiologică, care va fi pusă pe masa celor care studiază acest fenomen şi pe care trebuie, evident, să o interpretăm în cunoştinţă de cauză, în aşa fel încât să nu deformăm realitatea şi să putem să prindem informaţiile necesare în aşa fel încât orientarea noastră să fie în direcţia prevenirii unor asemenea situaţii”, a punctat ministrul Agriculturii.

    Petre Daea: ”Vor fi acordate despăgubiri pentru păsările sacrificate în fermele din Codlea”

    Pe de altă parte, Petre Daea a răspuns ferm când a fost întrebat dacă vor fi acordate despăgubiri pentru păsările sacrificate în fermele din Codlea: ”Categoric, da”, a spus ministrul

    Amintim că Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a descoperit trei focare de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România din Codlea, judeţul Braşov, ceea ce a condus la sacrificarea unui număr de 224.000 de păsări.

    Conform datelor ANSVSA, gripa aviară este prezentă în Europa, înregistrându-se focare în: Polonia – 32, Franţa – 27, Cehia – 11, Germania – 7, iar cazuri la păsările sălbatice în: Germania – 40, Austria – 33, Belgia – 20.

    Aceste focare determină intensificarea supravegherii şi monitorizării păsărilor domestice şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

    La rândul său, anterior, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), prin Consiliul Director, a asigurat consumatorii că prin acțiunea de stingere a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii trecute și limitarea răspândirii virusului, piața cărnii de pasăre și a ouălor de consum nu va avea de suferit.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!