• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Zahăr la găini și pui. Când, cum și cât dulce putem da păsărilor de curte

  Violina Gorcinschi -

  Zahăr la găini și pui – este bine să dai dulce păsărilor de curte. Este o întrebare la care venim cu răspunsuri în acest articol despre când, cum și cât zahăr putem introduce în hrana găinilor și puilor.

  gaini care mananca capsuni din mana unei persoane
  Zahărul este benefic pentru găini în cantitățile potrivite (foto: thehappychickencoop.com)

  Zahăr în dieta unei găini: avantaje și dezavantaje

  Zahărul în hrana puilor și găinilor poate aduce atât avantaje, cât și dezavantaje. Argumentele contra introducerii acestui element în dieta păsărilor sunt, de regulă, legate de cantitatea prea mare administrată.

  Avantaje ale zahărului la găini

  Dezavantaje ale zahărului la găini

  Cum dăm zahăr la găini și pui

  Puii au nevoie de glucoză pentru a forma masa musculară, pentru a produce ouă și pentru a menține viața în general. Conceptul de „energie metabolică” (ME) este folosit de planificatorii de dietă pentru calcule. Astăzi, se crede că 2 kg de hrană sunt necesare pentru a produce 1 kg de carne și 4 kg de hrană sunt necesare pentru a produce o duzină de ouă. Majoritatea dietelor păsărilor de curte conțin aproape 60% cereale. Din conținutul total de calorii al dietei (2900 kcal ME), 2000 sunt obținute din cereale sau amidon. Prin urmare, glucoza este o componentă vitală a dietelor.

  S-a observat că găinile ouătoare mănâncă 63 g de carbohidrați într-o zi, de obicei amidon (252 kcal). Oul conține, însă, 1,5 g de carbohidrați, în timp ce cu un aport zilnic de 6 g de grăsime, în ou se sintetizează în 14 g de grăsime. Acest lucru indică faptul că glucoza din dietă este oxidată pentru lipogeneză și energie oxidativă. Consumul de uleiuri vegetale inhibă lipogeneza, dar nevoia de energie oxidativă pentru formarea ouălor este foarte mare. Adică, păsările au nevoie de un nivel suficient de ridicat de glucoză în furaj. Furnizarea de glucoză sub formă de sirop de zahăr va facilita cu siguranță digestia, în timp ce crește conversia energiei.

  Cercetările arată că aportul de hrană pentru păsări este reglat de glucoza din plasmă, motiv pentru care glucoza din dietă joacă un rol vital. Recent, a devenit la modă creșterea valorii energetice a dietei păsărilor de curte prin introducerea de grăsimi în aceasta. Depunerile de grăsime, în plus, cresc greutatea corporală a găinilor.

  Sfecla de zahăr la găini și pui

  Sfecla de zahăr la găini și pui are un efect pozitiv asupra activității organelor digestive ale păsărilor de curte.

  Sfecla de zahăr este folosită în hrana găinilor și puilor sub formă fiartă și crudă. Este poate fi introdusă în dieta păsărilor de curte într-o cantitate de până la 15% din masa totală a furajului. Animalele tinere sunt obișnuite cu sfecla treptat.

  Zahăr la puii de o zi

  Puteți crește rata de supraviețuire a puilor ieșiți din ou, cu 50%, prin îmbogățirea meniului acestora cu zahăr. În prima zi, oferiți-le 5-8% din apă cu glucoză, împreună cu o doză adecvată de vitamina K. A doua zi, cantitatea de glucoză în apă crește la 8-10%, care va fi oferită păsărilor timp de 7-10 zile, pentru a îmbunătăți rata de conversiei a nutriției puiului și a promova creșterea în greutate, dezvoltarea și a reduce șansele apariției bolilor.

  Zahăr pentru a crește producția de ouă

  Stresul poate afecta dezvoltarea păsărilor și productivitatea ouălor. De aceea, în situațiile solicitante pentru găini este necesară o cantitate potrivită de glucoză. Înainte și după vaccinare, transport etc., administrați păsărilor 5% glucoză și 0,1% Vitamina C în apă rece timp de 3-5 zile. Această măsură poate preveni eficient stresul la găini.

  Pentru o creștere a producției ouălor cu 10-15%, oferiți găinilor 0,5 g de miere și zahăr diluate în apă.


  Te-ar mai putea interesa

  Baladna, ferma cu 25.000 de vaci, vizitată de fermierii români crescători de Bălțată Românească Primarul unei comune cu 7.000 de oi: ”Prețul la mieii de lapte n-ar trebui să scadă sub 20 lei, plus cei 8% compensația statului” Pesta porcină africană amenință Spania. Fermierii sunt din ce în ce mai îngrijorați

  Ultimele știri

  Agricover raportează venituri de 2,55 miliarde de lei din vânzarea de inputuri agricole în 2022 Petre Daea: Dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii, și nu comercianților de cereale APIA – anunț urgent pentru crescătorii de vaci